Friese foodtour door Leeuwarden – deel 2
Eind maart was ik samen met een klein twinigtal foodbloggers te gast in Leeuwarden voor een Friese foodtour. Hier lees je wat ik allemaal beleefde in het eerste deel van deze foodtour, nu gaan we verder met deel 2:
28 april 2015
Sandra
Jamsessie
We sloten de dag af met een jamsessie in de keuken van het Friesland College met 4 Friese topchef’s. Maar voordat we aan de slag gingen kregen we uitleg van chef Willem Schaafsma, van het restaurant Eindeloos, over het bereiden van stierenballen en koeienhart. Hmmm, niet helemaal mijn ding maar ik liet me niet kennen en probeerde het toch een stukje. Ik vond het niet vies maar de gedachte dat je weet wat het is weerhield me er toch van om nog een stukje te nemen. Ook wildplukker John van De Wilde Oogst gaf ons een presentatie over het gebruik van planten en zelfs onkruid in de keuken. Een mooi voorbeeld was de daslookboter die we mochten proeven.- Gebruik voor perfect geklopt eiwit de verhouding half verse eiwitten en half gepasteuriseerde eiwitten uit een pak. Doe vervolgens onder het mixen de suiker beetje bij beetje bij het eiwit en niet in 1 keer.
- Strijk bij het insmeren de boter met de kwast omhoog waardoor er een soort groeven onstaan waardoor de soufle makkelijk omhoog kan komen (want dat is wat we willen!).
- Gebruik genoeg boter om in te vetten. Ik citeer: the vetter, the better.
- Bestrooi de bakjes na het invetten met een laagje suiker, geld trouwens niet voor hartige souffle’s.
- Spuit het beslag met een spuitzak in de bakjes en ga met je vinger langs de rand van het bakje.
Vind je dit leuk?
1 stemmen
Bedankt voor je stem!