Ga naar de inhoud
Hamburgerbuffet organiseren + 12 tips

Hamburgerbuffet organiseren + 12 tips

Eindelijk na een aantal maanden verbouwen, verhuizen en klussen is ons droomhuis klaar. 8 juli vierde we dit samen met vrienden familie tijdens onze housewarming. En daar horen natuurlijk lekkere zelfgemaakte hapjes bij, ik heb natuurlijk een reputatie hoog te houden 🙂

16 juli 2017

Sandra

De gastenlijst telde ongeveer 50 volwassenen en 17 kinderen! Gelukkig hebben we een mooie grote tuin en was het heerlijk weer die dag. Ik heb de weken ervoor nagedacht over wat we kunnen doen met het eten. Toen herinnerde ik me dat ik ooit een blog voorbij zag komen op uitpaulineskeuken.nl over een hamburgerbuffet. Dat leek me ideaal! Zo kan iedereen zijn of haar eigen burger samenstellen (ook voor kinderen leuk) en heb je er weinig omkijken naar.

Maar hoe organiseer je een hamburger buffet? Hierbij een aantal handige tips:

  • Maak plaats in je koelkast of regel een extra koelkast om al je spullen en eten in kwijt te kunnen.
  • Uiteraard heb je hamburgers nodig. Wij bestelde een hele lading verse burgers bij de slagerij bij de Hanos en die waren heel lekker en betaalbaar. Heb je geen Hanos pasje dan kun je ze ook vaak bij de lokale slagerij bestellen of online bij Spoelder of Vleesoptafel. Voor kleinere hoeveelheden kun je ze natuurlijk ook gewoon bij de supermarkt halen.
  • Hoeveel hamburgers heb ik nodig? Ik had 100 stuks besteld maar er waren er nog ongeveer 30 over op het einde, maar een aantal mensen waren niet blijven eten. Dus ik zou rekenen op ongeveer 1,5 burger p.p. Kinderen eten er vaak niet meer dan 1 en volwassen soms 2. De overgebleven burgers heb ik gedeeltelijk ingevroren. Dit was ook de reden dat ik niet voor diepvrieshamburgers heb gekozen want zodra je deze er uit haalt kun je ze niet meer opnieuw invriezen.
  • Voor de broodjes had ik gekozen voor diepvries hamburgers van de Hanos. Die kosten nog geen 4 euro per 32 stuks. Ik heb ze de avond van te voren laten ontdooien in verpakking en waren de volgende dag lekker vers. Tevens zijn ze al doorgesneden, wat weer tijd en werk scheelt.
  • Check of er mensen zijn met allergieën of diëten. Ik had een aantal vega burgers geregeld en glutenvrije hamburgerbroodjes (online via de AH).
  • Krijg je veel mensen over de vloer, bestel dan je boodschappen online. Ik had een aantal dozen met wijn, kratten bier en fris mee besteld. Dit scheelt enorm veel sjouwen.
  • Eric heeft de hamburgers gebakken op de barbecue. We hadden nog een extra barbecue geregeld zodat we er veel in 1 x konden bakken. Gelukkig is Eric een perfecte grillmaster en bakte hij de burgers perfect gaar. Geen mooi weer? Je kunt de burgers ook binnen bakken in de pan of van te voren bakken en even in de oven of magnetron opwarmen voor het serveren.
  • Welke toppings mogen niet ontbreken? Ik had schijfjes tomaat, komkommer, plakjes cheddar, gebakken spek, schijfjes jalapeno, gebakken rode ui en blaadjes sla klaar gezet. Verder had ik nog verschillende sauzen gekocht bij de Action, die lekker en betaalbaar zijn. Ook plastic bordjes, bestek en bekertjes had ik daar heel goedkoop gehaald.
  • Wat is lekker voor er bij? Samen met Jaimy maakte ik de dag van te voren een koolsalade. Deze past goed in het Amerikaanse thema en blijft lang goed in tegenstelling tot gewone sla. Ik had dit recept genomen wat ik had gemaakt voor de koolsalade op wraps met balletjes. En daarbij de pistache vervangen door walnoten. Gebruik ook voldoende citroensap om verkleuren tegen te gaan. Ook zette ik een kom met stokbroodjes en kruidenboter er bij om mee te snacken.
  • Zorg voor voldoende handige schalen (liefst met deksel). Ik heb gretig gebruikt gemaakt van de pyrex schalen van de Jumbo die je nu kunt sparen. Je kunt hier alle toppings in bewaren en vlak voor het serveren uit de koelkast halen, deksel er af en klaar. En daarna weer snel en makkelijk terug zetten in de koeling. Ook had ik een schaal met deksel neergezet voor de hamburgers die klaar waren zodat ze daar warm in bleven en vrij van vliegen en insecten.
  • Zorg dat alles in een logische volgorde staat, dus eerst de broodjes dan de burgers, toppings en als laatste saus en servetjes.
  • Om de dag compleet te maken hadden Jaimy en ik ook een hele lading American chocolate chip cookies gebakken en mini cheesecakejes met Oreo. Deze zijn lekker om voor het hamburgerbuffet te serveren maar ook als toetje 🙂