Kerst lavacakejes met witte chocolade vulling

Benieuwd hoe je deze lekkere cakejes maakt met een vloeibare vulling van witte chocolade? In deze blog leg ik het stap voor stap uit.

Dit is typisch een receptje waar je je gasten mee zult verrassen. Je ziet in het begin alleen een cakeje maar als je hem opensnijdt komt er een heerlijke vloeibare ‘lava’ uit van witte chocolade. Je kunt deze ook met melk of pure chocolade maken maar voor Kerst leek het me leuk om voor een witte variant te gaan en hier kleurrijke rode besjes en groene munt aan toe te voegen. En met deze kleine leuke details maak je er echt een feestelijk Kerst dessert van.

De cakejes zijn niet moeilijk om te maken, wel moet je het juiste moment vinden om ze uit de oven te halen. Precies stevig genoeg aan de buitenzijde en nog vloeibaar vanbinnen. Dit punt is bereikt als de bovenzijden van de cakejes droog zijn. Kijk daarom regelmatig in de oven of het zover is. Je kunt deze cakejes niet van tevoren maken anders is de vulling niet meer warm en vloeibaar. Maar ze hoeven maar 12 minuutjes in de oven dus ze zijn zo klaar! Ik maakte ze in muffinvormpjes maar je kunt ook kleine ovenschaaltjes of souffle schaaltjes maken. Het voordeel hiervan is dat, mochten ze echt niet makkelijk uit de schaaltjes komen na het bakken, je ze ook ín de schaaltjes kunt serveren.

lavacakejes

Een andere tip is het goed invetten van de muffinvormpjes of schaaltjes. Voor het invetten gebruik ik vloeibare Becel. Deze kun je makkelijk zo uit de fles gebruiken. Check ook deze blog met tips over het invetten van bakvormen. Ook gebruikte ik deze vloeibare margarine in het beslag van de cakejes. Ik had het idee dat de vulling hierdoor extra lang vloeibaar bleef in tegenstelling met varianten gemaakt met boter die harder wordt naarmate deze afkoelt. Je serveert de lavacakejes direct vanuit de oven nog warm op een bordje, als je te lang wacht stolt namelijk ook de binnenkant. Wil je het dessert helemaal compleet maken dan kun je er ook wat slagroom of ijs naast serveren. Het wordt gegarandeerd een verrassende en lekkere afsluiter van het kerstdiner!

Recept Kerst lavacakejes met witte chocolade vulling

NAGERECHT - 30 MIN + 12 MIN OVENTIJD – 8 STUKS

Ingredienten
150 Becel vloeibaar + om in te vetten
150 gr witte chocolade
3 eieren
3 eierdooiers
100 gr suiker
140 gr bloem + om te bestuiven
Extra: besjes, munt en poedersuiker

Bereiding
Verwarm de oven op 180 graden (elektrisch/ boven onder warmte). Vet de muffinvormpjes in met Becel vloeibaar en bestuif ze met een beetje bloem.

Smelt de witte chocolade au bain-marie samen met de Becel vloeibaar en laat het daarna iets afkoelen. Klop de eieren en eidooiers 2 a 3 minuutjes met de suiker tot deze luchtig begint te worden. Mix dan de gesmolten chocolade er kort door.

Zeef de bloem bij het beslag en spatel er rustig doorheen. Doe het beslag in de vormpjes en zet ze 12 minuten in de oven. Gebruik je iets grotere vormpjes 15 minuten. Als het lava cakeje gerezen is en de bovenzijde droog is zijn ze meestal goed. Stort het lava cakeje uit op een bord en garneer met wat besjes, munt en poedersuiker. Serveer direct.  

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Becel.

Vind je dit leuk?
5 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

Emma 16 juni 2020 om 21:41

hallo, Ik wil dit met een vriendin misschien gaan maken, maar ik vroeg me af of je dan soort van 3 eiwitten en 6 dooiers nodig hebt of gewoon 3 eieren waar die 3 dooiers dus al bij zitten?😂