Gerechten
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Moeilijkheid

Onze eerste ervaring met de Big Green Egg + kip hoisin BBQ salade

We hebben al eerder mogen proeven en ruiken aan de Big Green Egg. We bezochten namelijk The Flavour Fair met proeverijen en demonstraties en ik gaf Eric voor zijn verjaardag een Big Green Egg workshop cadeau.

We waren beide meteen groot fan van deze geweldige kamado barbecue. En toen we twee weken geleden zo’n mooie groene EGG thuis kregen kwam onze droom uit! Eric is echt dol op barbecueën en zodra het zonnetje een beetje schijnt wil hij de fik er in. En ik zorg natuurlijk voor de hapjes en gerechten. Vaak nodigen we vrienden of familie uit om gezellig te komen eten en dat zal met deze nieuwe EGG vast nog veel vaker gaan gebeuren.

Voor mensen die nog niet precies weten wat de Big Green Egg is zal ik het even kort uitleggen. Het woord barbecue doet dit kolossale groene ei echt tekort want je kunt er naast grillen ook mee bakken, stoven, roken en slow cooking. Er zijn eigenlijk maar weinig dingen die je niet in een temperatuurregeling kunt bereiden. De Big Green Egg is gemaakt van keramiek ontwikkeld door NASA en is extreem isolerend. Het principe is al meer dan 3000 jaar oud en is gebaseerd op een kleioven. Doordat de warmte weerkaatst worden gerechten extra mals en gelijkmatig gegaard. Je hebt verschillende formaten van de Mini tot de XXLarge. Wij hebben de Large en die vinden wij perfect, zeker als we nog visite krijgen die mee eten.

Voordelen van de Big Green Egg

  •  Kwalitatief en duurzaam materiaal. Het keramiek roest niet, is weersbestendig en gaat levenslang mee. Bij aankoop krijg je beperkte levenslange garantie op het materiaal en de constructie van alle keramische onderdelen van de EGG.
  • Heel snel warm, binnen 20 minuten is hij klaar voor gebruik.
  • Perfecte temperatuurregeling, tot op de graad nauwkeurig.
  • Heel veelzijdig, je kunt er bijna alles op bereiden en mee bakken, grillen, roken, stomen en braden.
  • Hij geeft geleidelijk warmte af en je kunt uren koken met 1 lading houtskool. Door de sterke isolerende werking en warmtecirculatie blijven smaken en sappen perfect behouden.
  • De Big Green Egg kan hele hoge temperaturen aan, tot wel 500 graden.
  • Ook in de winter bij koude temperaturen kun je prima van de Big Green Egg eten. Het weer heeft geen invloed op de temperatuur en blijft van binnen constant.

Vraag & antwoord
Toen we voor het eerst aan de slag gingen met de EGG hadden we nog een aantal vragen waar we tegenaan liepen en die ik hier opsom, mét antwoord natuurlijk :)

Hoe regel je de temperatuur?
Hoe meer zuurstof er bij het vuur komt hoe hoger de temperatuur. En dat kan snel gaan met de Big Green Egg. Er zijn 2 luchttoevoeren, de onderste schuif (luchtregelaar) en de margrietschijf bovenop. Tijdens het verwarmen en bakken houd je de deksel zo veel mogelijk dicht. Wil je de temperatuur hoger dan zet je de luchttoevoeren open. Het grootste verschil maak je met de luchtregelaar onderin, hierdoor komt de lucht direct bij het vuur. Met de bovenste margrietschijf regel je de temperatuur nauwkeuriger. Als de juiste temperatuur is bereikt sluit je de schijf maar laat je de gaatjes openstaan, zo ontstaat er een constante luchtstroom. Op de handige grote meter zie je direct hoe warm de temperatuur is binnenin. Om de Big Green Egg na afloop te laten afkoelen doe je alle toevoeren dicht. Het vergt enige oefening maar wij hadden na 1 of 2 x wel onder de knie.

Wanneer gebruik je de dunne rvs grill en wanneer de gietijzeren brede grill?
De dunne rvs grill wordt standaard meegeleverd en deze gebruiken wij ook het meest. Je kunt er alles op bereiden zoals spiesjes, garnalen en burgers. Maar wil je van die mooie brede grillstrepen op je gerecht krijgen dan is de gietijzeren grill perfect. Gietijzer wordt veel warmer en schroeit het vlees nog sneller dicht en hierdoor blijven sappen nog beter bewaard. Inoliën van de roosters is niet nodig, laat het vlees of andere ingrediënten wel een paar minuten liggen zonder om te draaien zodat het dicht kan schroeien en niet vast plakt.

Waarvoor gebruik je de convEGGtor?
Deze keramische plaat houdt het directe vuur tegen en verandert het apparaat in een soort oven met indirecte warmte waardoor je ovengerechten kunt bereiden en slow cooking kunt doen. Ook gebruik je de convEGGtor in combinatie met de pizzasteen (flat baking stone) en de gietijzeren pan. Een aantal voorbeelden van gerechten die je in combinatie met de convEGGtor maakt zijn ovenschotel, brood, cake of andere baksels, stoofpotten, pizza’s maar ook langzaam gegaarde spareribs en pulled pork.

Welke accessoires zijn onmisbaar?
Naast goede houtskool en aanmaakblokjes van het merk Big Green Egg is de grid lifter handig. Hiermee til je het rooster makkelijk in 1 beweging uit de EGG. Wil je de Big Green Egg voor meer dingen gebruiken dan alleen barbecueën dan is de convEGGtor een onmisbaar element (zie vraag hierboven). Wil je wisselende gerechten maken dan is de convEGGtor lifter handig of de Eggmitt handschoenen, hiermee til je convEGGtor makkelijk uit de EGG. Ook is een aspook handig om as uit de luchtregelaar te verwijderen en een goede borstel onmisbaar om de grill mee schoon te maken.

Hoe lang blijft de Big Green Egg warm?
De Big Green Egg kan wel tot 20 uur warm blijven zonder houtskool opnieuw aan te vullen, afhankelijk van de temperatuur. Gebruik wel kwalitatieve grove houtskool hiervoor. Zo kun je bijvoorbeeld makkelijk pulled pork maken of gerookt buikspek. Tijdens de workshop hebben we buikspek geproefd dat 24 uur gegaard had, dat was zo heerlijk! Dat staat ook nog op mijn lijstje om een keer te maken. Maar als je klaar bent kun je gewoon de luchttoevoeren dicht doen en binnen 20 minuten is de houtskool gedoofd. Zit er nog houtskool in de van de vorige keer? Dan kun je deze gewoon weer opnieuw aansteken. Roer wel even met de pook er door zodat het as naar beneden valt.

Kijk op de site van Big Green Egg de voor nog veel meer tips, recepten en informatie.

Conclusie
In 1 woord een geweldig ding! Mensen die hem ook hebben of wel eens gebruikt hebben zullen dit zeker beamen. Als je eenmaal het verschil hebt geproefd van een ‘gewone’ BBQ en Big Green Egg dan wil je niet meer anders. Sterrenkoks en restaurants maken niet voor niets graag gebruik van de Big Green Egg. Het is een flinke duit in de zak maar wel de investering waard. Hij gaat namelijk levenslang mee en je gebruikt hem naast het barbecueën ook voor andere dingen. Zo staan er hier ook nog een aantal gerechten op mijn lijstje die we een keer willen proberen zoals flammkuchen, een stoofschotel en brood of gebak. Dus houd mijn site in de gaten want binnenkort ga ik deze recepten en ervaringen met jullie delen.

Voor nu heb ik deze lekkere kip Hoisin salade voor jullie klaar staan. Ook de groenten zijn gegrild op de Big Green Egg en geeft een heerlijke rokerige smaak aan de salade. Een dressing is echt niet nodig zo lekker zijn de smaken van de kip en groenten.

Recept kip hoisin BBQ salade
HOOFDGERECHT – 25 MINUTEN + 1 UUR MARINEREN– 4 PERSONEN

Ingrediënten
600 gr kippendijen
2 paksoi
2 rode paprika’s
1 komkommer
1 lente ui
1 theelepel sesamzaadjes
3 eetlepels olie
Peper en zout

Marinade
125 ml hoisin saus
1 lente ui
3 cm gember
2 tenen knoflook
3 eetlepels sesamolie
2 eetlepels azijn

Materialen
8 spiesen

Bereiding
Hak de gember, knoflook en lente ui fijn voor de marinade. Meng deze met de hoisin saus, sesamolie en azijn. Snijd de kippendijen in stukjes en schep door de marinade. Laat minimaal een uurtje marineren (nacht kan ook). Rijg de kip vervolgens aan spiesen. Snijd de stengels los van de paksoi en de paprika in grove stukken. Bestrijk ze met een beetje olie en bestrooi met peper en zout. Verhit de Big Green Egg op ca. 220 graden.

Leg de kipspiesjes op het rooster. Bak ze 3 minuutjes aan 1 zijde. Draai ze vervolgens om en leg ook de paksoi en de paprika er bij. Bak alles nog 5 minuutjes tot de kip gaar is. Snijd de komkommer in plakjes en verdeel samen met de geroosterde paksoi en paprika op een bord. Leg de kipspiesjes er op en bestrooi met wat ringetjes lente ui en sesamzaadjes.

Tips:
Voor een extra lekkere rokerige smaak kun je ook speciale houtsnippers toevoegen aan de houtskool.
Gebruik je houten spiesen, laat deze dan van te voren een uur in het water weken.

Voor deze samenwerking heb ik producten gratis opgestuurd gekregen in ruil voor een artikel. Maar dit beïnvloed mijn mening niet en blijft eerlijk en oprecht.

Laat hier je reactie achter
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (0)

Pasta recepten

Pasta gerechten zijn vaak makkelijk en snel te bereiden en je kunt er eindeloos mee variëren. Pasta is warm maar ook koud lekker in een salade bijvoorbeeld. Er zijn vele soorten pasta zoals spaghetti, lasagne of penne, maar ook gnocchi of tortellini. Pasta is makkelijk te combineren met andere ingrediënten. Bekijk hier alle pasta recepten.

Cannelloni met spinazie en zalm
Pasta ovenschotel met witlof
Bietenlasagne met walnoten
Lasagne met champignon saus
Gegratineerde gnocchi ovenschotel