LeukeRecepten, hoe het ooit begon

Vaak krijg ik de vraag hoe we ooit de site LeukeRecepten zijn begonnen. Waar kwam het idee vandaan en wat was de motivatie? Dus het leek me leuk om dit te vertellen in een blog.

Het idee is alweer bijna 8 jaar geleden ontstaan. Ik werkte toen bij een uitgeverij als grafisch vormgever en deed daar de opmaak van verschillende tijdschriften. Ook Eric werkte daar, zo hebben we elkaar leren kennen. Omdat mijn werk alleen maar print was wilde ik me graag ook ontwikkelen in het online gedeelte. Zo ontstond het idee om zelf een website te bouwen, want in de praktijk iets doen is vaak effectiever dan iets uit een boek leren. Eric was al wat verder hierin en samen gingen we aan de slag.

Maar waarover moest die website gaan? Iets wat je leuk vind zei Eric, dan is het ook leuker om eraan te werken. In die tijd begon ik me ook steeds meer te ontwikkelen met koken en op culinair gebied. Toen ik net het huis uit ging had ik nog niet zo veel ervaring in de keuken en luste ik ook lang niet alles. Vaak waren het de standaard dingen die ik maakte, of ik gebruikte een pakje of zakje. Dus toen ik begon met experimenteren merkte ik dat ik het echt leuk begon te vinden, en ik werd er ook steeds beter in. Ook Eric en andere tafelgenoten werden steeds enthousiaster van de gerechten en dat vond ik echt fijn om te horen en zien. Dus besloot ik om een foodblog te maken en om mijn eigen recepten te bundelen.

Maar toen moesten we nog een naam verzinnen, het was best lastig want er waren al verschillende url’s bezet en niet meer beschikbaar. Eerst kwamen we uit op ‘Koken is Makkelijk’ maar daarna bedachten we ‘Leuke Recepten’. Deze naam vond ik beter passen omdat ik wil laten zien dat koken echt leuk kan zijn, ook met weinig moeite en eenvoudige ingrediënten. En mijn recepten hadden vaak een leuke twist waardoor ze net even iets anders zijn dan een standaard maaltijd, maar niet veel ingewikkelder.

Toen we begonnen met de site woonde ik samen met Eric bij zijn ouders in huis. De eerste 2,5 jaar van LeukeRecepten heb ik daarom ook vanuit de keuken van mijn schoonouders gekookt en gewerkt. Bijna elke vrijdagmiddag maakte ik verschillende gerechten want dan waren we om 15.00 uur klaar met werken. Gelukkig hadden mijn schoonouders veel geduld want vaak aten we daardoor pas om 9 uur ‘s avonds. Toen ging het stylen en fotograferen nog niet zo snel als nu haha.

In november 2011 gingen we live met een stuk of 30 recepten. Eric, die ook al regelmatig klusjes deed als fotograaf, maakte de foto’s van de gerechten. Foodfotografie is best een vak apart en hij begon zich hier ook steeds mee in te verdiepen. Dit zie je ook duidelijk terug als je oude en nieuwe recepten naast elkaar ziet. Zelf ben ik ook heel veel gegroeid, niet alleen met koken maar ook op het gebied van social media (toen ik LeukeRecepten begon had ik niet eens Hyves of Facebook), foodstyling, receptontwikkeling en zakelijke samenwerkingen.

Na ongeveer 2 jaar bijna elke avond en weekend aan de site te hebben gewerkt merkten we een hele grote groei in het aantal bezoekers en werden we benaderd door een mediabureau waardoor we ook inkomsten kregen d.m.v banners en advertorials. En begin 2015 was er een moment waarvan ik nooit gedacht had dat dit zou gebeuren, ik stopte met mijn baan als grafisch vormgever en ging fulltime aan de slag voor LeukeRecepten. Heel spannend vond ik dat! Want mijn baan vond ik ook erg leuk maar het was niet meer te combineren omdat LeukeRecepten inmiddels was uitgegroeid tot een fulltime baan. Maar gelukkig voelt het ook nog steeds vaak als hobby.

Ondertussen zijn we ongeveer 2 jaar geleden verhuisd naar een woning met een kantoorruimte en studio waardoor we ons nog meer konden richten op LeukeRecepten. Want al dat servies, ondergrondjes en fotografie spullen konden we niet meer kwijt en liep echt de spuigaten uit. Het is best bizar als ik dit zo typ en terug lees hoe het allemaal gegaan is, maar ik ben heel blij hoe alles is gelopen en waar ik nu sta. Al was het niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Er zijn ook momenten en projecten geweest die minder goed liepen of waarmee we gestopt zijn. Maar hierdoor leer je ook goed wat je wel en niet wil en kan. Ik ben wijzer en ook blonder geworden ;) Maar gelukkig zijn er ook heel veel mooie en toffe dingen en samenwerkingen op mijn pad gekomen zoals het magazine, persreizen en recept ontwikkelingen voor verschillende merken zoals Hero, Celavita, Knorr en Hak.

Soms vind ik het wel lastig om een scheiding te maken tussen werk en privé, want die is heel dun. Hierdoor kwam het wel eens voor dat ik altijd maar door ging en altijd aan het ‘werk’ was. Als ik alle uren bij elkaar telde dat ik bezig was met recepten bedenken, koken, mails beantwoorden, samenwerkingen en advertorials, bloggen, social media, afspraken, nieuwsbrieven, video’s opnemen en editen kwam je al gauw op 50 à 60 uur per week uit. Omdat je hobby je werk is geworden voelde dit niet zo maar stiekem loopt het toch op. Gelukkig heb ik hier nu een betere balans in gevonden. Dit merk ik ook terug in de creativiteit van de recepten, als ik meer rust en balans heb krijg ik vaak meer leuke ideeën en inspiratie dan wanneer ik maar door blijf gaan. Ook kookt en blogt Jaimy al ruim 2 jaar voor ons en helpt Virtual Heroes met verschillende online zaken. Hierdoor heb je toch een klein team om je heen waardoor je je kan focussen op dingen die belangrijk en leuk zijn.

Een vraag die ik ook geregeld krijg is of ik nog wel genoeg nieuwe ideeën heb voor mijn foodblog. Daar heb ik er zeker nog genoeg van, ik heb een lijst met ca. 800 ideeën en recepten en een bord op Pinterest waardoor ik nog jaren door kan gaan. Tenminste ik hoop dat ik dit ‘werk’ nog heel lang kan blijven doen, en daarom ben ik ook zo dankbaar voor alle bezoekers, fans en positieve reacties op LeukeRecepten.

PS: binnenkort staat er weer een update van de site te wachten waardoor hij nog gebruiksvriendelijker wordt, vooral op mobiel en een paar nieuwe categorieën en functies. Ik ben benieuwd wat jullie hiervan gaan vinden.

Liefs Sandra

Vind je dit leuk?
3 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

Henny 13 augustus 2021 om 17:28

Mooie recepten Sandra, er zijn favorieten bij zoals de gezonde vijg met pecanoten crumble. Misschien ligt het aan mij maar ik denk dat daar een foutje is gemaakt met de afmetingen van het bakblik. Succes met je recepten en ik blijf je volgen.

Mariëlle 11 februari 2019 om 15:04

Wat een leuk stukje om te lezen Sandra, ga zo door zou ik zeggen :)!

roemaet 8 februari 2019 om 22:46

Leuk

Bo 6 februari 2019 om 10:03

Enorm leuk om te lezen Sandra! Jullie zijn een top duo. Liefs, Bo

Robert 27 januari 2019 om 18:50

Ontzettend leuk stukje. Ik ben erg trots op jou/jullie. Ga zo door;) liefs Robert

Olga 27 januari 2019 om 10:40

Leuke blig Sandra! En voor jou idd, a dream come true, met de groei van Leuke Recepten. Ik ben al n hele tijd fan van je recepten, omdat ze meestal idd makkelijk en toegankelijk zijn. Mijn 3 zussen volgen je ook en op hun fb pagina's zie ik weleens dingen voorbij komen die ik gemust heb. Ga aub zo door, ik geniet van je recepten én je blogs! Lieve groet, Olga

Hicran 26 januari 2019 om 15:09

Best indrukwekkend hoe het allemaal begon. Ga zo door. Ik ben erg gelukkig met je recepten. 😊

Sandra 26 januari 2019 om 21:01

Dank je wel :)

Mariëlle 25 januari 2019 om 21:18

Super leuk om te lezen, ga zo door! :)

Sandra 26 januari 2019 om 21:01

Thanks!