Ga naar de inhoud
Marokkaanse boterkoek + boekreview Kookmutsjes

Marokkaanse boterkoek + boekreview Kookmutsjes

Het is weer tijd voor een leuke en lekkere boekreview. Deze keer en mooi nieuw boek van de zussen Najat en Nadia van de populaire Facebookgroep Kookmutsjes. En ik deel het recept van hun chebakia boterkoek. 

10 november 2020

Sandra

Het grote kookmutsjes kook- en bakboek is een mooie uitbreiding op hun grote Facebook community en blogsite. Daar delen deze 2 zussen al een aantal jaar hun heerlijke gerechten inclusief stap voor stap foto’s. Hoewel Najat en Nadia Marokkaanse roots hebben delen ze ook veel andere recepten zoals heerlijke pasta’s, curries en Hollandse erwtensoep, heel breed dus. En ze staan ook bekend om hun heerlijke baksels zoals M&M cheesecake, chocolade kokoscake en red velvet cupcakes.

Dit alles komt ook terug in hun nieuwe boek en is met 80 nieuwe recepten een mooie aanvulling. De hoofdstukken zijn verdeeld in o.a. broodjes, salades en soepen, hoofdgerechten, koekjes en cupcakes, desserts en drankjes. En er is ook een hoofdstuk feestrecepten om je visite tijdens een babyshower of verjaardag uitgebreid te verwennen wat in Marokko heel gebruikelijk is. Ook zijn in het boek bij elk recept stap voor stap foto’s opgenomen en staan er hier en daar leuke persoonlijke anekdotes bij.

Een tijdje geleden kwam ik Nadia en Najat tegen bij een event en sprak ik met ze. Ze stonden er om hun boek te promoten en hadden een eigen stand met heerlijke hapjes en ook een andere zus en hun moeder hielpen mee. Ik vond het zo leuk om te zien dat ze dit samen deden en alles zag er heerlijk uit. En heel lief kreeg ik allemaal hapjes mee voor thuis. Zo kreeg ik een voorproefje op hun boek en thuis ben ik zelf nog aan de slag gegaan met de chebakia boterboek. Chebakia zijn Marokkaanse honingkoekjes met o.a. sesam, noten en vaak anijs die vaak tijdens of na de ramadan wordt gegeten. Zoals jullie weten vind ik het altijd leuk om een recept een bijzondere twist te geven en dat is ook het geval met deze boterboek. Een leuke en lekkere combi van de Hollandse en Marokkaanse keuken. En het resultaat was heerlijk! Stiekem veel lekkerder dan een gewone boterkoek. Hieronder deel ik het recept:

Het grote kookmutsjes kook- en bakboek bevat 288 pagina’s en is te koop voor een adviesprijs van €20,99.

Marokkaanse chebakia boterkoek

GEBAK – 25 MINUTEN + 30-35 MIN BAKTIJD – 32 STUKKEN

Ingrediënten
50 gr amandelen
50 gr walnoten
250 gr roomboter (op kamertemperatuur)
150 gr kristalsuiker
50 gr honing
1 gr (mespunt) zout
25 gr sesamzaad
2 gr (1 theelepel) venkelzaad
2 gr (1 theelepel) anijszaad
2 gr (1 theelepel) kaneel
20 ml oranjebloesemwater
15 ml azijn
275 gr bloem
1 ei

Garnering:
50 gr honing
Sesamzaad naar smaak

Benodigdheden:
Hakmolen
Bakpapier
Springvorm van ca. 26 cm

Bereiding
Verwarm de oven op 175 graden. Doe de amandelen en walnoten in een hakmolen en maal fijn. Klop het ei los in een kleine kom.

Meng de roomboter met de kristalsuiker, 50 gr honing en het zout in een kom. Voeg de gemalen amandelen en walnoten toe samen met het sesamzaad, venkelzaad, anijszaad, kaneel, oranjebloesemwater, azijn en patentbloem. Kneed in een paar minuten tot een samenhangend deeg.

Doe het deeg in de springvorm die bekleed is met bakpapier. Spreid het deeg met de achterkant van een lepel gelijkmatig uit. Tip: gebruik bakpapier om te voorkomen dat het deeg aan de lepel plakt.

Bestrijk de bovenzijde met het losgeklopte ei. Maak met een vork een ruitpatroon in de bovenkant van de boterkoek. Bak de chebakia boterkoek 30 tot 35 minuten in de oven tot de koek goudbruin is. Smeer de bovenzijde van de koek in met honing. Garneer met sesamzaad en laat daarna volledig afkoelen.