
Wat is quinoa? + gevulde courgette met quinoa recept
Quinoa, je kunt er bijna niet meer omheen! Ik kom het regelmatig tegen op verschillende foodsites, op de menukaart in restaurants en ook in de supermarkt heeft quinoa een plek in de schappen veroverd.
1 februari 2015
Sandra Waterschoot


5 vragen over quinoa:
1. Wat is het?Quinoa is een zaad afkomstig uit zuid Amerika. Omdat quinoa erg vezelrijk is geeft het snel een verzadigd gevoel. De zaadjes kunnen verschillende kleuren hebben zoals wit, rood of zwart. Omdat dit zaad veel eiwit bevat is het ook ideaal voor vegetariërs en daarnaast is quinoa ook nog eens glutenvrij. 2. Waarmee kan ik quinoa vervangen of vergelijken?
Quinoa wordt vaak gebruikt als een graansoort maar is het eigenlijk niet. Ik vind het wel iets weg hebben van couscous of bulgur. Je kunt het gebruiken in plaats van aardappels, pasta, rijst, als basis voor een salade of zelfs als ontbijt in plaats van havermout. 3. Hoe smaakt het?
Quinoa heeft een iets wat nootachtige smaak en heeft een vrij stevige bite. De eerste keer dat ik quinoa klaar maakte vond ik het vies smaken, maar wat bleek, ik was de zaadjes vergeten af te spoelen waardoor ze een zeepachtige smaak hadden. Dus spoel quinoa altijd goed af in een fijne zeef, tenzij op de verpakking staat dat dit niet nodig is. Gelukkig smaakte hij de keren daarna wel heel lekker ☺ 4. Hoe kan ik quinoa het beste bereiden?
Zoals ik hierboven al had omschreven is het bij sommige quinoa nodig om de zaadjes grondig af te spoelen. Houd de richtlijn 1 deel quinoa en 2 delen water aan bij het koken als er niets op de verpakking staat. Kook de quinoa in ongeveer 15 min gaar. Als je een klein wit krulletje (de kiem) ziet dan is hij klaar. Gebruik eventueel een bouillonblokje om extra smaak te geven aan het quinoa recept. 5. Met welke ingrediënten kan ik quinoa combineren?
Quinoa is bijna met alles te combineren. Je kunt het heel goed als vegetarische maaltijd eten maar ook combineren met garnalen, kip of gebakken spekjes. Ook wat kruiden betreft kun je eindeloos combineren, een snufje kerrie, tijm of paprikapoeder smaakt heerlijk door de quinoa. Zelf vind ik het lekker om groenten te roosteren en daarna door de quinoa te scheppen.
Quinoa: snel en makkelijk
Heb jij nog niet zoveel ervaring met quinoa en/of wil je snel en makkelijk iets gezonds en verantwoords op tafel zetten? Dan kan ik de Quinoa met olijf & tomaat van Zonnatura aanraden. Deze quinoa is voorgekookt waardoor je hem alleen kort hoeft op te warmen. En je hoeft niet bang te zijn voor kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen want de producten van Zonnatura zijn zo puur mogelijk en 100% biologisch.
Recept gevulde courgette met quinoa op Italiaanse wijze
HOOFDGERECHT – 15 MIN + 25 OVENTIJD – 4 STUKS
1 pak Zonnatura quinoa met olijf & tomaat
Half bakje cherrytomaatjes (125 gram)
2 courgettes
1 bol mozzarella
Paar verse blaadjes basilicum
3 eetlepels pijnboompitten BereidingVerwarm de oven op 180 graden. Was de courgette en snijd in de lengte doormidden. Schraap met bijvoorbeeld een theelepel wat van het vruchtvlees uit de courgette. Dit kun je weg doen maar ook weer gebruiken in de vulling.







Vind je dit leuk?
1 stem