Feta cake met olijven

Deze maand mag ik voor de foodblogswap een recept maken van Yellow Lemon Tree. Ik was al vaker op deze site geweest, vooral de mooie en smakelijke foto’s vielen me toen al op. Op deze foodblog deelt Maura haar 3 passie’s: eten, fotograferen en reizen, een perfecte combi toch.

De gerechten zien er allemaal lekker uit dus het was moeilijk kiezen. Ik wou graag iets proberen wat ik nog helemaal niet nooit had gemaakt. Ik was aan het twijfelen tussen de polenta muffins en de hartige ‘salty’ cake. Uiteindelijk heeft Eric de doorslag gegeven en voor de hartige cake met feta en olijven gekozen. Ik had wel eens een hartige taart of een quiche gemaakt maar nog nooit een hartige cake. En witte wijn in het beslag? Ik ben erg benieuwd hoe dat smaakt.
Ik heb het originele recept opgevolgd en ben niet afgeweken van Maura’s beschrijving. De cake was precies na 45 min klaar, en hij kwam perfect uit de oven. Hij was niet te droog en niet te klef en de feta gaf een lekkere zout bite. We hebben er nog veel momenten van genoten: ’s avonds op de bank, als lunch op het werk en als voorgerecht. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Feta en olijvencake

Ingredienten
225 gr zelfrijzend bakmeel
100 ml olijfolie
100 ml witte wijn
150 gr feta in blokjes
250 gr olijven, zonder pit uitgelekt
3 eieren
100 gr Parmezaanse kaas
Zwarte peper uit de molen
Bereiding
Verwarm de oven voor op 160 graden. Meng alles goed en snel tot een glad beslag. Giet het in een goed ingevette cakevorm van 1 liter inhoud. Bak de cake in 45 minuten gaar.
feta olijven cake 1feta olijven cake 2feta olijven cake 3
feta olijven cake 4

Bewaar de cake goed afgedekt maximaal 3 dagen. Lekker met een topping van tzatziki of yoghurtdip.

 

 

Vind je dit leuk?
5 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

Suzan 16 maart 2021 om 13:16

Super lekkere feta cake , dit was unaniem bij iedereen het oordeel

sandra 3 september 2013 om 13:11

Hoi Joan, toevallig staat er op de site waar ik dit recept vandaan heb gehaald ook nog een andere variant van de cake, namelijk met rucola en pijnboompitten.http://yellowlemontreeblog.blogspot.nl/2013/05/recept-van-de-maand-mei-hartige-cake.htmlVeel succes!

Joan 3 september 2013 om 06:27

Oh deze cake lijkt me heerlijk om te maken en te proeven. Ik ga hem zeker een keer maken zoals bovenstaande recept. Ook leuk om een keer voor de wijnsociëteit en/of de cursus te gebruiken op een wijn-spijs avond. Daarnaast zou ik de cake een keer willen maken zonder feta of geitenkaas. Omdat mijn man daar niet zo dol op is. Wat zou ik daarvoor als vervanger kunnen gebruiken?

sandra 1 september 2013 om 20:21

Ik heb het zelf niet geprobeerd maar misschien is water met een klein scheutje witte wijnazijn een idee. Veel succes! gr Sandra

paula 1 september 2013 om 13:42

dit recept wil ik graag gaan maken maar dan zonder de witte wijn.Wat kan ik als vervanger gebruiken voor de witte wijn?

Maura - YLT 30 augustus 2013 om 05:48

Super leuk dat jullie dit recept hebben gekozen! En mooie foto's ook :)

J. Benoit 29 augustus 2013 om 19:56

P.S. natuurlijk wel de yochurt saus erbij in in bakje/schaaltje om te dippen o.i.d.

J. Benoit 29 augustus 2013 om 19:53

Erg lekker, ik ga het ook proberen als mini muffins voor bij de borrel of bij de high tea e/o buffet.

sandra 3 september 2013 om 13:11

Hoi Joan, toevallig staat er op de site waar ik dit recept vandaan heb gehaald ook nog een andere variant van de cake, namelijk met rucola en pijnboompitten.
http://yellowlemontreeblog.blogspot.nl/2013/05/recept-van-de-maand-mei-hartige-cake.html
Veel succes!

paula 1 september 2013 om 13:42

dit recept wil ik graag gaan maken maar dan zonder de witte wijn.
Wat kan ik als vervanger gebruiken voor de witte wijn?