Friese foodtour door Leeuwarden – deel 2

Eind maart was ik samen met een klein twinigtal foodbloggers te gast in Leeuwarden voor een Friese foodtour. Hier lees je wat ik allemaal beleefde in het eerste deel van deze foodtour, nu gaan we verder met deel 2:

We hadden 2 opties die middag: een bezoek aan schapenboerderij Bongastate of een excursie naar De Duindoorn om kennis te maken met de powerbes. Ik koos voor de eerste optie en bezocht het bedrijf van boer Chris die na een carriere bij o.a. de ABN Amro bank zijn passie en zijn hart heeft gevolgd en nu schapenboer is. We kregen een rondleiding in zijn stallen en mochten lammetjes knuffelen, echt super schattig.
friesland 19

friesland 19

friesland 19

Een gedeelte van de schapenmelk gaat naar de melkfabriek en met het andere gedeelte maakt hij zelf kaas en yohurt. Ook dit procces kregen we te zien en we mochten zelf (met handschoenen aan en haarnetje op) schapenmelk in een bakje doen en meenemen om er thuis yoghurt van te maken. Maar hoe smaakt schapenyoghurt nou eigelijk? Ik vond het super romig en zacht, niet zo zuur als ‘gewone’ yoghurt. De Bongastate schapenyoghurt is te vinden bij een aantal vestigingen van de Spar, Hanos, Jumbo en Poiesz.

friesland 19

friesland 19

friesland 19

Jamsessie

We sloten de dag af met een jamsessie in de keuken van het Friesland College met 4 Friese topchef’s. Maar voordat we aan de slag gingen kregen we uitleg van chef Willem Schaafsma, van het restaurant Eindeloos, over het bereiden van stierenballen en koeienhart. Hmmm, niet helemaal mijn ding maar ik liet me niet kennen en probeerde het toch een stukje. Ik vond het niet vies maar de gedachte dat je weet wat het is weerhield me er toch van om nog een stukje te nemen. Ook wildplukker John van De Wilde Oogst gaf ons een presentatie over het gebruik van planten en zelfs onkruid in de keuken. Een mooi voorbeeld was de daslookboter die we mochten proeven.
friesland 19

friesland 19

friesland 19
Daarna werd er gewerkt! Esther van restaurant Tandjong priok maakte een salade van kool, tauge en komkommer met verse pindasaus, geserveerd met een Indisch aardappelkroketje. Vrij pittig maar super lekker! Kees Meinderts, sous-chef bij Landgoed Lauswolt, ging aan de slag met de wilde waddenoesters en maakte er echt een kunstwerk van. Maar de meeste tijd was ik te vinden rondom Daan Nagelkerke van het restaurant Van Buren (Oranje hotel). Hij maakte namelijk het toetje; een souffle van Fries suikerbrood. Ik mocht samen met Olga, van de blog Team Confetti, de souffle bakjes inkwasten met boter. Ondertussen heb ik Daan om tips gevraagd want het is mij op heden nog niet gelukt om de perfecte souffle te maken en natuurlijk deel ik deze ook met jullie:
friesland 19

friesland 19

friesland 19
  1. Gebruik voor perfect geklopt eiwit de verhouding half verse eiwitten en half gepasteuriseerde eiwitten uit een pak. Doe vervolgens onder het mixen de suiker beetje bij beetje bij het eiwit en niet in 1 keer.
  2. Strijk bij het insmeren de boter met de kwast omhoog waardoor er een soort groeven onstaan waardoor de soufle makkelijk omhoog kan komen (want dat is wat we willen!).
  3. Gebruik genoeg boter om in te vetten. Ik citeer: the vetter, the better.
  4. Bestrooi de bakjes na het invetten met een laagje suiker, geld trouwens niet voor hartige souffle's.
  5. Spuit het beslag met een spuitzak in de bakjes en ga met je vinger langs de rand van het bakje.
friesland 19

friesland 19

friesland 19
Na het eten kregen we nog een goodiebag uitgereikt met o.a melk en eieren van Boer Bart. Vervolgens stapte we weer in de bus richting het station. Na een sprintje haalde ik gelukkig nog mijn trein richting Eindhoven. Ik ging naar huis met een volle buik en een heel fijn gevoel. Ik keek terug op een dag vol inspirerende verhalen en mensen, bedankt voor deze leuke ervaring!
Veel foto’s in mijn blog heb ik zelf met mijn iphone gemaakt maar ik heb er ook een paar ‘geleend’ van foodfotografe Simone van simoneskitchen.nl en van Cherrypicker, bedankt!
friesland 19

friesland 19

friesland 19
Bewaar
Print
Deel

3 x pastasalades

Pastasalade met carpaccio
Pastasalade met tonijn
Gezonde pastasalade

Reacties

Laat je reactie achter

Salade recepten

Vind hier diverse recepten voor heerlijke salades. Van salade met kip tot vegetarische salade en pastasalade. Maak heerlijke combinaties met verschillende ingrediënten bijvoorbeeld geitenkaas, noten, druiven, tomaat, kip, appel, biefstuk, pasta of garnalen. Een salade kan gegeten worden als maaltijdsalade of is lekker als bijgerecht of als makkelijke lunch!

Romige zoete aardappel BBQ salade

Tover de standaard aardappelsalade voor bij de BBQ om tot een gezondere variant van zoete aardappel met een lichte maar romige yoghurt dressing.

Bijgerecht

20 min + 1 uur afkoelen

4 pers.

Aardbeiensalade met geitenkaas

Heerlijke frisse salade met geitenkaas, basilicum en aardbeien en een lichte balsamico dressing

Lunch

15 min

2 pers.

Tabouleh salade

Heerlijke frisse salade van bulgur met citroen en peterselie. Lekker als lunch met wat pita of als of bijgerecht.

Bijgerecht

25 min

6 pers.