Ga naar de inhoud
12 specialiteiten van Madeira

12 specialiteiten van Madeira

Tijdens onze vakantie op Madeira heb ik veel nieuwe dingen geproefd. Ik had niet verwacht dat dit kleine eiland zoveel nieuwe specialiteiten te bieden had want ik ben al redelijk bekend met de Portugese keuken.

10 november 2017

Sandra

Een van mijn favoriete Madeiriaanse specialiteiten is de espada vis met banaan. Helaas is de vis niet of moeilijk in Nederland verkrijgbaar maar de combi met banaan is heel lekker en verrassend. Verder was de Nikita cocktail een van mijn favo drankjes, lekker fris en niet te sterk. In tegenstelling tot de poncha die behoorlijk sterk is :). Een van de dingen die ik nog een keer wil maken zijn de gefrituurde milho blokjes van maismeel en de bolo de caco. To be continued!

 1. Espada: deze zwarte degenvis die er zo uit de zee niet zo smakelijk uit ziet maar wel heel erg lekker smaakt. Deze vis wordt vaak gegeten met banaan en passievrucht. Een lekkere en verrassende combinatie.

 2. Madeira wijn: een vrij sterke wijn met een expliciete smaak. Hij wordt vaak als aperitiefje of likeur gedronken en vallen onder dezelfde categorie als port en sherry.
   
 3. Espetada: gemarineerd (rund)vlees op een spies gegrild op de barbecue of boven het vuur. De spiezen worden ondersteboven aan tafel opgehangen en vaak geserveerd met frieten of milho. Traditioneel wordt het gemaakt op een stok van laurier.
   
 4. Milho: gefrituurde blokjes gemaakt van maïsmeel en kool die vaak als bijgerecht worden geserveerd. Qua structuur een beetje te vergelijken met polenta.
 1. Lapas: dit had ik nog nooit gezien of gegeten, het lijkt het meeste op een soort kleine coquilles in een schelp. Ze worden vaak als voorgerecht gegeten en bereid in een pannetje met veel knoflook en citroen. Je slurpt ze zo uit de schelpjes.
   
 2. Bolo de mel: dit is het enige van deze lijst wat ik niet geproefd heb op Madeira dus ik moet nog een keer terug 🙂 . Deze zachte koek wordt gemaakt met honing (mel), noten en kruiden zoals kaneel en sinaasappel en is vooral rond de Kerst erg populair.
   
 3. Nikita: mijn favo cocktail van Madeira! Hij is niet sterk en lijkt wel een beetje op een milkshake! Hij is gemaakt van ananassap, vanille ijs, bier, witte wijn (bij voorkeur vinho verde), een beetje suiker en soms wat kokoslikeur.
   
 4. Bolo de caco: Ik dacht eerst dat het hier om een taartje ging want bolo betekent taart maar niks is minder waar. Het is een soort plat broodje dat gegrild wordt en vaak vooraf wordt geserveerd met heel veel knoflook. Je kunt dit broodje ook eten als een soort sandwich met een stukje gegrilde vlees er tussen. Dan heet het prego no bolo de caco.
 1. Poncha: het meest bekende drankje van het eiland gemaakt van rum van suikerriet met honing en citroen. Het wordt er ook wel kant en klaar in flesjes verkocht en vaak gemixt met passievrucht of ander fruit.
   
 2. Fruto delicioso: deze vrucht kende ik ook nog niet. Het is een soort combi tussen een banaan en ananas. Je pelt de groene stukjes er af en er blijft een soort frisse banaanachtige substantie over. Je vind deze vrucht volop in de markthal in funchal in de Mercado de levradores samen met heel veel ander exotisch fruit zoals pimpinelas, maracuja en pitanga.
   
 3. Pe de cabra: dit betekent letterlijk poot van het schaap en een van de meest rare combi’s die ik ooit gedronken heb maar toch verrassend lekker. Het is donker bier gemengd met droge wijn, limoen en Nesquick.
   
 4. Bolo de deus: letterlijk vertaald broodje van god. Het is een zoet broodje met een soort crumble van kokos er op. Lekker met een kop koffie of thee.
   
  De prijzen variëren heel erg. In het toeristische gedeelte in Funchal betaal je vaak meer dan het dubbele dan in een lokaal restaurant of pasteleria. Wil je de lokale pareltjes vinden vraag dan aan lokale mensen of een gids om tips.