Oudjaars-tip! Luxe oliebollen met chocolade

Wil je het jaar echt spectaculair afsluiten? Maak dan deze heerlijke luxe oliebollen met chocolade en eetbaar bladgoud!

Oud en nieuw is een tijd van gezelligheid, reflecteren, dromen en voornemens voor het komende jaar. En met een Oudejaarslot is oudejaarsavond helemaal compleet. Samen met de Staatsloterij wordt het 31 december weer een leuke en spannende avond. En misschien gaan sommige dromen dan al in vervulling. Wacht niet tot geluk je overkomt.

oliebollen-goud-recept

Oliebollen mogen uiteraard ook niet ontbreken op oudejaarsdag, dat is ook een echte traditie! Ik ben er dol op en maakte dit jaar hele bijzondere en luxe oliebollen om het jaar in stijl mee af te sluiten. Ik garneerde ze namelijk met chocolade en eetbaar bladgoud. Nu denk je misschien dat dit heel duur is, maar dat valt best mee. Voor een paar euro scoor je online al een vel met bladgoud bij Baktotaal bijvoorbeeld. Ook zijn er strooiers verkrijgbaar met kleine stukjes bladgoud of poeder. Naast oliebollen kun je er ook mooie taarten, desserts en ander gebak mee versieren. Dus ga los en geniet nog een keertje extra dit jaar!

Tip: Kijk op 29 december 20:30 op SBS6 de TV-special ‘De Staatsloterij Beste Oliebollenbakker 2022’ waarbij 6 finalisten strijden om deze felbegeerde titel!

Recept oliebollen met chocolade en goud

Benodigdheden voor ca 20 stuks:
500 ml lauwe halfvolle melk
500 gr bloem
1 zakje gedroogde gist a 7 gram
4 eetlepels basterdsuiker (witte of lichtbruine)
1 ei
Snufje zout
40 gr pure chocolade
Eetbaar bladgoud
1 fles zonnebloemolie

Bereiding
Roer de gedroogde gist en de suiker door de melk en laat even wellen.

Zeef de bloem in een beslagkom en voeg een snufje zout toe. Giet langzaam de melk met gist erbij en klop met een mixer met deeghaken tot een plakkerig beslag. Mix het eitje erbij. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 60 minuten rijzen op een warme en vochtige plek. Het beslag moet ongeveer 2 x zo veel worden.

Verhit de zonnebloemolie op 180 graden. Dit kun je controleren met een thermometer of door een stukje brood in de hete olie te houden, als deze gaat bruisen is de olie heet genoeg. Schep met olie bevochtigde lepels (of een ijsschep) een bol beslag in het vet. Na een paar seconde zie je de oliebol nog iets groter worden en komt hij naar boven drijven. Keer regelmatig om. Na ongeveer 6 minuten zijn de oliebollen goudbruin en gaar vanbinnen. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Smelt de chocolade au bain-marie en verdeel over de oliebollen. Bestrooi met kleine stukjes bladgoud of maak kleine propjes van het bladgoud die je op de oliebollen legt.

Tip: Hoe bewaar je oliebollen? Bewaar oliebollen maximaal 3 dagen in een afgesloten zak of doos of vries ze in (zonder chocolade en goud).

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de Staatsloterij.
Speel bewust 18+

Vind je dit leuk?
4 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel