3 handige tips om gebak perfect uit de vorm te krijgen

Wie kent niet die frustratie van een perfect gebakken cake die vervolgens niet de bakvorm uit komt. Met deze handige en praktische tips is dat verleden tijd!

Het bakken van een cake, taart, bananenbrood, muffins of zelfs hartig gebak begint met het kiezen voor de juiste bakvorm en materialen. Je kunt gaan voor een springvorm, deze klik je na het bakken los en zo haal je makkelijk het gebak er uit. Maar je kunt ook kiezen voor een vaste metalen bakvorm zoals een muffin bakblik of een metalen cakevorm. Of ga voor de derde optie, een siliconen vorm. Vooral voor de eerste twee opties is het van groot belang dat je de bakvorm en springvorm goed invet.

bakvorm overzicht

3 handige tips om bakvormen in te vetten

  1. Ik leg bijna altijd een stuk bakpapier op de bodem van een ingevette bakvorm. Ik gebruik vaak een springvorm en daarbij is het extra makkelijk omdat je hierbij een stuk bakpapier op de bodem legt (zonder de rand) en hier vervolgens de rand opklikt. Daarna kan je makkelijk met een schaar het resterende bakpapier eraf knippen aan de buitenkant. Ook op de bodem van een rechthoekige cakevorm leg ik een stukje papier dat ik op maat knip. Of houd een stuk bakpapier kort onder de kraan en verfrommel deze en vorm deze zo makkelijk over de gehele bakvorm.
     
  2. Vet een vorm goed in met een kwastje, ook de randen en hoekjes. Ik gebruik hiervoor altijd Becel Original vloeibaar. Hierdoor hoef ik geen boter te smelten, gewoon lekker makkelijk uit een fles. Bovendien is dit plantaardige product vrij dik maar toch goed smeerbaar waardoor hij een gelijkmatige laag achterlaat op de bakvorm. Tip: vervang in een cakerecept de boter eens door Becel vloeibaar. Hierdoor krijg je een lekker luchtig resultaat.
     
  3. Voor een cake of luchtig gebak bestuif ik de vorm na het invetten vaak ook nog met wat bloem. Hierdoor ontstaat er een extra laagje tussen het beslag en de vorm en laat de cake of het gebak extra goed los. Je kunt dit ook doen met suiker (bij zoet gebak) of met paneermeel (bij hartig of zoet gebak).

3 veel gestelde vragen over gebak uit de vorm halen:

Moet je een siliconen bakvorm ook invetten?

Nee, dat is principe niet nodig maar er wordt wel aangeraden om dit bij het eerste gebruik te doen of als de bakvorm al wat ouder is. Het nadeel van een siliconen vorm is dat het gebak iets makkelijk kan uitlopen omdat het flexibel is. Welke soort bakvorm je gebruikt is daarom vaak een persoonlijke keuze.

Stort je de cake of gebak na het bakken meteen uit de vorm of laat je hem in de vorm afkoelen?

Ik laat een cake altijd 15 minuten na het bakken afkoelen in de vorm. Je merkt dat gebak vaak ietsjes krimpt nadat je hem uit de oven hebt gehaald. Hierdoor laat deze makkelijker los van de vorm. Beweeg de vorm iets op en neer om te controleren of de cake al los zit. Je kunt ook met een scherp dun mes langs de randen snijden mocht hij nog niet helemaal los zitten. Stort hem daarna voorzichtig op een rooster en laat geheel afkoelen. Een cheesecake is bijvoorbeeld een uitzondering deze laat je in de vorm afkoelen. En voor muffins kun je ook papieren vormpjes gebruiken waarin je ze ook meteen serveert.

Help, mijn gebak is beschadigd uit de vorm gekomen ,wat nu?

Het kan helaas wel eens gebeuren dat je cake in stukken of beschadigd uit de vorm komt. Je kunt deze dan bedekken met een laagje glazuur, gesmolten chocolade, fruit en/of een roommengsel van mascarpone en slagroom. Gelukkig doet een scheur of beschadiging niets af aan de smaak :)

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Becel.

Vind je dit leuk?
6 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

Maril 30 januari 2021 om 20:17

Hoe krijg je de appeltaart van het bakpapier (bodem) af

Petra van veenendaal 21 augustus 2019 om 23:47

Weer wat geleerd