Zelf slavinken maken

Maak zelf deze lekkere slavinken van gehakt gewikkeld in spek inclusief handige stap voor stap foto's! Een slavink is een rolletje gehakt omwikkeld met spek en is populair in de Nederlandse keuken. Je kunt ze kant en klaar kopen in de winkel maar ook heel makkelijk zelf maken. En dat ga ik je in deze blog stap voor stap laten zien.

Een slavink wordt ook wel eens een verward met een blinde vink, hij lijkt er inderdaad op maar is toch heel anders. Een blinde vink wordt namelijk gemaakt van kalfsgehakt omwikkeld door een plakje rundvlees of rookvlees. Een slavink (of een blinde vink) is lekker bij aardappeltjes en groenten of stamppot en is vaak favoriet bij kids.

Tips bij het maken van slavinken:

Belangrijk bij het maken van een slavink is het wikkelen van spek want als dit niet goed gebeurt heb je kans dat hij opengaat tijdens het bakken. Er is daarom een speciale techniek die je hieronder op de stap voor stap foto’s ziet

Bak de slavinken de eerste paar minuten op hoog vuur rondom aan voor een knapperig korstje en zet daarna het vuur laag om van binnen te laten garen.

Wil je de slavinken invriezen? Dat kan ook prima. Wikkel ze dan voor het bakken per stuk in plastic folie en vervolgens in een afgesloten diepvries bakje.

Recept slavink

BIJGERECHT – 30 MIN – 4 STUKS

Ingredienten
300 rundergehakt
12 plakken gerookte ontbijtspek
1 teen knoflook
1 ei
Snuf peper en zout
1 theelepel mosterd
3 eetlepel paneermeel
1 eetlepel gedroogde peterselie

Bereiding
Meng het gehakt met het ei, peper, zout, mosterd en een fijngehakt of uitgeperst teentje knoflook. Voeg eventueel nog een beetje extra paneermeel toe indien het gehakt nog erg vochtig is.

Leg een plak ontbijtspek op een snijplank. Leg hier een plak dwars op een paar cm van de bovenzijde. Leg vervolgens een derde plak gelijk aan de eerste plak zodat deze elkaar niet iets overlappen. Maak 4 ballen van het gehakt en vorm deze in een soort worstje. Leg deze in het midden waar de spek elkaar kruist.

Vouw de horizontale enkele plak over de worst. Rol dan de twee plakken op om de worst. Druk alle kanten goed aan. Doe een beetje peterselie op een bord en druk wat op de zijkanten van de slavink. Bak de slavink in een pan in ca 12 minuten mooi goudbruin en gaar van binnen.

Vind je dit leuk?
23 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

Rudolf 1 maart 2021 om 09:56

ik moet ze nog maken het ziet er lekker uit ik gebruik mager runder gehakt

Jantje Uitvlugt- Delger 4 september 2020 om 10:20

In plaats van paneermeel in het gehakt gebruik ik ook wel fijngewreven beschuit. in het mengsel.

wilfred Dekker 23 februari 2020 om 21:40

Leuk recept.Ga ik proberen

TANYA 10 oktober 2017 om 19:07

LEKKER

Rina hollander 8 oktober 2017 om 18:33

Als je het spek “plakt” met losgeslagen eiwit dan zal het spek altijd keurig om je slavin blijven zitten

Sandra 11 oktober 2017 om 12:49

Wat een handige tip, thanks!