Ga naar de inhoud
Groentetaartjes + boekreview De makkelijke Franse keuken

Groentetaartjes + boekreview De makkelijke Franse keuken

De Franse keuken staat niet bekend om zijn meeste eenvoudige recepten en bereidingswijzen. Maar met het nieuwe boek van Karin Luiten kun je op een eenvoudige wijze genieten van klassiekers uit Frankrijk in je eigen keuken. 

28 april 2020

Sandra

Zelf houd ik van makkelijke recepten, niet te veel poespas en lekker snel klaar. Dus met dit boek kan ik goed uit de voeten. Je vindt er klassieke recepten voor steak tartare, terrine, quiche lorraine, tarte flambée, coq au vin, madeleines en tarte tatin maar ook minder bekende gerechten zoals sole veronique (tongrolletjes), daube de boeuf (runderstoof) en fougasse (tomaat-rozemarijnbrood). En laat je niet misleiden door de moeilijke namen, het gerecht is vaak veel eenvoudiger dan dat het klinkt 🙂 

De auteur van het boek Karin Luiten, ook bekend van de blog Koken met karin, heeft een grote liefde voor Frankrijk. Het was daarom erg leuk en bijzonder om haar tijdens een persreisje naar Parijs te ontmoeten en spreken. Ze is altijd al dol geweest op de Franse taal, huizen en films en heeft ook een jaar in Parijs gewoond. Maar het allerleukste aan Frankrijk vind ze het eten. En dat zie je ook terug in dit boek. Tussen de recepten door vind je ook tips voor een kaasplankje en adressen van brasseries en deelt Karin persoonlijke herinneringen van vakanties in Frankrijk. Want met dit boek waan je weer even Franse sferen, en zeker nu we niet meer op vakantie kunnen gaan de komende tijd is dit een ideale manier om de Franse keuken naar jou te halen. 

Ik heb een recept uitgekozen van groentetaartjes, ook wel tartelettes a fleurs de legumes genoemd. Dat klinkt een stuk chiquer he? Je maakt ze door muffinvormjes te bekleden met bladerdeeg en ze te vullen met linten groenten en ham. Veel meer heb je er niet voor nodig en ze zien er echt leuk uit.

Het boek De makkelijke Franse keuken bevat 256 pagina’s en is te koop voor een adviesprijs van €27,99.

Groentetaartjes / tartelettes a fleurs de legumes

HAPJE/LUNCH – 30 MIN + 35 MIN OVENTIJD – 6 STUKS 

Ingrediënten
6 plakjes roomboter bladerdeeg of een rol vers bladerdeeg
1 dunne courgette
1 dunne gele courgette
1 winterpeen
75 gr rauwe ham
1 theelepels dijonmosterd
Olijfolie
Peper 
Boter en bloem voor de vormpjes

Bereiding
Oven voorverwarmen op 180 graden. Laat het bladerdeeg iets ontdooien. Vet de muffinvorm (6 holtes) in met boter en bepoeder met wat bloem. 

Bekleed de holtes met bladerdeeg, snijd de randjes bij. Prik de bodem in met een vork. Smeer de mosterd over de bodem uit. Zet in de koelkast. 

Snij met een kaasschaaf of dunschiller in de lengte dunne plakken van de courgettes en peen. Het is niet erg dat er lange en korte stukjes zijn. Snij de rauwe ham in de lengte in repen. 

Begin met een kort stukje courgette, rol dat strak op. Rol er een plakje ham omheen, dan wortel, dan weer courgette. Begin met korte stukjes, daarna met langere. Ga net zo lang door tot je het formaat van de muffinholte hebt. Duw er in. Er mag wat peper over (zout hoeft niet) en een klein fliebeltje olie. 

Bak de taartjes 30 minuten in de oven. Wip ze uit de vorm en zet ze dan 5 minuten terug in de oven zodat ook de bladerdeegbodem mooi goudbruin en knapperig wordt. 

Ze zijn zowel warm als koud lekker.