10 x meest gebruikte Aziatische sauzen & waar gebruik je ze voor?

In de Aziatische keuken wordt veel gebruikt gemaakt van sauzen die niet altijd bekend zijn in de Westerse keuken. In deze blog leggen we je uit welke sauzen er zijn en waar je deze voor kunt gebruiken.

De Aziatische keuken is erg smaakvol en dat komt mede door het gebruik van allerlei sauzen. Sojasaus, ketjap en teriyaki zijn de iets bekendere sauzen, maar er zijn er nog veel meer soorten. In deze blog deel ik 10 sauzen uit Azië om je gerechten nog lekkerder te maken en bij elke saus deel ik een recept zodat je zelf meteen aan de slag kunt gaan.

Hoisin

Deze saus is heerlijk als marinade. Het wordt gemaakt van gefermenteerde bonen, suiker, azijn, zout, chili, knoflook en sesamolie. Het is een beetje zoet en zout van smaak. De saus wordt veel gebruikt in de Chinese keuken als marinade voor vlees en in de Vietnamese keuken bij noedelsoep zoals pho. Tip: hij is ook koud lekker als een dipsaus. Recept: kip hoisin salade.

Sojasaus / tamari

Sojasaus wordt over het algemeen gemaakt van gefermenteerde sojabonen, geroosterde granen, zout en water. De saus wordt in erg veel Aziatische gerechten gebruikt. Hij is erg zout van smaak, dus het is niet nodig om extra zout toe te voegen. Tamari en sojasaus lijken heel veel op elkaar, maar er zijn een paar kleine verschillen. Tamari is een glutenvrije sojasaus, de tarwe is weggelaten en het is volledig van soja gemaakt. Daarom is de smaak iets intenser dan sojasaus. Wees dus iets voorzichtiger met tamari toevoegen. Beide sauzen kun je koud en warm gebruiken en past bij allerlei verschillende gerechten. Recept: Tonkatsu (Japanse schnitzel) of noedelsoep.

zalm teriyaki_met_noodles

Oestersaus

Deze saus komt uit China. Het is een Kantonees recept. Het originele recept bestaat uit een bouillon die getrokken wordt met oesters in de schelp. Dit wordt zo lang mogelijk gekookt en er wordt onder andere zout, suiker en wat bloem toegevoegd totdat er een dikke saus overblijft. Deze saus is perfect als saus op zichzelf en is heerlijk als bijvoorbeeld woksaus. Voeg de saus als laatste toe aan je gerecht en wok even mee. Note: veel kant-en-klare oestersauzen worden ook gemaakt met aroma van oester in plaats van echte oesters. Recept: Thaise courgettenoedels met omeletrol.

Vissaus

Dit is een gefermenteerde, zoute saus. Het is gemaakt van gedroogde visjes en er zijn dan ook vissauzen van verschillende visjes. Het is een saus die erg sterk en zout van smaak is waardoor het een goede smaakmaker is voor gerechten. Een eetlepel of twee is vaak al voldoende in marinades, sauzen en curries. Je zou misschien een hele sterke vissmaak verwachten maar dat valt heel erg mee. Hij is wel iets ziltig van smaak. Vissaus kan zowel warm als koud gebruikt worden. Recept: beef shanghai

Rijstazijn

Deze azijn wordt gemaakt van rijst. Daarom is de azijn een beetje zoeter van smaak dan de meeste Westerse azijnsoorten. Deze azijn is bijvoorbeeld erg geschikt om groenten mee in te maken. Het is ook erg lekker om als ingrediënt van een dip te gebruiken. Natuurlijk wordt rijstazijn ook gebruikt als smaakmaker voor sushirijst. Er bestaat ook kant en klare sushi azijn, dit een combinatie van rijstazijn die al op smaak is gebracht met suiker en zout. Recept: pokebowl.

Mirin

Dit is een zoete Japanse rijstwijn (geen azijn) die meestal uit ca. 50% suiker bestaat, erg zoet dus! Mirin wordt ook wel eens verward met sake, deze is een stuk minder zoet en bevat meer alcohol. Mirin bevat meestal amper alcohol. Er zijn verschillende soorten mirin, maar ze zijn allemaal bedoeld om mee te koken en niet om te drinken. Het is lekker in sauzen, vervang mirin bijvoorbeeld voor azijn, maar houdt er rekening mee dat dit zoeter van smaak is. Recept: gyoza (Japanse dumplings).

kip_hoissin_salade

Ketjap

Ketjap Manis is een Indonesische sojasaus, die een stuk dikker en zoeter is dan de standaard sojasaus. Dit komt door de toevoeging van palmsuiker. De saus wordt vaak gebruikt in bijvoorbeeld nasi goreng. Het is ook geschikt als dipsaus. Ketjap wordt op zichzelf gebruikt als smaakmaker en gerechten. Recept: kip ketjap salade.

Sriracha

Deze saus is behoorlijk pittig! Het is gemaakt van chilipepers, knoflook, azijn, peper en zout. Sriracha komt oorspronkelijk uit Thailand, maar wordt over de hele wereld gebruikt inmiddels. Het kan op zoveel manieren gebruikt worden, de mogelijkheden zijn eindeloos. Het is lekker als dipsaus, in marinades, maar ook in soepen, op de hamburger en ga zo maar door. Het is de go-to pittige saus!

Teriyaki

Deze saus wordt vooral gebruikt wordt voor het grillen van bijvoorbeeld vlees, vis of groenten. Het is dus eigenlijk een marinade. De basis van teriyaki is sojasaus, mirin, sake en suiker. Daarom is de saus lichtzoet van smaak en is makkelijk zelf te maken. Dit is een van de meest gangbare sauzen dus ideaal om je Aziatisch avontuur in de keuken mee te beginnen. Recept: zalm teriyaki met noedels.

Gembersiroop

Gember is een wortel en wordt veel in de Aziatische keuken gebruikt, hij is pittig en fris van smaak. Gembersiroop is een stuk milder en zoeter van smaak omdat er veel suiker aan toegevoegd wordt. Het is erg lekker in een saus of in een dressing. Recept: foe yong hai

Vind je dit leuk?
9 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

Tineke 24 oktober 2021 om 09:28

De omeletrolletjes met feta en walnoten waren super lekker.

Loes 24 januari 2021 om 19:17

Heerlijk allemaal