Gerechten
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Moeilijkheid

Koken met bijzondere en verrassende ingrediënten

Als foodie ben ik vaak op zoek naar bijzondere producten. Ik kan helemaal enthousiast raken van een nieuwe soort granen, kruiden of groenten. Ook op vakantie vind ik het leuk om lokale gerechten te proeven en op markten rond te snuffelen. Oké, ik moet eerlijk toegeven dat ik de haggis in Schotland heb overgeslagen.
 
AH produkten svs 02
AH produkten svs 03

AH produkten svs 09

Alhoewel ik graag experimenteer in de keuken houd ik de gedachten in mijn hoofd dat alle ingrediënten van mijn recepten makkelijk verkrijgbaar moeten zijn. Want ik zou het erg vervelend vinden als ik iets lekkers online zet maar jullie vervolgens de producten niet kunnen vinden.
 

Verrassend assortiment

De Albert Heijn heeft het mij nu een stuk makkelijker gemaakt door de afgelopen tijd hun assortiment uit te breiden met nieuwe bijzondere en verrassende producten . Regelmatig ging ik al naar bij de Albert Heijn voor de wat specifiekere dingen omdat zij vaak voorlopen op de trend. Een aantal bijzondere producten die nieuw of al een tijdje bekend zijn bij de AH waar ik fan van ben zijn: pikante hummus, Vita coco kokoswater, Nature Crops quinoa en de Jonnie Boer kruiden.
 
AH produkten C
AH produkten E

Om mij een voorproefje te geven ontving ik, zoals je misschien al op Facebook zag, vorige week een mooi AH pakket vol speciale producten. Ik ben er meteen mee aan de slag gegaan en heb met 3 producten (om ze allemaal in één recept te gebruiken leek me niet z’n goed idee) een super lekker recept gemaakt.
 
De japanse soba noedels waren erg lekker, ze hadden een volle en wat nootachtige smaak. Heel anders dan ‘gewone’ noedels, die vaak een neutrale smaak hebben. Zeekraal heb ik nog niet vaak op mijn bordje gehad maar ik was erg verrast door de knapperige structuur. Zeekraal lijkt me ook lekker in een salade of bij een stukje vis , zeker een blijvertje! Ook de zeewiertapenade was vrij nieuw voor mij, het is weer eens wat anders dan een tomaten- of olijventapenade, maar zeker de moeite waard om te proberen!
 
Ik stel ze even aan je voor:
 
AH produkten 05
  1. Soba noedels: japanse supernoedels gemaakt van boekweit. Gemiddelde kooktijd is 4 minuten, daarna afspoelen met koud water. Lekker in een oosterse noedelsalade of in de soep.
  2. Bio Todayzeewiertappenade: biologische tappenade gemaakt met 3 soorten zeewier, mosterd, walnoot en sojasaus. Lekker op een toastje, cracker of smeer eens op een stukje vis.
  3. Zeekraal: knapperige lichtzoute groente uit de zee die je makkelijk in een paar minuten kunt roerbakken of kunt koken. Lekker in roerbakschotels, met pasta of in een salade met garnalen bijvoorbeeld.
 
Laat weten op social media welke gerechten jij hebt gemaakt met de bijzondere AH producten en gebruik de #VerrassendAH, ik ben benieuwd!
 
AH produkten 03

Recept Japanse soep met soba noedels en zeekraal

VOORGERECHT/LUNCH – 25 MINUTEN – 4 PERSONEN
 
Ingrediënten:
180 gr Hakubaku soba noedels
1 liter groentebouillon
Scheutje wokolie
2 (groente) bouillonblokjes
2 eetlepels donkere sojasaus
200 gr zeekraal
100 gr shiitake, in plakjes
1 eetlepel sesamzaadjes
3 bosuitjes, in ringetjes
Potje zeewiertapenade
Toast of crackers om er bij te serveren
 
Bereiding:
Breng een pan water aan de kook en voeg de soba noedels toe. Kook ze 4 minuten en giet ze daarna af en spoel met koud water na. Verhit in dezelfde of een andere pan een klein beetje wokolie en bak de shiitake 1 minuut aan. Giet de bouillon er bij en breng aan de kook. Voeg de sojasaus en de ringetjes bosui toe aan de bouillon en laat 5 minuten zachtjes koken.
 
AH produkten svs 04
AH produkten svs 05

AH produkten svs 06

AH produkten svs 07

 

Verhit ondertussen in een koekenpan weer een beetje wokolie en roerbak de zeekraal in 3 a 4 minuten gaar. Verdeel de soba noedels over 4 kommen en giet de soep met groenten er over totdat de noedels net onder staan. Schep wat zeekraal er op bestrooi met sesamzaadjes. Serveer er de crackers met zeewiertapenade bij de noedelsoep.
 
Tip: probeer ook eens visbouillon en voeg wat garnalen toe voor een volledige maaltijd
 
afsluiting
Laat hier je reactie achter
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (3)
Leny - Reageren 19-02-2015 om 19:30 uur

Hier in Zeeland wordt zeekraal vaak gegeten. Ik roerbak de zeekraal met een beetje knoflookolie en wat peper, en dat is heerlijk bij een stukje gegrilde of gebakken vis.

Mieke - Reageren 16-02-2015 om 16:19 uur

Een vriendin van me gebruikte een keertje zeekraal in een gerechtje met zalm in de oven, ik vond die zeekraal toen veel te zout! Hoort dat zo of moet je die eerst overvloedig spoelen of misschien blancheren? Toffe blog trouwens, is verwijs er vaak naar :-) groetjes

Sandra - LeukeRecepten - Reageren 18-02-2015 om 7:40 uur

Hoi Mieke, Ja zeekraal wordt vaak eerst afgespoeld onder de kraan, ik heb het bij dit gerecht niet gedaan omdat ik de zoute smaak wel lekker vind. Blancheren kan, maar is niet noodzakelijk zeker als het nog de oven in gaat. Je kunt zeekraal zelfs rauw eten, in een salade bijvoorbeeld. Leuk om te horen dat je vaak naar mijn blog verwijst :) Groetjes Sandra

Kerst recepten

Kerst is de tijd van gezelligheid en samen eten. Wij helpen u een handje door de lekkerste kerstrecepten op een rijtje te zetten voor een perfect kerstdiner. Wat dacht u van een heerlijk kerstmenu van aardappel truffelsoep gevolgd door een hertenbiefstuk of een rollade en een heerlijke chocolade dessert om mee af te sluiten.

Feestelijke crème brûlée met besjes
Zalm in filodeeg
Kipcocktail met sinaasappel
Kerststol muffins
Crepe Suzette