Ratatouille groenteschotel met zoete aardappel

Zoek je nog een prachtig spektakelstuk voor op tafel? Kijk dan niet verder, deze ratatouille groenteschotel is namelijk heel makkelijk te maken en ziet er ook nog eens mooi uit!

Je kunt deze ratatouille groenteschotel bijvoorbeeld tijdens Kerst als bijgerecht serveren maar ook als hoofdgerecht. Door de zoete aardappel is hij namelijk vrij vullend. Je kunt de groenteschotel combineren met een stukje vlees of met een salade of parelcouscous on the side. En de rozemarijn maakt het extra lekker en feestelijk!

Naast dat dit gerecht er mooi en feestelijk uit ziet bestaat dit gerecht ook nog eens bijna geheel uit groenten; lekker en voedzaam dus. Ik koos voor plakjes aubergine, zoete aardappel en courgette. Deze combineren lekker bij elkaar met smaak maar ook met kleur. Als basis voor de saus gebruikte ik Heinz Tomato Frito. Deze wordt gemaakt door knoflook en ui 2,5 uur in olie te laten sudderen en daarna te mengen met 100% zongerijpte tomaten voor een rijke smaak. Deze fluweelzachte tomatensaus is dus meteen al klaar voor gebruik en geeft veel smaak aan je gerecht. Daarom is hij een ideale basis voor bijvoorbeeld soepen, sauzen, curry’s, pizza, stoofschotels of pasta.

6 tips voor deze ratatouille groenteschotel:

  • Je kunt ook een vierkante ovenschaal nemen en rijtjes maken met de groenten.
  • Snijd de groenten niet te dik, anders zijn ze nog niet gaar als ze uit de oven komen.
  • Kun je deze schotel ook van tevoren maken? Ja dat kan goed. Zowel afgebakken als niet afgebakken in de oven. Als je hem al gebakken hebt kun je hem weer opwarmen in de oven met een stuk aluminiumfolie er over. Of in de magnetron.
  • Vervang de zoete aardappels ook eens met gewone aardappel of plakjes knolselderij.
  • Maak ook eens een Italiaanse variant met basilicum i.p.v. rozemarijn en mozzarella i.p.v. feta.
  • Gebruik vegan feta en je hebt een compleet plantaardig gerecht.

Recept ratatouille groenteschotel

4 – 6 personen – hoofdgerecht/ bijgerecht – 40 minuten + 50 minuten oventijd

Ingrediënten:
2 aubergines
1 grote courgette
3 middelgrote zoete aardappels
2 x Heinz Tomato Frito a 390 ml
Paar takjes verse rozemarijn
Snuf zwarte peper
100 gr feta
Olie of boter om in te vetten
Keukenzout

Grote ovenschaal

Bereiding:
Snijd de aubergines in plakjes en bestrooi ze royaal met keukenzout. Zo gaat het vocht er deels uit en krijgen ze een lekkere bite. Laat de plakken aubergines zo ca 30 minuten zo staan.

Schil en snijd de zoete aardappels ondertussen in plakjes. Doe ze in een afgedekte schaal of bak, doe er een klein scheutje water bij en verwarm 5 minuten in de magnetron. 3 minuten voorkoken in een pan met water kan ook. Zo voorkom je dat de zoete aardappel straks nog hard is als hij uit de oven komt. Snijd ook de courgette in plakjes.

Verwarm de oven op 200 graden. Spoel de plakjes aubergine af met water en dep ze droog. Meng de Heinz Tomato Frito in een kom met wat fijngehakte rozemarijn en een snuf peper (je hoeft hem niet te verwarmen of eerst te laten sudderen, hij is al klaar voor gebruik). Giet de tomatensaus in een ingevette ovenschaal.

Maak nu een rijtje langs de rand van de schaal met telkens een plakje courgette en aubergine met een plakje zoete aardappel ertussen. Als een plak erg groot is kun je hem ook iets bijsnijden. Maak het rondje af en druk iets schuin. Maak dan ook in het midden een klein rondje met de groenten.

Zet de ovenschaal 30 minuten in de oven. Haal daarna eruit en bestrooi met feta en wat extra rozemarijn. Zet nogmaals 20 minuten in de oven (check met een mesje of de zoete aardappel gaar is). Haal uit de oven, laat een paar minuten rusten en serveer.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Heinz.

Vind je dit leuk?
37 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel