Ga naar de inhoud
Ravioli ovenschotel met spinazie + variatie-tips!

Ravioli ovenschotel met spinazie + variatie-tips!

Een lekkere pastaschotel met verschillende restjes groenten zoals spinazie en puntpaprika in een smaakvolle tomatensaus uit de oven. In deze blog deel ik het recept en veel variatie-tips om restjes mee op te maken.

9 juli 2020

Sandra

Wie mij op Instagram volgt weet dat ik minimaal 1 x per week een restjes dag heb. Dan verzamel ik allemaal restjes groenten, vlees en/of vis uit de koelkast en maak ik hier een lekker gerecht van. Ik vind het een leuke uitdaging om verschillende ingrediënten samen te voegen tot iets nieuws, en het ruimt lekker op! Om deze restjes mee te combineren heb ik een aantal vaste dingen in mijn voorraadkast staan zoals pasta, rijst, wraps en Heinz Tomato Frito. Deze smaakmaker is een heerlijke basis voor veel verschillende soorten gerechten. Je kunt er soep mee maken, op pizza smeren of zoals in dit recept in een pastaovenschotel gebruiken. Heinz Tomato Frito is gemaakt met ui en knoflook die 2,5 uur in olie hebben gesudderd en vervolgens gemengd zijn met zongerijpte tomaten. Extra ui en knoflook toevoegen aan het gerecht hoeft dus niet, maar dat kan uiteraard wel.

Onderstaande ravioli ovenschotel is typisch weer zo’n heerlijk gerecht dat is ontstaan met allemaal restjes uit de koelkast en ingrediënten uit mijn voorraadkast. In deze pastaschotel heb ik gebruik gemaakt van een halve zak verse spinazie, want zo’n grote zak is vaak te veel voor 2 personen. Maar je kunt ook diepvries spinazie gebruiken of deze vervangen door bijvoorbeeld blokjes courgette. Verder voegde ik nog een puntpaprika toe, die had ik nog over van de BBQ een dag eerder waarbij ik deze gevulde puntpaprika’s met geitenkaas maakte. Maar je kunt ook gegrilde paprika’s uit pot gebruiken of deze vervangen door cherrytomaatjes.

De spekjes en gesneden rode ui had ik ook nog over van de BBQ, want die had ik gebruikt om flammkuchen mee te maken. Maar je kunt ook gewone ui gebruiken of deze weg laten. De spekjes kun je vervangen door een restje kip, wat gehakt of weglaten voor een vegetarische versie. De ravioli is makkelijk vervangbaar door bijvoorbeeld penne of gebruik lasagnebladen om er een lasagne van te maken. Voor extra vezels gebruik je een volkoren variant hiervan. Iets wat ik ook nog vaak in een gerecht met leftovers gooi zijn verse kruiden. Eerst kocht ik vaak een bakje met verse kruiden waar ik dan nog iets van had liggen maar tegenwoordig heb ik een kruidentuintje en kijk ik of er nog wat gesnoeid kan worden.

Kortom je kunt bijna alles kwijt in deze ovenschotel en hieronder deel ik het recept. Bekijk hier nog meer ovenschotel recepten.

Ravioli ovenschotel met spinazie

HOOFDGERECHT – 25 MINUTEN + 10 MINUTEN OVENTIJD – 3 PERSONEN 

Ingrediënten

1 pak Heinz Tomato Frito a 350 grOlie om te bakken250 gr ravioli (of andere pasta)200 gr spinazie250 gr champignonsHandje geraspte kaas125 gr spekjes1 puntpaprikaSnuf zwarte peperRestjes kruiden zoals basilicum, tijm of peterselieOptioneel: 1 kleine ui 

Bereiding


Verwarm de oven op 200 graden. Snijd de ui fijn en de paprika in reepjes. Fruit deze aan in een pan met een beetje olie. Kook ondertussen de ravioli gaar en spoel daarna af onder de koude kraan.

Voeg de champignons en spekjes toe aan de paprika en ui. Doe daarna de spinazie er (in etappes) bij en laat slinken. Laat de groenten een paar minuutjes pruttelen zodat wat vocht en vet kan verdampen.

Doe dan de Heinz Tomato Frito er bij en voeg een snuf peper en de kruiden toe. Zout is niet of nauwelijks nodig omdat de spekjes al zout zijn. Schep als laatste de ravioli door de saus en doe het gerecht daarna in een ovenschaal. Bestrooi met kaas en zet ca. 15 a 20 minuten in de oven tot deze mooi gesmolten en gegratineerd is.

Tip: heb je nog een restje rucola liggen, garneer hier de pastaschotel mee voor het serveren.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Heinz.