Kookbattle: Knorr vs. eigen recept Indiase Dahl

Dahl is ideaal comfortfood om je mee op te warmen tijdens de koude dagen. Dit vegetarische gerecht uit de Indiase keuken wordt gemaakt van linzen en is op smaak gebracht met verschillende kruiden en specerijen. In deze blog (inclusief video) ga ik aan de slag met het nieuwe Knorr Natuurlijk Lekker! Wereldgerecht: Indiase Dahl. En ga ik de strijd aan met Eric die mijn eigen Dahl recept van mijn site maakt. Wie wint deze battle?

De afgelopen jaren is er veel veranderd wat pakjes en zakjes betreft. En zeker bij Knorr zijn ze druk bezig geweest om de ingrediënten van o.a. de Wereldgerechten aan te passen en te verbeteren. Sinds kort liggen er daarom nieuwe Natuurlijk Lekker! Wereldgerechten in de schappen. Hierbij wordt er niet gewerkt met palmolie, gistextract en niet natuurlijke e-nummers en worden er geen conserveermiddelen, kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen toegevoegd aan de kruidenmengsels. De mixen bestaan uit natuurlijke ingrediënten zoals gedroogde kruiden en specerijen. Je kunt ze daarom vergelijken met een kruidenmix bestaande uit gedroogde kruiden. Daarbij zijn gedroogde stukken groenten toegevoegd die duurzaam zijn geteeld en vervolgens worden gedroogd om de smaak en kwaliteit te behouden.

Daarnaast legt Knorr de nadruk op 200 gram groenten p.p. Op de verpakking staat daarom ook een extra variatie en een vegetarische tip. Op deze manier kun je dus snel en makkelijk een verantwoorde en volledige maaltijd met lekker veel groenten op tafel zetten en variatie brengen in je weekmenu. Ideaal als je weinig inspiratie of gewoon weinig tijd hebt om een recept helemaal zelf te maken. En bij Knorr zijn ze zo zelfverzekerd over hun nieuwe product dat ze Eric en mij hebben uitgedaagd om de battle aan te gaan. In de video zie je hoe het er aan toe ging (zonder al te veel geknoei en kleerscheuren gelukkig).

Tijdens de battle beoordeelden we de recepten op: snelheid, gemak, smaak en prijs. Zowel het originele recept als het Knorr wereldgerecht bevatten veel groenten zoals spinazie, tomaat en pompoen. Welke het beste op de testpunten uit de bus kwam zie je in de video. Ik vond het super leuk om dit te doen en om samen met Eric in de keuken te staan. Ook Jaimy was van de partij die hielp met het filmen en functioneerde als jury tijdens het beoordelen van de recepten. Zelf denk ik dat beide recepten een hele goede keuze zijn afhankelijk van de tijd, budget en ervaring die je hebt. Daarom heb ik beide Dahl recepten hieronder nog een keer uitgebreid omschreven zodat je zelf aan de slag kan gaan.

Recept Knorr Natuurlijk lekker! Indiase Dahl

HOOFDGERECHT – 25 MIN – 2 A 3 PERSONEN

Ingrediënten
Knorr Natuurlijk lekker! Indiase Dahl
2 uien
2 tomaten
150 gr bladspinazie
200 gr pompoenblokjes
150 gr rode linzen, gedroogd
150 ml yoghurt
1 komkommer
5 gr verse koriander

Bereiding
Snij de uien in halve ringen en de tomaten in kleine blokjes. Verhit 1 el olie en een koekenpan of wok en fruit hierin de ui.

Voeg de tomatenblokjes toe en bak deze 3-4 min. mee. Voeg dan 800 ml water, de rode linzen en de inhoud van het zakje kruidenmix toe en breng het geheel aan de kook. Voeg de blokjes pompoen toe. Laat het 15 min. zachtjes doorkoken en roer af en toe door.

Voeg in de laatste 5 min. de spinazie (in delen) toe en laat deze slinken. Breng ondertussen een ruime pan water aan de kook en voeg de Basmatirijst toe. Kook de rijst gaar in ca. 15 min.
Maak terwijl de rijst kookt de komkommer schoon, halveer deze over de lengte en verwijder de zaadlijsten. Rasp de komkommer fijn. Meng de komkommerrasp met de yoghurt in een grote kom en voeg de Raita sausmix toe.

Recept Indiase Dahl van mijn site

HOOFDGERECHT – 45 MIN – 2 A 3 PERSONEN

Ingrediënten
1 witte ui
3 tomaten
250 gr bladspinazie
200 gr pompoen
200 gr linzen
1 theelepel kurkuma
1/2 theelepel zout
1,5 eetlepels zonnebloemolie
1 kleine rode chilipeper
1 theelepel komijnzaad
2 teentjes knoflook
1 eetlepel gerapte gember
750 ml water
2 theelepels tomatenpuree
1,5 theelepel garam masala
1 klein bosje koriander
150 gr rijst
150 ml yoghurt


Bereiding

Was de linzen goed en laat 10 minuten weken in koud water. Was nogmaals goed en voeg de linzen samen met 1 liter water, kurkuma en zout in een pan. Breng aan de kook en kook voor ongeveer 15-20 minuten of tot de linzen zacht zijn.

Neem een andere pan, voeg 2 eetlepels zonnebloemolie toe, bak de chili ongeveer 3 minuten aan. Voeg de komijnzaadjes toe, bak 2 minuten, verwijder de chili, maar bewaar deze voor de garnering.

Voeg na 1 minuut de uien toe en als deze glazig zijn, geraspte gember en gehakte knoflook. Voeg na 2 minuten tomatenpuree en tomatenblokjes toe. Laat dit op laag vuur 10 minuten pruttelen.

Meng het tomatenmengsel met de linzen, voeg garam masala toe en als laatste spinazie en gehakte koriander. Serveer de Indiase Dahl met wat yoghurt.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Knorr.


Vind je dit leuk?
1 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

Riejet 10 november 2020 om 10:08

In het tweede recept staat pompoen op de lijst met ingrediënten maar komt dit niet terug in het recept?

Rudolf 25 november 2018 om 10:44

Leuk verhaal en heel lekker maar wat jammer dat Knorr nogal vervagend werkt met hun leuze: "Smaak zit in onze natuur". Zo zitten de pakjes soep weer vol met smaakstoffen zoals E621 en verder. De soep zonder: tomatensoep met Italiaanse kruiden, echt een topper, is nergens meer te krijgen. Echt een fan van Knorr maar deze ontwikkeling is echt jammer en dom....