Ga naar de inhoud
Voorproefje op de lente: mijn favo Italiaanse wijnen

Voorproefje op de lente: mijn favo Italiaanse wijnen

Ik kan niet wachten tot de winter voorbij is en ik lekker buiten kan eten aan mijn nieuwe tuintafel. Lekker genieten van het lente zonnetje met een wijntje in mijn hand. Nog mooier zou het zijn om op een terrasje te zitten in Italië en te genieten van de Italiaanse zon en wijn. Lees snel verder hoe dit misschien werkelijkheid kan worden…

24 februari 2015

Sandra

Om kennis te maken met een aantal lekkere Italiaanse wijnen was ik samen met een aantal andere foodbloggers uitgenodigd door Gall & Gall voor een wijnproeverij in Amsterdam. Dat kwam goed uit want ik neem bijna altijd dezelfde wijn uit de rekken mee, dus tijd om daar verandering in te brengen! Naast alle foodbloggers waren er ook nog een aantal Italianen uitgenodigd die ook hun oordeel gingen geven.
gallengall totaal3
gallengall totaal3
Birthe van Meegeren, wijn- en drankenspecialiste, liet ons 9 rode en witte Italiaanse wijnen proeven. Eric was die avond mijn chauffeur dus dat kwam goed uit. Voordat we een slok namen gingen we de wijn eerst ronddraaien in het glas zodat alle geuren goed naar boven kwamen. Dat zag er best professioneel uit moet ik zeggen ☺. Om meteen er achter te komen welke hapjes lekker zijn bij welke wijn stonden er verschillende Italiaanse anti pasti op tafel zoals parmaham, brood, gedroogde worst en vis.
gallengall 03
gallengall 03

Zelf ben ik meer fan van witte wijn maar ik moet zeggen dat ik die avond ook meer van rode wijn ben gaan houden. Ik had namelijk altijd het idee dat rode wijn erg zwaar is maar ik heb ontdekt dat deze ook lekker fruitig en fris kan zijn. Uit alle wijnen heb ik een top 3 gemaakt, deze is gebaseerd op mijn persoonlijke mening. Op basis van de smaak van wijn numero uno heb ik een heerlijk recept gemaakt, namelijk gevulde aubergines met couscous. Hierbij heb ik de smaak van zuid Italië gecombineerd met Noord Afrika.

Mijn Italiaanse wijnen top 3:

gallengall wijn1
1. A Mano Fiano Greco. Dit was de eerste wijn van de avond die we proefde en ik was meteen enthousiast. Hij is lekker fris en exotisch, ik zag mezelf al helemaal zitten op het terras! Deze witte wijn komt uit het zuiden van Italie, Puglia, en wordt nog met de hand geplukt. En hij is uitgekozen tot omfietswijn (snap ik)! Lekker bij: couscous en wat zoetere gerechten, curry’s en parmaham.
gallengall wijn1
2. Inycon Growers Nero D’Avola. Een rode en sappige wijn uit Sicilië met de smaak van granaatappel die je goed proeft. Terwijl ik normaal van rode wijn nip drinkt deze lekker weg. Deze lijkt me prima om je diner mee te beginnen. Lekker bij: kip, lichte gerechten en anti pasti
gallengall wijn1
3. Adriatico Verdicchio. Met deze wijn proef je de zomer! Hij is gemaakt van de verdicchio druif en smaakt lekker sappig en fris. Ook proefde ik er een lichte fruitige en zoete smaak in terug. Lekker bij: salades, vis, voorgerechtje

Gevulde aubergines met couscous

HOOFDGERECHT – 60 MIN + 25 OVENTIJD – 3 A 4 PERSONEN
gallengall 01
Ingrediënten 2 flinke aubergines 2 sjalotjes 2 teentjes knoflook 1 blikje tomaten puree 3 tomaten 75 gr feta 1 theel harissa (pittige saus uit noord afrika, bv van het merk Al’Fez bij de AH) Bosje verse peterselie Bosje verse munt 250 gr runder- of lamsgehakt ½ potje groente olijven (ca 100 gr) in schijfjes Olijfolie Snufje peper en zout 200 gr couscous 100 gr gedroogde abrikozen 1 theel ras el hanout kruiden (mengsel van komijn, kaneel en korianderzaad kan ook) 75 gr rozijnen 1 limoen Bereiding Verwarm de oven op 200 graden. Ontvel de tomaten, lees hier hoe je dit makkelijk doet.Snijd het vruchtvlees in stukjes.Halveer de aubergines en leg ze op een bakplaat of in een ovenschaal met de gesneden kant naar boven. Bestrijk de bovenzijde met een laagje olijfolie. Bak de aubergines 15 minuten in de oven totdat ze zacht beginnen te worden.
gev aubergine 1
gev aubergine 1
gev aubergine 1
gev aubergine 1

Hak ondertussen de sjalotten en knoflook fijn en bak in een klein beetje olijfolie aan. Voeg het gehakt toe en rul dit bruin. Schep de tomatenpuree, peper, zout, harissa en tomatenblokjes er door en laat even pruttelen. Haal ondertussen de aubergines uit de oven (laat de oven aan op 200 graden) en schep het vruchtvlees er tot 1 cm van de rand uit. Snijd dit vruchtvlees in stukjes en voeg samen met de olijven toe aan het gehakt. Hak de munt en peterselie grof en voeg de helft toe aan het gehaktmengsel. Schep alles goed door en verdeel daarna over de aubergines. Verkruimel de feta er over en zet de aubergines nog 10 minuten in de oven.

gev aubergine 1
gev aubergine 1
gev aubergine 1
gev aubergine 1
Bereid ondertussen de couscous volgens de verpakking. Voeg een beetje ras el hanout kruiden en het sap van 1 limoen toe aan het water. Snijd de abrikozen en rozijnen in stukjes en schep samen met de rest van de peterselie en munt als de couscous geweld is er door. Serveer de gevulde aubergines met de couscous en een lekker glas A Mano Fiano Greco.
afsluiting