Stamppot ovenschotel met pittig gehakt + stamppot tips

Ik ben echt dol op stamppotjes, zeker in de winter nu het koud is buiten. En ik vind het helemaal leuk om af te wisselen met ingrediënten en een verrassende variant te maken op deze oer-Hollandse pot. Maar dan wel lekker makkelijk en zonder gedoe.

Daarom deel ik in deze blog het recept voor een stamppot in de vorm van een ovenschotel met onderin een laagje pittig gehakt en bovenop een krokant korstje kaas. Bijna dezelfde moeite maar toch weer eens iets anders, en super lekker! Om het helemaal makkelijk te maken gebruik ik de voorgekookte kruimige aardappels van CêlaVíta. Dat scheelt al een heleboel tijd met schillen waar ik echt een hekel aan heb.

Deze kookaardappels zijn van Hollandse bodem en zonder conserveermiddelen waardoor je een lekker en puur ingrediënt én gerecht hebt. En bovendien snel aan tafel kan, daar houd ik van! Gemak zonder verlies van smaak en kwaliteit. Wil jij ook deze of andere aardappels van CêlaVíta zelf testen dan hebben ze nu een hele leuke actie op hun website waarbij je kans maakt op gratis aardappelproducten. Klik hier om mee te doen.

Stamppot-tips:

  • Gebruik kruimige aardappels, deze zijn zacht en bros en ideaal om te pureren.
  • Voeg lauwwarme melk toe aan de puree i.p.v. koude melk. Door warme melk te gebruiken krijg je een luchtiger resultaat en blijft de structuur beter.
  • Houd ongeveer 250 gr aardappels per persoon aan voor stamppot.
  • Het is vaak lastig om rauwe andijvie te stampen omdat het een grote hoeveelheid is. Doe daarom de helft van de andijvie in de pan en hierop de gekookte aardappels en de rest van de andijvie. Vervolgens stamp je alles door elkaar. Hierdoor slinkt de andijvie eerder door de warmte van de aardappels.
  • Andere lekkere groenten om stamppot mee te maken zijn: zuurkool, boerenkool, broccoli, sperziebonen, erwtjes, spinazie, rode kool, wortel (hutspot), witlof, rucola, bloemkool en spruitjes.

Recept stamppot ovenschotel met pittig gehakt
HOOFDGERECHT - 30 MINUTEN + 15 min oventijd – 4 PERSONEN

Ingrediënten
900 gr CêlaVíta kruimige kookaardappelen
400 gr andijvie, fijngesneden
150 ml lauwwarme melk
Klont boter
Peper en zout
1 rode peper
1 grote paprika
Snuf paprikapoeder
300 gr gehakt
1 klein blikje tomatenpuree
2 tenen knoflook
125 gr spekjes
75 gr geraspte kaas

Materialen
Ovenschaal
Stamper

Bereiding
Doe de aardappels in een pan met kokend water en kook ze in ca. 14 minuten gaar. Hak de knoflook en rode peper fijn en fruit aan in een pan. Voeg de spekjes toe en bak een paar minuten op hoog vuur iets krokant. Voeg dan het gehakt toe en bak dit rul. Snijd de paprika in blokjes en bak ook kort mee. Breng het gehaktmengsel op smaak met een snuf peper, zout en paprikapoeder. Roer de tomatenpuree er door en voeg ongeveer 50 ml water toe en laat het mengsel nog eventjes pruttelen.

Verwarm de oven op 220 graden (of de grill-stand). Giet de aardappels af en stamp met een stamper fijn. Giet de melk er bij en voeg de boter toe. Schep dan de andijvie er door en verwarm dit nog even zodat de andijvie iets slinkt. Voeg eventueel een beetje extra melk toe om het smeuïger te maken.

Breng de stamppot op smaak met een klein beetje peper en zout. Doe het gehaktmengsel in een ovenschaal en verdeel gelijkmatig. Schep de stamppot er op en strijk glad met een lepel. Bestrooi met kaas en zet de stamppot ovenschotel ongeveer 15 minuten in de oven tot de kaas mooi gesmolten is of gebruik de grill stand een paar minuten voor een lekker krokant korstje.

Tips:

  • Voor kids laat je de rode peper achterwege. Wil je het juist iets pittiger voeg dan een snufje cayennepeper toe aan het gehaktmengsel.
  • Voor een vega variant gebruik je vega gehakt of tofu blokjes.
  • Deze schotel is voor 4 personen maar ik at er samen met Eric 2 dagen van. Hij is dus ook ideaal om op te warmen of vooraf al klaar te maken. Wil je hem toch voor 2 personen maken dan hebben ze ook een kleinere verpakking met kookaardappels van CêlaVíta van 500 gr.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Celavita.


Vind je dit leuk?
9 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

Jessica 3 februari 2019 om 21:55

Heerlijk! Voorbereiding s middags gedaan. Toen de eters kwamen hoefde het alleen nog maar in de oven. Iedereen heeft ervan gesmuld

toine 1 november 2018 om 10:25

lees ik er over heen, maar hoe hoog moet de oventemperatuur zijn?

Angela 7 februari 2018 om 20:11

Hi Sandra, Vanavond genoten van de stamppot, heerlijk! Dank voor de inspiratie! En ga zo door met Leuke Recepten! Groetjes, Angela

jef 27 januari 2018 om 23:25

ziet er weer heerlijk uit