5 tips om krieltjes snel perfect gaar en krokant te bakken

Herken je dat ook? Dat je krieltjes in de koekenpan doet en deze na 10, of soms 20 minuten nog steeds hard zijn. Of dat ze inmiddels zwart zijn geworden? Nou, je bent echt niet de enige. Maar met deze tips gaat het zeker lukken!

Krieltjes worden vaak samen met groenten en vlees gegeten, een AVG-je zoals we dat noemen. Broccoli, boontjes of een slavink zijn meestal binnen 10 minuten gaar, maar dan is het dus nog wachten op die aardappel. Daarom heb ik een aantal handige tips verzameld voor de meest lekkere krieltjes. Mooi krokant gebakken aan de buitenzijde en gaar van binnen. En lekker snel op je bord, want dat is natuurlijk wat je wil!

Om meer te weten te komen over de aardappel en over krieltjes kreeg ik een leuke rondleiding door de CêlaVíta fabriek. Ik zag hoe aardappels van het land werden aangeleverd, gecontroleerd, gesorteerd en gewassen. Vervolgens worden ze kort gestoomd waardoor de schil los laat. Ook worden ze geblancheerd en daarna direct weer gekoeld waardoor ze langer houdbaar zijn en er geen conserveringsmiddelen nodig zijn. Normaal gesproken worden deze aardappels en krieltjes voor 80% voorgegaard waardoor je e thuis nog moet afbakken of koken. Maar ze hebben bij CêlaVíta nu een nieuw product waar ik heel enthousiast over ben: Krokante Mini-krieltjes! Deze zijn 100% voorgegaard en is meteen mijn tip nummer 1.

Tip nummer 1:
De Krokante Mini-krieltjes van CêlaVíta dus. Op de verpakking staat dat ze binnen 10 minuten perfect krokant bakken. En ik heb het getest met een timer er naast. En ze waren inderdaad precies na 10 minuten mooi goudbruin en goed gaar van binnen. Waarom lukt het met deze Mini-Krieltjes wel? Ze hebben een licht gekruid paneerlaagje (dat overigens glutenvrij is) waardoor ze tijdens het bakken extra krokant worden. En omdat ze dus al 100% zijn voorgegaard, zijn ze niet meer hard van binnen. Maar ook weer niet te zacht, ze behouden hun lekkere bite. Precies goed dus! Daarnaast bevatten ze geen conserveermiddelen of allergenen, wat natuurlijk ook fijn is om te weten.

En wie nu nog steeds twijfelt daag ik uit om het zelf te proberen, en het gaat echt lukken! Trust me. Of geef iemand anders op als krieltjeskoning (of koningin). Elke week worden er 20 personen uitgekozen die een gepersonaliseerde houten spatel thuis gestuurd krijgen én de status als krieltjeskoning verwerven. Want krieltjeskoning worden was nog nooit zo makkelijk met deze nieuwe Krokante Mini-Krieltjes.

Tip nummer 2:
Doe de ‘gewone’ voorverpakte krieltjes voordat ze de pan in gaan een paar minuten in de magnetron. Dit kan vaak door wat gaatjes te prikken in de verpakking of door ze in een magnetron bakje te doen met een klein beetje water. Zet ze ongeveer 5 minuutjes in de magnetron en bak ze daarna krokant in de pan.

Tip nummer 3:
Dep de krieltjes van te voren droog met een keukenpapiertje. Hierdoor krijg je minder vocht in de pan en een krokanter resultaat. Bij de nieuwe Krokante Mini-krieltjes van CêlaVíta zit dus al een paneerlaagje omheen waardoor dit niet nodig is.

Tip nummer 4:
Gebruik een pan die groot genoeg is om de krieltjes de ruimte te geven om lekker te bakken en te rollen. Ook kan de temperatuur zich zo beter tussen de aardappeltjes verdelen waardoor de aardappels sneller gaar worden.

Tip nummer 5:
Gebruik een combinatie van olijfolie en boter om ze in te bakken. De boter geeft een mooi kleurtje aan de aardappel maar kan snel verbranden. Olijfolie voorkomt dit en kan op hogere temperatuur worden verhit. Je hebt dus beide voordelen in één. Verwarm de pan goed voor waardoor ze meteen een lekker korstje krijgen. Zet na een paar minuten het vuur lager en laat ze nog van binnen garen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Celavita.

Vind je dit leuk?
30 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

mathijs 14 april 2020 om 18:23

hele lekkere mini krieltjes goede tips

Annie 11 oktober 2016 om 08:29

Doe ze in de airfryer spuit er een beetje olijfolie op en je hebt binnen 10 minuten heerlijke krokante krieltjes

Sandra 11 oktober 2016 om 23:56

Ja, de airfryer werkt inderdaad ook heel fijn en snel

Astrid 10 oktober 2016 om 20:39

Hoi Sandra, Bedankt voor deze leuke toepasbare tips! Zouden ze ook werken met schijfjes of blokjes? Groetjes Astrid

Sandra 11 oktober 2016 om 23:56

Ja hoor, dat kan ook met andere vormen aardappeltjes :)

soeteweij paul 10 oktober 2016 om 19:40

gebruik eens cocosolie om ze te bakken dan zijn ze nog mooier gebakkenen krokanter

Sandra 11 oktober 2016 om 23:55

Bedankt voor de tip! Dat heb ik nog niet geprobeerd.