Makkelijke aardappel roerbak met pittige kip
5 juni 2019
Sandra
Vaak worden aardappels samen gegeten met vlees en groenten, een zogenaamd AVG-tje. Deze roerbak is dat ook, maar dan in een leuk (en pittig) jasje. De smaak van sambal en kerrie geeft namelijk een hele lekkere en bijzondere smaak aan het gerecht. Maar ik vond het niet té pittig, precies goed. Wil je hem toch minder scherp of juist pittiger maken dan kan dat natuurlijk ook door wat minder of meer sambal en/of chilipeper toe te voegen.
Voor deze roerbak gebruikte ik de
Oma’s opbakaardappeltjes van CêlaVíta. Deze piepers zijn ideaal om te roerbakken en worden lekker krokant van buiten. Toen ik deze aardappels aan het bakken was kreeg ik een nostalgisch gevoel van vroeger. Ik moest niet, zoals de naam aangeeft, aan mijn oma denken maar aan mijn moeder die vroeger vaak aardappeltjes (vaak van de vorige dag) deed opbakken in de pan. Die aardappeltjes waren lekker krokant van buiten en zacht van binnen, net als deze robuust gesneden Oma’s opbakaardappeltjes van CêlaVíta. Het verschil is dat je de aardappeltjes nu gewoon makkelijk uit een zak in de pan strooit zonder ze te hoeven schillen en voor te koken. Tijden veranderen J.
Maar als je denkt vroeger was alles beter, deze Oma’s opbakaardappeltjes bevatten geen conserveermiddelen of kunstmatige toevoegingen. De aardappels van CêlaVíta worden kort geblancheerd (voorgekookt) en daarna meteen verpakt zodat ze langer houdbaar blijven. Geen ingewikkelde processen of toevoegingen dus, maar wel makkelijker en sneller.
En hoe bak je de aardappeltjes nou extra lekker en krokant (net als je moeder of oma)? Gebruik een grote koekenpan zodat de aardappeltjes genoeg ruimte hebben. Verhit de aardappels eerst een aantal minuten op hoog vuur zodat de buitenkant meteen een krokant laagje krijgt. Zet het vuur daarna iets lager en laat de aardappeltjes verder van binnen doorgaren. Maar de belangrijkste tip is: omschudden! Zo worden de aardappeltjes van alle kanten mooi bruin en krokant. En kun je hiervoor wel wat ‘swing’ gebruiken, luister dan deze
omschud-playlist van CêlaVíta met lekkere swingende nummers.
Recept makkelijke aardappel roerbak met pittige kip
HOOFDGERECHT – 45 MINUTEN – 4 PERSONEN
Ingrediënten
700 gr CêlaVíta Oma’s opbakaardappeltjes
400 gr sperziebonen
400 gr kip, in stukjes
1 paprika
1 ui
Peper en zout
Olie, boter of margarine
Pittige kip marinade: 1 chilipeper 2 tenen knoflook 1 theelepel kerriepoeder 3 eetlepels olie ½ eetlepel sambal (naar smaak)1 theelepel paprikapoeder
Bereiding
Maak eerst de marinade. Pers de tenen knoflook uit of hak heel fijn. Snijd ook de chilipeper in kleine stukjes en verwijder de pitjes. Meng dit met de rest van de ingrediënten voor de marinade. Voeg de sambal naar smaak toe. Voeg de pittige marinade toe aan de kip en laat even marineren terwijl je verder gaat met de rest. Je kunt voor een intensere smaak ook de kip al een (halve) dag van te voren marineren.
Verhit een beetje olie, boter of margarine in een koekenpan en verhit op hoog vuur. Voeg de opbakaardappels toe en bak rondom krokant en daarna op lager vuur. Kook ondertussen ook de sperziebonen in ca. 12 minuten beetgaar.
Voor een vegetarische variant kun je de kip achterwege laten of vegetarische kip gebruiken. Of vervang de kip door wat extra groenten of peulvruchten zoals kikkererwten of blokjes pompoen.
Tips: Er zijn ook verpakkingen van 450 gr van de CêlaVíta Oma’s opbakaardappeltjes.
Wil je een mildere variant maken voor de kids, gebruik dan geen of minder sambal of chilipeper. Of gebruik een eetlepel rode pesto om toch een leuke en lekkere twist aan het gerecht te geven.
Voor dit recept heb je een grote koekenpan of wokpan nodig, of verdeel het over 2 pannen.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Celavita.Vind je dit leuk?
18 stemmen