Zwarte rijstpudding met fruit
9 maart 2021
Jennifer
Jennifer coacht mensen naar een gezondere leefstijl op het gebied van voeding, bewegen, slaap en stress. En deelt ook af en toe gezonde en lekkere receptjes op LeukeRecepten inclusief de voedingswaarden om mensen te inspireren en te laten zien dat gezond en voedzaam eten ook zeker lekker kan zijn. Kijk ook op haar website Senang Gezond voor meer informatie over een gezondere leefstijl of als je op zoek bent naar een plan van aanpak voor een gezonder leven.
Jennifer: rijst, ik zou ermee kunnen ontbijten, lunchen en avondeten. Mijn familie in Indonesië staat er ook mee op en gaat er mee naar bed. Ik ben geadopteerd en vanaf mijn babytijd woon ik al hier in Nederland. Ik ben niet per se grootgebracht met rijst, maar meer met echt Hollandse kost. Maar het zit dan toch schijnbaar in de genen. Het staat dan ook wekelijks bij ons op het menu.
Welke soorten rijst zijn gezond(er)?
Rijst is een graansoort, je hebt rijst in allerlei soorten en maten. Ik zet de bekendste soorten even op een rij. Je hebt er vast weleens van gehoord en ermee gekookt. De bekendste is denk ik wel de witte rijst. Daarnaast hebben we zilvervliesrijst, basmatirijst, pandanrijst en risottorijst. Zilvervliesrijst bevat veel goede voedingstoffen en vezels en is een goede bron van koolhydraten. Ik adviseer dan ook altijd om witte rijst, waarvan het vliesje met die voedingsstoffen helemaal is verwijderd, te vervangen door zilvervliesrijst.
Zwarte rijst
Vandaag heb ik een recept met zwarte rijst. Deze donkere korrel heeft veel gezondheidsvoordelen. Zwarte rijst bevat veel antioxidanten, vezels en vitamine E. Antioxidanten vangen agressieve stoffen op die in ongunstige gevallen schade kunnen geven aan cellen en weefsels. Vezels zijn goed voor een goede darmwerking. Vitamine E valt o.a. onder de antioxidanten en beschermt zo de cellen, bloedvaten en organen. Ook in smaak verschilt de zwarte rijst met de andere soorten rijst. Deze zwarte rijst is nootachtig, intenser en zoeter. Daarom is deze dus erg geschikt om er lekker mee te ontbijten of om er een lekker dessert van te maken.
Een paar jaar terug ben ik met mijn man Sam en zoon Jimmi naar Bali afgereisd. Daar hebben wij een 3-gangen menu gekookt met als toetje een zwarte rijstpudding. Mochten jullie nog een keer naar Bali op vakantie gaan dan is Café Wayan in Ubud een echte een aanrader om een kookworkshop te volgen. Een fantastische grote tuin met allerlei groenten en fruit. Als ik er weer aan denk komen de mooie kleuren en geuren mij alweer tegemoet.
Zwarte rijstpudding met fruit
ONTBIJT/TOETJE – 2 PERSONEN
Ingrediënten:
80 gr zwarte rijst (te koop bij bv Jumbo)
200 ml ongezoete amandelmelk
100 ml kokosmelk
10 gram gula djawa (palmsuiker)
1 eetlepel kokosrasp
Toppings:
Kiwi
Passievrucht (diepvries). Ik heb wat zoetstof toegevoegd.
Bereiding:
Er zijn een paar manieren om de rijst te koken. Je kunt de rijst in een pan koken. Zwarte rijst heeft een behoorlijk lange kooktijd nodig (45-60 minuten). Een andere optie is een elektrische rijstkoker. Met deze pan kan rijst koken niet mislukken. Als je vaak rijst eet is dit zeker een aanrader.
Doe alle ingrediënten bij elkaar in een steelpan of in de rijstkoker. Kies je voor de rijst koken in een pannetje, roer regelmatig even door. Laat de rijst lekker gaar koken en laat daarna afkoelen. Verdeel over 2 glaasjes of bakjes en top lekker af met fruit waar jij zin in hebt! Ik heb gekozen voor kiwi en passievrucht. De passievrucht kan je eventueel tussendoor alvast in pannetje warm maken.
Voedingswaarden per eenpersoonsportie (exclusief toppings)
Energie: 214 kcal
Vet: 14 gr
Waarvan verzadigd: 11 gr
Koolhydraten: 14 gr
Waarvan suikers: 5 gr )
Eiwit: 3 gr
Vezels: 2 gr
Zout: 0.2 gr
Vind je dit leuk?
1 stem