Recept aardbeientaartjes met mascarpone

Afgelopen week was ik uitgenodigd voor een bakworkshop bij Petit Gateau in Amsterdam. In deze Franse patisseriezaak worden de mooiste en de lekkerste kunstwerkjes met de hand gemaakt. Van macarons tot eclairs en minimini’s.

Meike, eigenaresse van Petit Gateau,heeft na haar banketbakkersopleiding en een eigen patisserie in Parijs nu in hartje Amsterdam haar zaak geopend. Toen ik er naar binnen liep kon ik mijn ogen niet van de vitrine afhouden die vol lag met kleine ronde gebakjes. Alles zag er zo heerlijk uit! Wat dacht je van smaakcombinaties als passievrucht meringue of witte chocolade pistache.

Samen met foodies Pauline, Mariette, Laura en Sabine ik aan de slag om onze eigen Petit Hero te maken. Een klein rond gebakje met een knapperige buitenzijde gevuld met Hero jam en andere lekkere ingrediënten. Iedereen kreeg een andere smaak en een iets ander recept. Die van mij was met Hero aardbeienjam, amandelcrème en verse aardbeien. Ik was er heel blij mee want ik ben dol op aardbeien, zeker nu het bijna zomer is. Bekijk hier de video van de bakworkshop:

Eerst maakten we het deeg voor de buitenzijde van het taartje. We kneedden de koude boter door het bloemmengsel en voegden een klein beetje ei toe. Terwijl het deeg de koelkast in ging maakte ik alvast de vulling. Deze bestond grotendeels uit boter, suiker en amandel. Daarna was het tijd om de bakvormpjes te bekleden met het deeg, dit heet fonceren vertelde Meike. De bakringen die we gebruikten hadden geen bodem, hierdoor krijgen de taartjes een extra knapperige onderkant.

Je kunt de gebakjes blind bakken in de oven zoals bij Laura het geval was, en deze later vullen. Of zoals ik bakken met een laagje aardbeienjam en amandelvulling. En het fijne aan deze taartjes is dat ze maar even de oven in hoeven, na 25 minuutjes waren ze klaar. Daarna nog afmaken met verse aardbeien en wat warme abrikozenjam voor een mooie glans. Ik was super trots op het resultaat! Iedereen had echt een meesterwerkje afgeleverd. Elke Petit Hero was weer compleet anders. Thuis heb ik de taartjes samen met Eric en mijn schoonouders stukje voor stukje opgesnoept. Dat was genieten!

Een paar dagen later ben ik zelf ook aan de slag gegaan in mijn eigen keuken. Ik kende nu natuurlijk de kneepjes van het vak en die wil ik graag met jullie delen. Ik maakte weer een lekker fris aardbeiengebakje maar nu met een vulling van mascarpone. Zie het recept hieronder.

Mocht je benieuwd zijn naar de andere Petit Hero’s zoals die van Laura met kersenjam en chocolade ganache of die van Pauline met ananasjam, kijk dan op HeroJamstudio.nl. Op dit nieuwe platform vind je heel veel inspiratie, recepten en ideeën om te maken met jam, want je kunt er veel meer mee dan alleen op je boterham smeren J. Dus laat je inspireren of inspireer juist anderen met jouw ideetje met Hero jam op HeroJamstudio.nl en maak elke maand kans op een KitchenAid Artisan Mixer of Blender!

Aardbeientaartje met mascarpone

GEBAK – 40 MIN + 30 MIN WACHTEN + 25 OVENTIJD – 5 STUKS

Ingrediënten
Deeg:
100 gr bloem + om te bestuiven
snufje zout
40 gr poedersuiker
15 gr amandelpoeder/meel
60 gr koude boter
1/3 losgeklopt ei

Vulling:
150 gr mascarpone
100 gr Hero Aardbeienjam
40 gr witte chocolade
1 eetlepel pistache, ongezouten
1 eetlepel citroensap
10 aardbeien

Materialen
Bakring 7 a 8 cm RVS
Uitsteekvorm of kommetje paar cm groter dan de bakring
Bakpapier

Bereiding
Meng de bloem, poedersuiker, amandelpoeder en zout doorelkaar. Doe de koude boter er in kleine stukjes bij en meng dit vervolgens met je vingers tot een kruimelig deeg. Voeg een beetje ei toe en meng dit door elkaar. Bestrooi een werkvlak met een beetje bloem en kneed het deeg tot een soepele bal. Laat het deeg een half uurtje rusten in de koelkast.

Verwarm de oven op 170 graden. Leg een stuk bakpapier op de bakplaat. Rol het deeg uit tot 3 tot 5 mm dikte op een werkvlak bestrooid met bloem. Steek er met een vormpje of een kommetje rondjes uit. Kneed het tussendoor eventueel nog een keer tot een bal en rol weer opnieuw uit. Leg de deegrondjes in de bakringen (invetten is niet nodig) op het bakpapieren druk de randen goed aan. Doe dit voorzichtig zodat ze niet gaan scheuren. Bak ze dan ca 25 tot 30 minuten in de oven. Kijk tussendoor een keer of de bodem omhoog komt en prik deze eventueel door.

Laat de deegbakjes ongeveer 30 min afkoelen. Maak ondertussen de vulling: meng de jam met de mascarpone. Snijd de aardbeien doormidden. Smelt de chocolade au bain-marie. Vul de gebakjes met het mascarpone jammengsel tot net onder de rand. Steek een paar halve aardbeien in het midden. Druppel er wat chocolade over en bestrooi met pistachenootjes.

Tips
Ik heb bakringen gebruikt van de Blokker van het merk 24Kitchen. Ze zijn ook verkrijgbaar bij de meeste kook en/of bakwinkels.

Probeer ook eens andere noten zoals walnoten of amandel i.p.v. pistache.

Als je chocolade au bain-marie smelt zorg er dan voor dat het water in het pannetje net niet kookt. Hierdoor voorkom je dat de chocolade aanbrandt of dat er te veel damp veroorzaakt wordt waardoor de chocolade kan gaan klonteren.

Bewaar de gebakjes i.v.m. het verse fruit en de zuivel in de koelkast, max 2 dagen.

Dit is een gesponsord artikel

Vind je dit leuk?
3 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

Walter 21 juli 2018 om 15:20

schitterende creatie; smaakt naar meer

Olga 29 mei 2016 om 04:41

Ze zien er heerlijk uit zeg! Ik heb wel n vraag over t amandelmeel, koop je dat kant en klaar, en waar? Of maak ik amandelen fijn in de blender?

Sandra 30 mei 2016 om 13:51

Hoi Olga, het kan beide. Ik koop het meestal van het merk 'smaakt' verkrijgbaar bij de AH. maar elf heel fijn malen gaat ook, gebruik dan blanke amandelen