Ga naar de inhoud
5 x zelf kruidenmixen maken

5 x zelf kruidenmixen maken

Het is heel makkelijk om verschillende kant en klaar kruidenmixen in de winkel te kopen. Maar vaak heb je zelf (zonder te weten) al de ingrediënten in huis om deze smaak te creëren.

28 september 2014

Sandra


Je kunt poeders of gedroogde kruiden gebruiken maar ook verse, houd er dan wel rekening mee dat deze wat minder lang houdbaar is. De hoeveelheden die je hieronder ziet zijn ongeveer voor een gerecht voor 4 personen.

Mexicaanse kruidenmix

Om bijvoorbeeld kip mee te marineren voor in een wrap of voor in een Mexicaanse ovenschotel.

2 theel paprikapoeder
½ theel cayennepeper
1 theel komijn
1 theel knoflook poeder (of 1 teentje vers)
snufje zout

Indiase kruidenmix (garam masala)

Deze kruiden worden vooral gebruikt in curry gerechten en bijvoorbeeld soepen. Tip: als je er wat tomatenblokjes en kokosmelk bij doet maak je snel een lekkere curry.

2 theel korianderzaad
1 theel komijn
snufje kaneel
snufje zwarte peper
snufje chilipoeder
½ theel nootmuskaat
½ theel kardemompoeder

Appeltaart kruidenmix (voor 1 taart)

Deze kruiden geven je appeltaart een warme authentieke smaak. Tip: voeg naast deze kruiden ook wat citroensap of rasp toe aan de appels voor een frisse smaak.

2 theel kaneel
snufje nootmuskaat
snufje piment
½ theel gember
snufje kruidnagelpoeder

Italiaanse kruidenmix

Voor in een pastasaus, voor op de pizza om vlees of vis een Italiaanse smaak te geven. Tip: meng de kruidenmix met een beetje olijfolie en je hebt een lekkere dip om brood in te dippen.

1 theel basilicum
½ theel tijm
½ theel oregano
2 theel peterselie
snufje peper en zout
½ theel knoflookpoeder (of 1 teentje vers)
½ theel salie

Griekse kruidenmix

Voor in moussaka, griekse salade of het gehakt voor de bbifteki op smaak te brengen. Tip: voeg ook een beetje munt toe voor een frisse smaak.

1,5 theel oregano
1 theel peterselie
snufje zout
2 theel paprikapoeder
½ theel knoflookpoeder (of 1 teentje vers)
snufje nootmuskaat
½ theel kaneel

Deze kruidenmixen zijn naar mijn idee maar je kunt zelf natuurlijk ook experimenteren met smaken en ingrediënten.

Bewaren

Zelf voeg ik tijdens het koken de kruiden een voor een toe aan het gerecht maar het is ook makkelijk om een grotere hoeveelheid te maken en in een potje te bewaren.
Kruidenmix van poeders en gedroogde kruiden kun je erg lang in een goed afgesloten potje bewaren, tussen de 1 en 2 jaar. Daarna neemt de smaak af.