Mexicaanse bowl met krokante zoete aardappelkoekjes

Tussen al die feestelijke kerstrecepten door heb ik een hele fijne en lekkere bowl voor jullie boordevol groenten en vitamientjes. Zeker nu je weerstand wellicht een boost kan gebruiken. En hij is superlekker!

Naast groenten en rijst bevat deze Mexicaanse bowl namelijk zelfgemaakte koekjes van o.a. zoete aardappel en mais. Deze passen perfect bij het TexMex thema en zorgen voor een lekkere krokante bite in de bowl. En als finishing touch maakte ik een super lekkere romige en licht pittige dressing voor over de bowl. Kortom dit wil je proeven!

Perfect krokante zoete aardappelkoekjes

De koekjes maken is vrij eenvoudig, je kookt de zoete aardappel en laat deze goed uitlekken en afkoelen en mengt deze vervolgens met de rest van de ingrediënten. Prak hierbij de zoete aardappel niet te fijn, zo krijgen de koekjes een lekkere bite. Vervolgens bak je ze krokant in een koekenpan, ik deed dit in de keramische Natural Chef koekenpan van Tefal. Door de rode Tefal Thermo-Signal stip in het midden zie je meteen of de pan op de juiste temperatuur is (deze kleurt dan effen rood), want bij de juiste baktemperatuur krijg je het beste en meest krokante resultaat.

Ook bakt een keramische pan over het algemeen knapperiger als een pan met een anti-aanbaklaag. Ideaal dus voor deze zoete aardappelkoekjes maar ook voor een stukje vlees of vis. En wat ik ook echt heel fijn vind aan de pan is dat hij gemaakt is van gerecyclede materialen, lekker en duurzaam dus!

Tip: overweeg je ook om een keramische pan aan te schaffen? Dan heeft Tefal een hele toffe actie. Je krijgt van 20 december 2021 t/m 2 januari 2022 namelijk een gratis Ice Force chefsmes cadeau bij aankoop van 2 keramische pannen. Check de voorwaarden op de site. Hint: houd ook mijn Instagram in de gaten…

Bowl

Dan is het alleen een kwestie van alle ingrediënten mooi verdelen over de bowl en afmaken met de dressing. En die dressing is echt een heerlijke en onmisbare toevoeging want hij is romig maar ook zuur door de limoen en pittig door de chili. Dit geeft het gerecht meteen een flinke smaakboost. En als je het lekker vindt kun je nog wat tortilla chips toevoegen.

Recept Mexicaanse bowl met krokante zoete aardappelkoekjes

HOOFDGERECHT – 40 MINUTEN + AFKOELEN – 2 PERSONEN

Koekjes:
400 gr zoete aardappel, geschild
140 gr mais uit blikje
1 eetlepel Mexicaanse kruiden (bv tacokruiden)
75 gr bloem (volkoren)
50 gr geraspte kaas
1 teen knoflook, geperst
Olie om te bakken

Bowl:
130 gr rijst
1 avocado
125 gr cherrytomaatjes
Handje sla
Optioneel: tortilla chips

Dressing:
125 ml zure room
1 limoen
Snuf paprikapoeder
Snuf chilipeper
Kneepje honing

Bereiding
Breng een pan water aan de kook. Voeg de zoete aardappel in stukken toe en kook ca. 8 minuten beetgaar. Giet af en laat goed uitlekken, doe de zoete aardappel terug in de pan en laat 10 minuten met de deksel op de pan (zonder op het vuur te staan) droogstomen.

Prak de zoete aardappel daarna grof en doe in een kom. Voeg de Mexicaanse kruiden, bloem, kaas, knoflook toe en eventueel een snufje peper en zout toe. Meng door elkaar. Schep op het laatst de goed uitgelekte mais erdoor.  Laat het mengsel afkoelen en zet vervolgens in de koelkast en laat goed koud worden.

Kook de rijst gaar. Maak ondertussen ook de dressing; meng de zure room met het sap van de limoen en klop door elkaar. Voeg de honing, chili en paprikapoeder toe en meng nogmaals. Snijd de tomaatjes doormidden. Snijd de avocado doormidden, verwijder de pit en schil en snijd het vruchtvlees in plakjes.

Vorm van het zoete aardappelmengsel kleine koekjes, ca. 12 – 15 stuks. Verhit de pan goed tot op de juiste temperatuur, check ook de tip over de Tefal Natural Chef koekenpan in de tekst hierboven. Zodra de Thermo-Signal effen rood kleurt, voeg je een heel klein beetje olie toe aan de pan, maar minimaal. Leg de koekjes in de pan en bak ze aan beide kanten ca. 5 minuutjes tot ze mooi krokant en goudbruin zijn.

Verdeel de rijst, tomaatjes, sla en avocado over de kommen. Leg de koekjes erbij en druppel de dressing er over. Serveer eventueel met tortilla chips.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Tefal.

Bewaar
Print
Deel

Reacties

Laat je reactie achter

Mis geen van mijn recepten met de LeukeRecepten nieuwsbrief!

• Elke 2 weken in je mail

• Met de nieuwste recepten,

  inspiratie en leuke nieuwtjes

• Gratis!