Patatas bravas op 3 verschillende manieren

Bij een gezellig tapasavondje of (paas)borrel mag patatas bravas absoluut niet ontbreken. Deze aardappeltjes met een Spaanse saus kunnen op verschillende manieren worden gemaakt. In deze blog 3 heerlijke varianten

In Spanje heeft elke regio zijn eigen recept en voegt de kok soms nog een geheim ingrediënt toe. De saus kan erg pittig zijn of vergelijkbaar met cocktailsaus. In sommige regio’s wordt er ook nog aioli toegevoegd, een romige saus met knoflook. Hieronder vind je alle 3 de varianten zodat jouw favoriete recept voor patatas bravas er zeker tussen zit. Je kunt ook de verschillende sauzen combineren, bijvoorbeeld de aioli met de pittige saus. Serveer de patatas bravas bijvoorbeeld bij een stukje gebakken vis of vlees of maak de tapastafel er mee compleet.

Voor de aardappeltjes gebruikte ik de Country partjes met Rozemarijn & Himalayazout van CêlaVíta. De rozemarijnkruiden geven meteen een heerlijke smaak aan het gerecht die goed combineert met de bravas saus en tevens een mediterraans tintje er aan geeft. Een van de redenen dat ik ook dol ben op de aardappeltjes van CêlaVíta is de makkelijke en snelle bereiding en ze zijn vrij van conserveringsmiddelen. Als ik op de ingrediëntenlijst kijk van de Country partjes met Rozemarijn & Himalayazout dan zie ik bijvoorbeeld alleen maar aardappels, olie en kruiden staan. En omdat je weet wat je eet smaakt het nog een tikje lekkerder.

Misschien heb je al eens gehoord van himalayazout? Het geeft een lichte bite aan het gerecht en brengt de smaak goed naar voren. Omdat het in een zakje apart is toegevoegd aan de aardappeltjes kun je zelf de hoeveelheid bepalen. De Rozemarijn aardappeltjes zijn ook ideaal voor in een ovenschotel of om te bereiden in de Airfryer. Ik ben fan!

Recept #1: patatas bravas met pittige saus

Ingrediënten:
1 bakje CêlaVíta Rozemarijn & Himalayazout
200 ml tomatenblokjes
Scheutje olie
Peper en zout
1 ui
2 tenen knoflook
1 theelepel paprikapoeder
Snuf cayennepeper
1 rode peper
1 eetlepel crème fraiche

Bereiding:
Verwarm de oven op 220 graden en bak de aardappels hier in 28 minuten gaar en krokant. Of bereid ze 16 minuten in de Airfryer op 180 graden. Schep ze halverwege een keer om. Hak de ui, knoflook en rode peper fijn en fruit aan in een pan met een beetje olie. Voeg de tomatenblokjes, paprikapoeder, cayennepeper en peper en zout toe en laat 5 minuutjes pruttelen. Pureer dan de saus fijn met een keukenmachine of staafmixer. Meng er een eetlepel creme fraiche er doorheen. Serveer de aardappeltjes met de pittige bravas saus.

Recept #2: patatas met aioli

Ingrediënten:
1 bakje CêlaVíta Rozemarijn & Himalayazout
1 eidooier
1/2 eetlepel (witte wijn) azijn
100 ml zonnebloemolie
Snufje zout
1 flinke teen knoflook
Peterselie

Bereiding:
Verwarm de oven op 220 graden en bak de aardappels hier in 28 minuten gaar en krokant. Of bereid ze 16 minuten in de Airfryer op 180 graden. Schep ze halverwege een keer om. Doe de olie, azijn, eidooier, zout en de knoflook fijngehakt in een hoge beker. Pureer nu met de staafmixer alles door elkaar tot een mayonaise-achtige massa ontstaat. Serveer de aardappeltjes met de aioli en wat fijngehakte peterselie.

Recept #3: patatas bravas met chorizo

Ingrediënten:
1 bakje CêlaVíta Rozemarijn & Himalayazout
50 ml zure room

2 eetlepels ketchup 

2 eetlepels mayonaise

Snufje cayennepeper

Peper en zout
50 gr chorizo
1 gegrilde paprika uit pot

Bereiding:
Verwarm de oven op 220 graden en bak de aardappels hier in 28 minuten gaar en krokant. Of bereid ze 16 minuten in de Airfryer op 180 graden. Meng de zure room, ketchup, mayonaise, cayennepeper, peper en zout in een kommetje door elkaar met een lepeltje. Hak de chorizo fijn en snijd de paprika in dunne reepjes. Meng de aardappeltjes met de chorizo en paprika. Je kunt dit ook 10 minuten voor het einde van de oventijd doen en de chorizo en paprika meebakken in de oven. Schep er wat van de cocktailsaus op.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Celavita.


Vind je dit leuk?
2 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel