Gerechten
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Moeilijkheid

De beste tips om krieltjes snel perfect gaar en krokant te bakken

Herken je dat ook? Dat je krieltjes in de koekenpan doet en deze na 10, of soms 20 minuten nog steeds hard zijn. Of dat ze inmiddels zwart zijn geworden? Nou, je bent echt niet de enige. Maar met deze tips gaat het zeker lukken!

Krieltjes worden vaak samen met groenten en vlees gegeten, een AVG-je zoals we dat noemen. Broccoli, boontjes of een slavink zijn meestal binnen 10 minuten gaar, maar dan is het dus nog wachten op die aardappel. Daarom heb ik een aantal handige tips verzameld voor de meest lekkere krieltjes. Mooi krokant gebakken aan de buitenzijde en gaar van binnen. En lekker snel op je bord, want dat is natuurlijk wat je wil!

Om meer te weten te komen over de aardappel en over krieltjes kreeg ik een leuke rondleiding door de CêlaVíta fabriek. Ik zag hoe aardappels van het land werden aangeleverd, gecontroleerd, gesorteerd en gewassen. Vervolgens worden ze kort gestoomd waardoor de schil los laat. Ook worden ze geblancheerd en daarna direct weer gekoeld waardoor ze langer houdbaar zijn en er geen conserveringsmiddelen nodig zijn. Normaal gesproken worden deze aardappels en krieltjes voor 80% voorgegaard waardoor je e thuis nog moet afbakken of koken. Maar ze hebben bij CêlaVíta nu een nieuw product waar ik heel enthousiast over ben: Krokante Mini-krieltjes! Deze zijn 100% voorgegaard en is meteen mijn tip nummer 1.

Tip nummer 1:
De Krokante Mini-krieltjes van CêlaVíta dus. Op de verpakking staat dat ze binnen 10 minuten perfect krokant bakken. En ik heb het getest met een timer er naast. En ze waren inderdaad precies na 10 minuten mooi goudbruin en goed gaar van binnen. Waarom lukt het met deze Mini-Krieltjes wel? Ze hebben een licht gekruid paneerlaagje (dat overigens glutenvrij is) waardoor ze tijdens het bakken extra krokant worden. En omdat ze dus al 100% zijn voorgegaard, zijn ze niet meer hard van binnen. Maar ook weer niet te zacht, ze behouden hun lekkere bite. Precies goed dus! Daarnaast bevatten ze geen conserveermiddelen of allergenen, wat natuurlijk ook fijn is om te weten.

En wie nu nog steeds twijfelt daag ik uit om het zelf te proberen, en het gaat echt lukken! Trust me. Of geef iemand anders op als krieltjeskoning (of koningin). Elke week worden er 20 personen uitgekozen die een gepersonaliseerde houten spatel thuis gestuurd krijgen én de status als krieltjeskoning verwerven. Want krieltjeskoning worden was nog nooit zo makkelijk met deze nieuwe Krokante Mini-Krieltjes.

Tip nummer 2:
Doe de ‘gewone’ voorverpakte krieltjes voordat ze de pan in gaan een paar minuten in de magnetron. Dit kan vaak door wat gaatjes te prikken in de verpakking of door ze in een magnetron bakje te doen met een klein beetje water. Zet ze ongeveer 5 minuutjes in de magnetron en bak ze daarna krokant in de pan.

Tip nummer 3:
Dep de krieltjes van te voren droog met een keukenpapiertje. Hierdoor krijg je minder vocht in de pan en een krokanter resultaat. Bij de nieuwe Krokante Mini-krieltjes van CêlaVíta zit dus al een paneerlaagje omheen waardoor dit niet nodig is.

Tip nummer 4:
Gebruik een pan die groot genoeg is om de krieltjes de ruimte te geven om lekker te bakken en te rollen. Ook kan de temperatuur zich zo beter tussen de aardappeltjes verdelen waardoor de aardappels sneller gaar worden.

Tip nummer 5:
Gebruik een combinatie van olijfolie en boter om ze in te bakken. De boter geeft een mooi kleurtje aan de aardappel maar kan snel verbranden. Olijfolie voorkomt dit en kan op hogere temperatuur worden verhit. Je hebt dus beide voordelen in één. Verwarm de pan goed voor waardoor ze meteen een lekker korstje krijgen. Zet na een paar minuten het vuur lager en laat ze nog van binnen garen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Celavita.

Laat hier je reactie achter
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (6)
Annie - Reageren 11-10-2016 om 8:29 uur

Doe ze in de airfryer spuit er een beetje olijfolie op en je hebt binnen 10 minuten heerlijke krokante krieltjes

Sandra - Reageren 11-10-2016 om 23:56 uur

Ja, de airfryer werkt inderdaad ook heel fijn en snel

Astrid - Reageren 10-10-2016 om 20:39 uur

Hoi Sandra, Bedankt voor deze leuke toepasbare tips! Zouden ze ook werken met schijfjes of blokjes? Groetjes Astrid

Sandra - Reageren 11-10-2016 om 23:56 uur

Ja hoor, dat kan ook met andere vormen aardappeltjes :)

soeteweij paul - Reageren 10-10-2016 om 19:40 uur

gebruik eens cocosolie om ze te bakken dan zijn ze nog mooier gebakkenen krokanter

Sandra - Reageren 11-10-2016 om 23:55 uur

Bedankt voor de tip! Dat heb ik nog niet geprobeerd.

Kerst recepten

Kerst is de tijd van gezelligheid en samen eten. Wij helpen u een handje door de lekkerste kerstrecepten op een rijtje te zetten voor een perfect kerstdiner. Wat dacht u van een heerlijk kerstmenu van aardappel truffelsoep gevolgd door een hertenbiefstuk of een rollade en een heerlijke chocolade dessert om mee af te sluiten.

Eendenborst met cranberry compote
Mini kerstboom pizza’s
Coquilles met zoete aardappelpuree
Feestelijke crème brûlée met besjes
Zalm in filodeeg