Wraprolletjes, aardappeltortilla en pastasalade voor bij de picknick

Ik houd er van om te picknicken zodra het zonnetje schijnt! Want wat is er nou fijner dan op een zonnige dag met een mand of tas vol met lekkers op de fiets (of auto) naar het park te gaan en te genieten. Het liefst met een fris wijntje er bij, muziek en lekkere hapjes uiteraard.

Maar een picknick vraagt wel om wat voorbereiding. Maar daarbij ga ik je helpen. Ik heb namelijk een aantal handige tips en 3 lekkere picknickrecepten die makkelijk voor te bereiden én mee te nemen zijn. Hier komen mijn tips:

1. Zorg dat je van te voren koelelementen in de diepvries hebt gelegd.

2. Gebruik goede schalen om alles in mee te nemen. Nu hebben ze bij Jumbo een leuke spaaractie waarbij je kunt sparen voor Pyrex schalen. Deze hoogwaardige glazen schalen zijn multifunctioneel en geschikt voor oven, magnetron en diepvries. D.m.v. een deksel zijn ze bovendien ideaal om hapjes en gerechten in mee te nemen. Ze zijn er in 8 verschillende maten en vormen en vanaf nu te sparen bij Jumbo bij elke €10,- aan boodschappen en bij actieproducten een extra zegel (tot 5 september).

3. Een rieten mand lijkt misschien heel romantisch maar is niet zo praktisch, neem liever een grote koeltas mee. Deze hebben namelijk een isolerende werking.

4. Wat is geschikt om mee te nemen? Denk er aan dat op een zomerse dag dingen snel smelten. Pak bijvoorbeeld roomkaas in een bakje i.p.v. een stukje brie en let op dat dingen met suiker zoals donuts en jam snel kunnen gaan plakken. Neem dan liever een muffin in een papieren muffinvormpje mee. Pas op met vlees, vis en zuivel en houd deze zo koel mogelijk om de ontwikkeling van bacteriën tegen te gaan.

5. Welke wijn is lekker voor op een zomerse dag? Ga voor een lichte witte wijn zoals een sauvignon blanc. Of kies voor een frisse en fruitige rosé. Serveer deze wijnen koud uit de koeltas en vergeet de opener niet (mocht dit nodig zijn).

6. Niet vergeten: zonnebrand, vuilniszak, vliegenkap om het eten te beschermen en servetjes.

Aardappeltortilla met courgette  

BIJGERECHT – 20 MIN + 30 OVENTIJD – 9 STUKJES

Ingrediënten
450 gr aardappelschijfjes
4 eieren
75 ml melk
1 uitje
1 teentje knoflook
Scheutje olijfolie
50 gr geraspte kaas
150 gr mais uit blikje  
1 courgette
Snuf cayennepeper
9 cherrytomaatjes  

Bereiding
Verwarm de oven op 200 graden. Kook de aardappelschijfjes 5 minuten in water of doe in een van de Pyrex schaal met een paar eetlepels water en zet 4 min afgesloten in de magnetron. Snipper de ui en knoflook en fruit aan de pan met een beetje olie. Snijd de courgette in kleine blokjes en voeg toe aan de pan. Laat de mais uitlekken en schep ook door de ui en courgette. Breng op smaak met peper, zout en cayennepeper.

Klop de eieren met de melk en kaas door elkaar (tip: bij Jumbo hebben ze mini zakjes geraspte kaas van 50 gr). Vet de schaal in met wat olie of boter en doe de groenten hier in. Giet het eiermengsel er over en zet 30 min in de oven. Laat iets afkoelen en snijd in stukken. Doe de deksel op de schaal en bewaar in de koelkast of neem meteen mee in je picknickmand. Prik voor het serveren een tomaatje op de stukken aardappel tortilla met een prikkertje.

Tip: de aardappeltortilla is zowel koud als warm lekker. Vervang de courgette ook eens door een paprika.

Wrap rolletjes kip pesto

HAPJE – 30 MINUTEN – 2 UUR KOELEN

Ingrediënten
12 plakjes gerookte kipfilet
4 wraps
4 eetlepels pesto
Handje veldsla
2 avocado’s
1 eetlepel citroensap
2 eetlepels pijnboompitten, geroosterd

Aluminiumfolie
Satéprikkers

Bereiding
Besmeer de wraps met de pesto. Beleg met de plakken kipfilet. Snijd de avocado in dunne plakjes, besprenkel met wat citroensap en leg op de wrap. Verdeel wat sla er over en de pijnboompitten. Rol de wraps voorzichtig op. Plak de randen vast met wat extra pesto.

Rol de wraps in aluminiumfolie en draai de zijkanten dicht. Leg ze schaal en vervolgens in de koelkast. Laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast. Haal ze daarna uit de folie en snijd in plakjes. Prik ze op de satéprikkers en bewaar zolang in de koelkast of mee in een van de schalen.

Tip: laat de kip achterwege voor een vegetarische variant. Weinig tijd? Neem de tortilla wraps dan in aluminiumfolie mee en eet ze zo op zonder in plakjes te snijden.

Salade met tortellini

SALADE – 15 MINUTEN – 4 PERSONEN

Ingrediënten
250 gr tortellini
1 gegrilde paprika (uit pot)
1 eetlepel witte wijnazijn
1 eetlepel olijfolie
1 rode ui
75 gr rucola
½ salami worst

Bereiding
Kook de tortellini gaar volgens de verpakking. Snijd de gegrilde paprika in reepjes en de salami in blokjes. Meng de olie met de witte wijnazijn en breng op smaak met een snufje peper en zout. Hak de rode ui in stukjes. Laat de tortellini uitlekken en meng met de rucola, paprika, ui en salami.

Schep voorzichtig door met een lepel zodat de pasta niet kapot gaat. Besprenkel met de dressing en schep nogmaals voorzichtig door. Bewaar de salade in de afgedekt in de koelkast of neem hem direct mee.

Tip: neem de dressing in een apart bakje mee en besprenkel de salade vlak voor het serveren. Zo blijft hij lekker knapperig. Vervang de salami met stukje vegetarische worst, falafel balletjes of mozzarella voor een vegetarische variant.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Jumbo.

Vind je dit leuk?
1 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

Koud buffet aan huis 7 juli 2017 om 14:10

Toen ik dit artikel zag in het overzicht, dacht ik al meteen "handig voor de bakjes van de Jumbo" en verrek, die gebruik je hier ook! Wat leuk! Maar vooral, wat een leuke handige recepten. Voorheen was het altijd makkelijk stokbrood met dips meenemen, maar dit zijn leuke alternatieven!

Sandra 10 juli 2017 om 01:14

Dank je! Ja ik kan de schalen ook niet meer missen :)

Inge 5 juli 2017 om 21:00

Leuke site

Sandra 10 juli 2017 om 01:14

Dank je Inge