Mini Kerst appeltaartjes met cranberry en toefjes

Zoek je nog een lekker dessert of gebakje voor de Kerst? Lees dan zeker even verder. In deze blog deel ik namelijk een heel lekker receptje voor mini appeltaartjes met een feestelijke twist.

Appeltaart is en blijft één van mijn favoriete taarten. En ook met Kerst kun je deze populaire taart prima op tafel zetten. Bijvoorbeeld als toetje na het kerstdiner, als gebakje bij de koffie of misschien wel bij de kerstbrunch. En hoe leuk is het om er een feestelijke draai aan te geven door mini’s te maken met een toef en een ster. Zo doen deze gebakjes je een beetje denken aan kerstboompjes. En ik weet zeker dat je familie of gasten onder de indruk zullen zijn.

Maar wat ze niet weten is dat deze mini appeltaartjes heel makkelijk te maken zijn. Zeker met de bakmix van Koopmans voor Appeltaart met extra deeg. Je hoeft er alleen maar boter, een ei, kaneel en uiteraard appels en rozijnen aan toe te voegen. Deze rozijnen heb ik vervangen door cranberry’s waardoor ook de vulling extra kerstig en fris wordt. Omdat de bakmix extra deeg bevat is deze ideaal voor deze mini appeltaartjes omdat je ook vrij veel deeg nodig hebt om alle muffinvormpjes te bekleden. Je kunt er zo extra veel maken en je houdt nog genoeg over om bovenop een mooi ruitpatroon te maken.

Als topping gebruikte ik een toef slagroom bestrooid met kaneel. Deze versierde ik met de Kerstfantasie strooisels van Dr. Oetker. Hier zitten leuke figuurtjes in zoals sterretjes, boompjes en parels. Hierdoor lijken de appeltaartjes met slagroomtoefjes nog meer op kerstboompjes. Door de slagroom is het wel aan te raden om de gebakjes te bewaren in de koelkast, je kunt ze dan een half uur tot een uur voor het serveren uit de koelkast halen zodat ze op kamertemperatuur zijn voor het eten.

Winactie!

Ik mag 10 Taart receptenboeken weggegeven van Bakken.nl aan mijn volgers. Hierin staan heel veel lekkere taartrecepten voor heel het jaar. Wat moet je doen: laat een reactie onder deze blog wat voor feestelijke taart jij zou maken met de Koopmans appeltaart extra deeg mix. Je kunt meedoen tot 24 december daarna kies ik 10 winnaars die het receptenboek thuis gestuurd krijgen. Je kunt ook meedoen via mijn social media kanalen zoals Instagram. Ik ben heel benieuwd naar jullie ideetjes!

Tip: kijk op Bakken.nl voor nog veel meer lekkere en feestelijke bakrecepten. Leuk om extra inspiratie op te doen voor de kerstdagen! 

Recept Mini Kerst appeltaartjes met cranberry en toefjes

GEBAK/NAGERECHT - 45 MINUTEN + 25 MIN OVENTIJD - MINUTEN - 18 STUKS

Ingrediënten 

Koopmans Appeltaart extra deeg

220 g boter
1 ei
3 grote appels
100 g gedroogde cranberry’s
30 g suiker
5 theelepels kaneel
5 eetlepels paneermeel
500 ml slagroom
2 zakjes Dr. Oetker Suiker met Vanillesmaak
2 zakjes Dr. Oetker Klop-Fix
Dr. Oetker Kerstfantasie decoratiestrooisel

Benodigdheden
Muffinbakvorm
Deegroller
Bakpapier
Spuitzak
Zeefje

Bereiding
Verwarm de oven op 180 graden. Laat de cranberry’s weken in een kommetje met warm water. Maak het appeltaartdeeg volgens de verpakking. Vet de muffinvormpjes goed in of bekleed met 2 smalle strookjes bakpapier zodat je zeker weet dat ze goed uit de vorm komen. Bestuif een werkvlak met bloem. Rol ¾ van het deeg uit en steek met een ronde vorm (kommetje bijvoorbeeld) rondjes er uit die iets groter zijn dan de muffinvorm zelf. Bekleed de vormpjes hiermee, prik wat gaatjes in de bodem met een vork en bestrooi de bodem met een dun laagje paneermeel.

Schil de appels en snijd in kleine blokjes en meng met suiker, uitgelekte cranberry’s en 3 theelepels kaneel. Schep de stukjes appel in de vormpjes. Rol de rest van het deeg uit en snijd er dunne reepjes van. Leg ze kruislings over de appeltaartjes en druk de uiteindes zachtjes vast aan de buitenzijde van de gebakjes. Bestrijk met het overgebleven ei en zet ze ongeveer 25 minuten in de oven totdat ze goudbruin en gaar zijn. Laat ze goed afkoelen en haal ze voorzichtig uit de vormpjes. Je kunt ze eventueel een beetje lossnijden met een mesje.

Klop de slagroom stijf met de zakjes Klop-Fix en vanillesuiker. Doe deze in een spuitzak en maak mooie toefjes op de appelgebakjes. Je kunt ook met een lepel de slagroom er op scheppen. Zeef de rest van de kaneel lichtjes over de toefjes. Doe op de puntjes van de toefjes een pareltje of ander figuurtje en decoreer de toefjes met de rest van de Kerstfantasie strooisels.  

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Dr. Oetker.

Vind je dit leuk?
2 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

Kristel 24 december 2020 om 14:39

Hoi! In het recept staat dat de mini taartjes 25 minuten in de oven moeten, op de koopmansdoos staat 65 tot 75 min. Is het werkelijk 25 min?

Sandra - LeukeRecepten 24 december 2020 om 15:07

Hi, omdat het maar kleine taartjes zijn, zijn ze veel sneller gaar vandaar de 25 minuten. Maar het is altijd goed om te controleren of ze dan ook echt goed gaar zijn ,dat kan per oven iets verschillen

Joke van Iersel 21 december 2019 om 01:35

Ik ga zeker deze heerlijke kleine appeltaartjes uitproberen. Dus een receptenboekjes zou helemaal TOPPIE zijn

Evelyn 19 december 2019 om 09:27

Ik zou proberen om in een muffinvorm een appeltaart te maken en daar dan toetjes mascarpone met slagroom opspuiten met cacao. Een tiramisu appeltaart

Sallypepper 18 december 2019 om 19:41

Kunnen taartjes ook ingevroren worden?

Sandra 19 december 2019 om 11:03

Ja ik denk het wel, alleen de slagroom zou ik er dan niet op doen

Anne 18 december 2019 om 07:09

Hoi, Ik kan de Dr. Oetker kerstfantasie decoratiestrooisels nergens kopen. Weet iemand waar het te verkrijgen is?

Sandra 19 december 2019 om 11:07

Hoi, volgens mij bij Jumbo maar dat kan per winkel verschillen.

Petra Alblas 17 december 2019 om 10:46

Deze zien er super leuk uit om te gaan maken met me 2 bonuszoons voor de kerst voor opa en oma. Ze vinden het super leuk om in de keuken te helpen en opa en oma komen eten.

Sandra 19 december 2019 om 11:08

Wat leuk! Veel plezier en smakelijk alvast

Ria Kramer 15 december 2019 om 17:00

Ziet er heerlijk uit. Voor mij de uitdaging om deze Glutenvrij te maken i.v.m. coeliakie!

Hiltje van Loon 15 december 2019 om 16:15

Lekker voor bij de koffie op eerste kerstdag met de familie. En simpel om te maken. Ik heb het gemaakt voor mijn Griekse buren. Zij vonden het heel lekker en voor hun was het iets compleet nieuws.

Sandra 19 december 2019 om 11:09

Wat leuk! Ja appeltaart is natuurlijk wel echt iets Hollands :)

Jolanda 15 december 2019 om 16:05

Oh die mini kerstappeltaartjes! Wat een idee! Net iets wat ik zocht! Ben dus erg benieuwd naar nog meer recepten! Zou het graag winnen.

Rita 15 december 2019 om 16:03

Als enthousiaste bakster ben ik altijd geïnteresseerd in nieuwe recepten. Afgelopen week heb ik - voor de verjaardag van mijn man - 3 taarten gemaakt: appeltaart met speculaasdeeg, bokkepootjestaart en een pannacottataart-carameltaart. De mini-taartjes ga ik zeker maken, mijn kleinkinderen kunnen dat vast waarderen. Ik zou voor kerst dit deeg gebruiken voor een ‘appeltaart’, waarbij ik in de vulling de appels zou vervangen door cranberry’s en de bovenkant m.b.v. het extra deeg zou versieren met kerststerren, bestrooid met poedersuiker. Tussen de sterren zou ik nog wat eetbare, zilveren parels strooien voor een extra kersteffect!

Pascale 15 december 2019 om 13:06

Ik ga zeker deze mini taartjes maken met de kerst. Leuk om ze te decoreren op mijn zilveren etagere. 😊🌲

Petra 15 december 2019 om 12:46

Bij appeltaart maken gebruik ik rietsuiker. Dit geeft een andere smaak, maar wel erg lekker.

Sandra 19 december 2019 om 11:10

Oh dat ga ik ook een keer proberen

Maria 14 december 2019 om 19:25

Ziet er goed uit, zou het boek graag winnen. Ik hou zelf alleen niet van slagroom, vind het vooral een hap vet. Dus ik denk nog na over een alternatief om ze er toch zo leuk uit te laten zien.

Miny Blanken De croon 14 december 2019 om 18:55

Lijkt mij leuk.zo.n boek te krijgen.nieywe recepten.jaren terug genomineerd voor appeltaart speciaal van koopmans.gezellig bakken met mijn kleinzoon van 7jaar

Ingrid 14 december 2019 om 12:47

Ziet er super leuk uit. Ik heb alleen een vraagje. Kan je deze taartjes met slagroom een dag eerder maken en dan bewaren in de koelkast.

Marianne Vlastuin 13 december 2019 om 22:46

Hoi leuke recepten, Ik ben actueel in de ban. van minitaartjes, dus viel dit appeltaart recept mij gelijk op 🤗. Mijn bak enthousiasme werd op de Mavo aangewakkerd , daar had ik o.a kook/bak les. Ik koester mijn schriftje van toen en veel uit Libelle en Margriet geknipte recepten. Nog steeds knip en bewaar ik. Zo spaarde ik ooit brio-zegels vd boter en staat het Brio Koekjes en Brio Bakboek nog steeds tussen mijn kookboeken. Onze kinderbakfeestjes waren altijd een succes Bakken en anderen verrassen met iets lekker, is leuk ik geniet hiervan. Ik ben en blijf nieuwsgierig naar nieuwe of de net even anders recepten. Hartelijke groet, Marianne🤗

Margriet Kampen 13 december 2019 om 14:29

ik ga ze maken!

Yvonne 13 december 2019 om 09:03

O, wat lijkt het mij geweldig om zo'n boek te winnen! Ik zou deze mini taartjes maken met een laagje spijs onderin, lekker veel vulling en een bolletje ijs ernaast. Heerlijk dessert.

Marja 13 december 2019 om 07:21

Lijkt me super leuk om hieruit iets te maken voor mijn gasten met de Kerst

Lieke 12 december 2019 om 21:13

Met de kerst zou ik denk ik iets luchtigs zoals een taart met citroen mouse of merengue maken. een appeltaart bodem kan daar prima bij. een lekkere citroen custard voor erin en af maken met merengue. eventueel ook leuk om et een muffin vorm te maken, krijg er nu al trek in hii.

Joanne Kort 12 december 2019 om 16:15

Ik gebruik appeltaartdeeg voor een sloffenbodem. Deze maak ik op met banketbakkersroom en gekarameliseerde appeltjes of voor in de zomer met vers fruit. Ook een kwark topping doet het altijd goed op een sloffenbodem.

Marijke Witteveen 12 december 2019 om 14:32

Wat en leuk idee,die appeltaartje. Ik ben de 27e jarig. Altijd lastig om iets te verzinnen, de meesten zitten vol van de kerstdagen. Ik vind dit een leuk idee.

Liesbeth polman 12 december 2019 om 13:21

Wat lijkt het mij super om het receptenboek voor taarten te winnen. Zo kan ik eens wat anders leren bakken dan de standaard appel of kwarktaart