Mexicaanse rösti met topping + 5 tips voor het maken van rösti

Op zoek naar een lekkere lichte maaltijd, lunch of hapje? Met deze Mexicaanse rösti’s met topping kun je alle kanten op.

Rösti bestaat uit geraspte rauwe aardappel die je bakt in de pan. Het resultaat is een hartige aardappelkoek of meerdere kleine rösti rondjes. Soms wordt er nog ei of bloem aan toegevoegd om de koekjes meer stevigheid te geven. Maar in principe is het zetmeel dat vrijkomt tijdens het raspen van de aardappels ook vaak voldoende om mooie stevige aardappelkoekjes te maken. Andere lekkere toevoegingen zijn bijvoorbeeld: spek, ui of kaas. In deze blog deel ik een andere bijzondere en heerlijke variant, namelijk Mexicaanse rösti. Als basis gebruik ik uiteraard aardappels en daaraan heb ik o.a. mais, Mexicaanse kruiden en bosui toegevoegd en als topping frisse zure room en wat tomaatjes.

5 tips voor het maken van rösti

  1. Belangrijk bij het maken van rösti is het gebruik van de juiste aardappels. Het beste kun je vastkokende aardappels gebruiken, deze geven een stevig resultaat. Maar ook iets kruimige aardappels zijn geschikt, hierbij wordt de binnenzijde van de rösti vaak iets zachter.
  2. Gebruik de aardappels na het raspen direct, anders worden ze bruin en slap.
  3. Spoel de aardappels na het schillen of raspen niet af met water. Door het zetmeel dat vrijkomt tijdens het raspen blijft de rösti juist goed aan elkaar plakken.
  4. Een goede rösti kenmerkt zich door een iets krokante buitenzijde en zachte binnenzijde. Als je de rösti in de pan doet is het daarom belangrijk dat je de temperatuur eerst hoog zet zodat ze buitenzijde iets knapperig gebakken wordt. Daarna zet je de temperatuur lager en laat je ook de binnenzijde van de rösti goed gaar worden.
  5. Om rösti mooi goudbruin te bakken gebruik ik Blue Band voor een optimaal resultaat. Deze margarine bevat bovendien 35% minder verzadigd vet dan roomboter en is geheel plantaardig. Deze Mexicaanse rösti is daarom ook nog eens geheel vegan mits je de zure room vervangt door plantaardige room. En nog een extra tip; gebruik voldoende Blue Band in de pan om mee te bakken, dan wordt de rösti lekker vol van smaak.

Bonus tip: gebruik eventueel een kookring in de pan om mooie ronde rösti rondjes te maken.

Deze Mexicaanse rösti kun je in een pan bakken als één grote ronde hartige koek voor de lunch of avondmaal. Maar je kunt ook meerdere kleinere rösti rondjes bakken in de pan die je als hapje of voorgerechtje serveert. En natuurlijk kun je ze ook als bijgerechtje serveren, maak er dan een salade bij en/of serveer met een stukje vlees of vega en je hebt een heerlijke complete maaltijd. Ook avocado of guacamole zijn een heerlijke toevoeging aan deze Mexicaanse rösti’s. Kortom, je kunt dus alle kanten op met deze rösti.

Recept Mexicaanse rösti

LUNCH/BIJGERECHT – 40 MINUTEN – 6 STUKS

Ingrediënten
400 gr aardappels, geschild
Blue Band om in te bakken
Snufje zout
1 bosui
2 eetlepels mais
½ eetlepel Mexicaanse/taco kruiden
2 eetlepels maïzena

Topping:
125 ml zure room
6 cherrytomaatjes
Extra mais en bosui

Bereiding
Hak de bosui fijn. Rasp de aardappels en doe de rasp in een zeef of viergiet en druk het overtollige vocht eruit. Doe de aardappelrasp in een kom en voeg de Mexicaanse kruiden, snufje zout, bosui, mais en maïzena toe en schep door elkaar.

Verhit een beetje Blue Band in een koekenpan en schep hier een hoopje van het aardappelmengsel in en druk iets plat. Bak 3 hoopjes rösti 2 a 3 minuutjes op middel tot hoog vuur tot de onderkant goudbruin is en draai hem dan om en bak ook de andere kant goudbruin. Laat de rösti nog een paar minuten op lager vuur bakken om de aardappel ook gaar te laten worden. Herhaal dit nogmaals in de pan met de rest van het aardappelmengsel.

Verdeel de zure room over de Mexicaanse rösti’s. Snijd de tomaatjes in vieren en verdeel er over. Garneer met bosui en mais.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Blue Band.

Vind je dit leuk?
1 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel