Ga naar de inhoud
Pizzarrette inspiratie en recepten

Pizzarrette inspiratie en recepten

Vroeger haalden we thuis altijd het gourmetstel van zolder voor speciale gelegenheden. Gourmetten was dé bezigheid tijdens feest- of verjaardagen. Het gourmetstel heeft echter inmiddels plaats gemaakt voor een new kid in town: de pizzarette!

24 juli 2016

Sandra

Dit apparaat heeft de laatste jaren echt een opmars gemaakt en ik zou hem niet meer willen missen. De pizzarette is een kleine steenoven waarmee iedereen zijn eigen minipizza’s kan bakken. Hij is verkrijgbaar voor 4 of 6 personen. Een avondje pizza’s bakken met een gezelschap heeft wel wat voorbereiding nodig. Ben je benieuwd naar wat tips, inspiratie en recepten om er een geslaagd diner van te maken? En wil jij kans maken op een zespersoons pizzarette? Lees dan vooral door.

De pizzabodems

Ten eerste is het natuurlijk belangrijk om de basis van de pizza’s te bereiden: de bodempjes. Bij de pizzarette krijg je een uitsteekvorm om het juiste formaat bodem uit het pizzadeeg te halen. Het pizzadeeg is op verschillende manieren (voor) te bereiden:
  • Je kunt het pizzadeeg zelf maken volgens dit basisrecept.
  • Je kunt een pakje kopen met een mix voor pizzadeeg, dat is iets gemakkelijker dan het helemaal zelf maken, omdat het deeg niet hoeft te rijzen.
  • Je kunt kant-en-klaar pizzadeeg gebruiken uit de supermarkt. Dit vind je meestal in een rol samen met een potje tomatensaus (heb je die ook alvast!) in de koeling.
  • Heel handig, maar lastig verkrijgbaar: kant-en-klaar minipizza bodems, speciaal voor de pizzarette. Ik ben ze zelf nog niet tegen gekomen, maar ze schijnen soms bij Xenos verkrijgbaar te zijn en/of bij een groothandel.
Leg de pizzabodempjes op een bord, maar zorg ervoor dat ze elkaar niet overlappen en dus los van elkaar liggen. Je kunt ze op elkaar stapelen, maar leg er dan wel een stukje bakpapier tussen zodat ze niet aan elkaar gaan plakken.

Tomatensaus

Als je voor kant-en-klaar pizzadeeg hebt gekozen, zitten er zoals ik al zei vaak potjes tomatensaus bij. Zorg anders zelf nog voor tomatensaus of tomatenpuree. Ook hierbij kun je het jezelf zo makkelijk of moeilijk maken als je wil: kies voor een kant-en-klare tomatensaus uit pot of zak of maak hem zelf aan de hand van dit basisrecept voor tomatensaus. Dan is het tijd voor de toppings! Ik heb een heleboel opties ter inspiratie op een rijtje gezet. Kies je favoriete ingrediënten, serveer ze in kommetjes op tafel en iedereen kan zijn/haar eigen favoriete combinatie samenstellen.

Topping

Kaas Naast tomatensaus is ook kaas onmisbaar op een pizza. Er zijn verschillende soorten kazen die geschikt zijn. Goede opties zijn: geraspte kaas, bijv. (jong) belegen of oude kaas, mozzarella, geitenkaas, feta, schimmelkaas, roomkaas Vlees/vis: Persoonlijk vind ik vlees of vis het belangrijkste op een pizza. Daar bedenk ik de rest van de ingrediënten omheen. Denk bijvoorbeeld aan: kipfilet (kant-en-klare reepjes of voorgebakken stukjes kipfilet), gehakt (voorgebakken), ham (zoals gekookte ham, serranoham of parmaham), salami, bacon, shoarma (voorgebakken), zalm (gebakken of gerookt), tonijn (uit blik) en garnalen. Groenten Qua groenten is er ontzettend veel mogelijk. Met deze opsomming kom je al een heel eind: (rode) ui, champignons, spinazie (eventueel voorgebakken), paprika, avocado, rucola of ijsbergsla (leg er pas op als je pizza klaar is), courgette en (zongedroogde) tomaten. Fruit Bij fruit op een pizza denk je waarschijnlijk als eerste aan ananas zoals op een pizza Hawaï, maar er zijn ook andere lekkere combinaties mogelijk: perzik, aardbeien, blauwe bessen, druiven, (gedroogde) vijgen. Inspiratie nodig? Bekijk dan onderaan deze blog een recept voor een pizza met perzik en serranoham en een dessertpizza met blauwe bessen en aardbei. Extra’s Dan zijn er nog wat extra’s die je kunt toevoegen, zoals: pijnboompitten, knoflooksaus, barbecuesaus, basilicum, honing, pesto, kruiden bijv. Italiaanse kruiden, oregano en/of peterselie. Bereiding Dan is het eindelijk tijd om pizza’s te maken! Laat de pizzarette goed opwarmen. Smeer de spateltjes in met een dun laagje olijfolie en bestuif de onderkant van de pizzabodem met bloem voordat je hem op je spateltje legt. Beleg de pizza (let op: niet te dik!) en leg hem met behulp van de spatel in de oven. Binnen ongeveer 10 minuutjes is je pizza klaar, maar de tijd kan per pizza verschillen. Eet smakelijk!

Recepten

Vegetarische minipizza met vijgen en geitenkaas

Tomatensaus Spinazie Gedroogde vijgen Geitenkaas Geroosterde pijnboompitten Honing Besmeer het pizzadeeg met wat tomatensaus en beleg met spinazie, plakjes gedroogde vijgen en de geitenkaas. Maak de pizza klaar in de pizzarette. Zodra deze gaar is, kun je hem helemaal afmaken met wat pijnboompitten en honing!

Frisse minipizza met gerookte zalm en avocado

Roomkaas (light) Knoflookpoeder Mozzarella Gerookte zalm Rucola Avocado plakjes Rode ui Maak de minipizzabodem klaar in de pizzarette. Meng de roomkaas met een klein snufje knoflookpoeder. Besmeer de pizzabodem met dit mengsel zodra deze gaar is. Beleg verder met wat rode ui en mozzarella. Leg de pizza terug in de pizzarette. Haal de minipizza uit de pizzarette zodra de mozzarella gesmolten is. Beleg dan met gerookte zalm, avocado en rucola.

Prosciutto minipizza met ricotta en perzik

Ricotta Serranoham Plakjes perzik Balsamico azijn Peterselie Besmeer het pizzadeeg met wat ricotta en beleg met serranoham, plakjes perzik en peterselie. Maak de pizza klaar in de pizzarette. Besprenkel de minipizza met wat balsamico azijn als deze gaar is.

Dessert minipizza met mascarpone en vers fruit

Mascarpone Vleugje vanillepoeder Vers fruit zoals aardbeien en blauwe bessen Poedersuiker Maak de minipizzabodem klaar in de pizzarette. Meng ondertussen de mascarpone met de vanillepoeder. Haal de pizzabodem uit het oventje en besmeer met het mascarponemengsel. Beleg de pizza met de verse aardbeien en blauwe bessen. Bestrooi tenslotte met poedersuiker.