Makkelijke petit fours

Petit fours zijn kleine gebakjes die meestal bestaan uit laagjes cake, botercreme en fondant of marsepein. Soms wordt er ook gebruik gemaakt van chocolade, slagroom of bavarois. In deze blog laat ik zien zien hoe je heel makkelijk zelf deze schattige petit fours maakt.

Deze maand werd ik voor de foodblogswap gekoppeld aan de foodblog van Handmadehelen. Ik was er wel blij mee want ik ben gek op taartjes, cakejes en andere zoetigheden. Na lang zoeken op haar site kwam ik hele schattige petit fours tegen. Omdat ik deze maand erg druk ben met mijn nieuwe huis heb ik er voor gekozen om gebruik te maken van kant en klare cake. Hopelijk vergeeft Helen het mij. Je kunt ook zelf een dunne biscuitbodem bakken. Verder was het voor mij een uitdaging om te werken met fondant want hier heb ik amper ervaring mee. Maar zoals je ziet is het me aardig gelukt. Ook de roosjes waren vrij eenvoudig te maken. Ik heb stap voor stap foto’s gemaakt om zo duidelijk mogelijk te laten zien hoe ik ze gemaakt heb.

petit fours01  petit fours02petit fours03
petit fours04petit fours05petit fours06

Botercreme

Maar nu het lekkerste gedeelte van de petit fours; de aardbeien botercrème. Omdat de crème met verse aardbeien gemaakt is smaakte deze ook fris en helemaal niet naar boter (waar ik een beetje bang voor was). Het smaakt een beetje naar vers aardbeienijs, echt heerlijk!
Helen had gelukkig al in haar blog vermeld dat ze vierkante uitsteekvormpjes had gevonden bij de Xenos dus daar heb ik ze ook gekocht. Met deze uitstekers kun je makkelijk de cake en het fondant op maakt uitsteken. Misschien zou het met een mes ook lukken maar dat heb ik niet geprobeerd.
De petit fours smaakte heerlijk en zijn ook een leuke traktatie. Je kunt ze helemaal naar eigen inzicht versieren en zijn ideaal voor op een high tea, babyshower of bruiloft.

Recept petit fours

Omdat ik er niet heel veel wou maken heb ik de hoeveelheden van het recept van Helen wat aangepast. Ik heb er 10 gemaakt en had uiteindelijk nog een beetje botercreme over.
Ingrediënten
1 roomboter cake a 450 gram
125 gr roomboter, op kamertemperatuur
125 gr aardbeien
50 gr poedersuiker
Roze en witte fondant
Bereiding
Snijd de aardbeien in stukjes en doe deze samen met de boter in een kom en pureer deze helemaal fijn met een staafmixer. Meng de poedersuiker er door en proef even of er misschien nog een beetje extra toegevoegd moet worden. Zet de botercreme in de koelkast.
Om een roosje te maken neem je 3 kleine stukjes van het fondant en rol deze tot balletjes. Plet zet met je hand of vingers tot dunne schijfjes. Rol een schijfje tussen je vingers op. Vouw de andere twee schijfjes er omheen en zet iets meer druk met je vingers in het midden. Rol uiteindelijk zo hard met je vingers dat het rolletje in tweeën deelt. Er ontstaan dan twee kleine roosjes.
petit fours07  petit fours08petit fours09
Snijd de cake in 10 plakken en steek per plak 2 vierkantjes er uit. Rol de fondant uit en steek met hetzelfde vormpjes 10 vierkantjes er uit. Besmeer 10 vierkante stukken cake royaal met de aardbeienboter crème. Strijk de zijkanten glad met een mes. Leg de andere stukjes cake er boven op en dek af met de vierkante plakjes fondant. Snijd de uiteindes van de roosjes af en plaatst deze op de bovenzijde van de petit four.
Bewaar
Print
Deel

3 x lekkere pasta ovenschotels

Broccolischotel met brie
Pastaschelpen met spinazie
Lasagne met paprika

Reacties

Laat je reactie achter

lis 27 juli 2013 om 21:52

petit fours

Beantwoorden
Lekker Happen 31 juli 2013 om 18:17

Ze zien er schitterend uit! Mooie foto's ook op deze blog!

Beantwoorden

Heerlijke soepen

Een soep maken is erg makkelijk. Een soepje is lekker als voorgerecht om het diner mee te beginnen maar ook lekker als opknapper tijdens de lunch. Op onze site vind je de lekkerste recepten voor bijvoorbeeld tomatensoep, courgettesoep en spinaziesoep.

Mihoensoep met omeletrolletjes

Een lekkere Oosterse mihoensoep gevuld met paddenstoelen, taugé en omeletrolletjes, lekker vega en vullend!

Voorgerecht

30 min

4 pers.

Rode bietensoep

Deze rode bietensoep heeft niet alleen een mooie kleur, maar is ook nog eens heel lekker.

Voorgerecht

35 min

4 pers.

Tomaten-crèmesoep

Maak zonder pakjes en zakjes deze romige tomaten-crèmesoep met verse tomaten een zachte smaak van room

Voorgerecht

20 min

4 pers.