Recept bladerdeegster + review Het hartige bakboek
30 november 2017
Sandra
Bakken gaat veel verder dan alleen maar zoete recepten en dat laat Rutger in het boek zien met allerlei recepten plus variatie mogelijkheden. En aangezien Rutger een bakheld is, zitten hier echte top recepten tussen. Bij het zien van de recepten heb ik direct zin om de keuken in te duiken.
Het boek bevat erg veel basisrecepten, maar ook verrassende gerechten met daarbij veel variatie mogelijkheden voor de vullingen of toppings. Zo zit er zeker iets tussen wat jij lekker vindt. Het boek heeft 223 pagina’s vol met prachtige foto’s en duidelijke uitleg om hetzelfde thuis na te maken. Rutger begint met de basis zoals bladerdeeg, quichedeeg en ragout, gaat verder met kleine hapjes en tussendoortjes en er worden ook verschillende broodjes gemaakt. Natuurlijk worden de plaattaarten, pizza’s en quiches niet overgeslagen. Echt, er is voor ieder wat wils! Denk hierbij aan recepten van spelt- en bierbood, kroketjes, kaasvlinders of paté en croûte. Het hartige bakboek ligt nu in de winkels en is ook online te bestellen, bijvoorbeeld via Bol.com.
Zelf had ik nog nooit eerder bladerdeeg gemaakt. In het boek staat meerdere varianten voor bladerdeeg, maar ik had gekozen voor het recept van snel bladerdeeg. Deze is heel goed gelukt en het was lekker knapperig. Ik maakte 2 kleinere bladerdeeg sterren ipv 1 grote omdat hij anders niet goed op mijn bakplaat paste, dus dat kan ook. Verder koos ik om de paddenstoelen tapenade van Rutger te maken, maar er staan ook andere varianten in het boek. Natuurlijk zou je voor dit recept ook kant-en-klare tapenade en bladerdeeg kunnen gebruiken, maar zelfgemaakt is het aller lekkerst! Je moet het echt eens proberen 🙂
Recept Bladerdeeg ster
HAPJE – 60 MIN – 1 GROTE STER MET 24 STENGELS
Ingrediënten
1 x recept bladerdeeg (zie hieronder)
1 x recept tapenade (zie hieronder)
1 losgeklopt ei
bloem voor het werkblad
Bereiding
Verwarm de oven op 200 graden. Verdeel het bladerdeeg in 2 gelijke delen en rol elk stuk op een licht bebloemd werkblad uit tot een vierkant van ongeveer 30 centimeter. Snijd uit beide plakken een cirkel, dit gaat gemakkelijk door een groot bord te gebruiken als mal. Leg één deegplak op een met bakpapier beklede bakplaat en verdeel de tapenade over het deeg. Houd de randjes van het deeg daarbij vrij. Maak de deegrandjes licht vochtig met wat water en leg de andere plak bladerdeeg er overheen. Druk de zijkanten goed aan met een vork. Snijd het deeg aan 4 kanten in, tot bijna aan het midden. Snijd elk kwart in, tot bijna in het midden, zodat er 6 punten ontstaan; in totaal 24 dus. Geef elke punt 3 tot 4 keer een draai. Laat de ster 15 minuten rusten. Bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei en bak het deeg in 20 tot 30 minuten goudbruin en gaar. Serveer de ster (lauw)warm.
Snel bladerdeeg
250 gr bloem
5 gr zout
250 gr boter (koud)
125 ml water (koud)
Bloem voor het werkblad
Bereiding
Meng de bloem met het zout in een kom. Snijd de koude boter in blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter en hussel ze met je vingertoppen door de bloem. Je hoeft niet te kneden. Voeg het water toe en meng alles tot het een geheel is. Je hoeft nog steeds niet te kneden, het is de bedoeling dat de blokjes boter in het deeg heel blijven. Verpak het deeg in plasticfolie en leg het 30 minuten in de koelkast. Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot de lengte 3 keer zo lang als de breedte. Omdat er klontjes boter in het deeg zitten heb je voor het uitrollen iets meer bloem nodig dan bij het gewone bladerdeeg.
Paddenstoelen tapenade
150 gr bospaddenstoelen
1 – 2 tenen knoflook (fijngehakt)
olijfolie om in te bakken
1 eetlepel verse gehakte peterselie
40 gr ontpitte kalamata olijven
40 gr walnoten
1 eetlepel uitgelekte kappertjes
1,5 eetlepel olijfolie
1 eetlepel citroensap
peper en zout
Bereiding
Bak de bospaddenstoelen in plakjes samen met knoflook in een scheutje olijfolie ongeveer 10 minuten. Voeg op het laatst gehakte peterselie toe en laat alles afkoelen. Doe het paddenstoelenmengsel samen met kalamata olijven, walnoten en kappertjes in een hakmolentje of keukenmachine met messen en hak alles fijn. Voeg 1,5 eetlepel olijfolie en citroensap toe. Meng dit er kort doorheen en breng de tapenade op smaak met zout en peper.
Vind je dit leuk?
1 stem