Ga naar de inhoud
Heerlijke Griekse moussaka met kikkererwten

Heerlijke Griekse moussaka met kikkererwten

Een paar weken geleden was ik in Cyprus en at ik weer eens moussaka, dat was echt (te) lang geleden. Deze ovenschotel met aubergine, aardappel en gehakt is een van mijn favoriete gerechten, mede door de zoete kaneel waar ik dol op ben.

29 oktober 2018

Sandra

Dus dook ik in Nederland de keuken in om zelf moussaka te maken. Het is niet moeilijk maar je hebt er wel even tijd voor nodig. Alhoewel ik het proces wat versnelde door kant en klare aardappelschijfjes en tomatenblokjes te gebruiken. Hierdoor stond deze heerlijke ovenschotel binnen een uurtje in de oven.
De smaak van dit gerecht zit hem echt in de gehaktsaus. De oregano en kaneel geven een heerlijke authentieke touch aan de moussaka die me weer even terug brengt in Cyprus of Griekenland. En om dit gerecht een leuke twist te geven voegde ik ook nog kikkererwten toe aan de gehaktsaus. Dit vond ik erg lekker omdat ze een extra bite geven aan de moussaka en daarnaast zijn ze natuurlijk ook nog eens heel gezond en voedend. De stazakken van HAK zijn hiervoor ideaal omdat je de kikkererwten zo in het gerecht strooit en de peulvruchten extra stevig zijn omdat de verpakking minimaal vocht bevat. En kikkererwten sluiten natuurlijk prefect aan bij de Griekse keuken.
Een belangrijk element van moussaka zijn de aubergines. Deze heb ik voordat ze de ovenschaal in gaan gegrild zodat er niet al te veel vocht vrijkomt tijdens de bereiding in de oven. Ook haalde ik ze lichtjes door de bloem zodat dit het overtollige vocht kan opnemen. Als alle basiselementen klaar zijn kan het stapelen beginnen. Ik begon met een laagje aardappelschijfjes gevolgd door aubergine, gehaktsaus, weer aubergine en natuurlijk als laatste die heerlijke romige bechamelsaus. En het fijne aan moussaka is dat je een grote schaal kan maken en er de volgende dag weer van kunt eten, en dan is ie zelfs nog lekkerder!

Recept moussaka met kikkererwten

HOOFDGERECHT – 50 MIN + 50 OVENTIJD – 4 PERSONEN Ingrediënten 450 gr aardappelschijfjes 2 aubergines 2 eetlepels bloem Verse peterselie Olie om te bakken Gehaktmengsel: 300 gr rundergehakt 400 ml tomatenblokjes 2 eetlepels tomatenpuree 1 theelepel kaneel 1 ui 2 tenen knoflook Snuf oregano 1 HAK kikkererwten in stazak a 225 gr Bechamelsaus: 500 ml melk 50 gr boter 50 gr bloem Snuf nootmuskaat 75 gr geraspte kaas 2 eieren Benodigdheden Grote ovenschaal grillpan Bereiding Hak de ui en knoflook fijn en bak een paar minuutjes in een (wok)pan. Voeg het gehakt toe en bak dit rul. Voeg de oregano, kaneel, peper en zout toe en de tomatenblokjes en puree. Laat dit 20 minuutjes pruttelen en voeg de laatste paar minuten de kikkererwten toe. Proef of de saus goed op smaak is.
Snijd de aubergines in dunne plakken van ca 5 mm. Verhit een grillpan. Bestrijk de aubergines met een beetje olie en bestrooi met een beetje peper en zout. Grill ze mooi bruin en bestrooi daarna met een beetje bloem.
Verwarm de oven op 180 graden. Verhit de boter in een steelpannetje voor de bechamelsaus. Voeg de bloem toe en bak de roux 5 minuten. Giet dan beetje bij beetje de melk er bij blijf roeren met een garde tot er geen klontjes meer in zitten. Laat ongeveer 50 gr kaas smelten in de saus en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Laat een paar minuten afkoelen en klop dan ook de eieren door de saus.
Vet de ovenschaal in met een beetje olie. Verdeel de aardappelschijfjes over de bodem van de ovenschaal. Verdeel hier de helft van de aubergine over en vervolgens al het gehaktmengsel. Dek af met een nieuwe laag aubergine en giet hier de bechamelsaus over. Bestrooi met de overgebleven kaas en bak de moussaka ongeveer 50 minuten in de oven. Tip: Voor een vegetarische variant vervang je het gehakt voor vegetarisch gehakt of linzen. Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met HAK.