Review Koekjesbijbel + recept pindakoeken met chocolade

Dit is waarschijnlijk het dikste kook/bakboek wat ik ooit gekregen heb. En hiermee kun je denk ik wel heel je leven mee vooruit als het om koekjes bakken gaat. Het heet niet voor niets de koekjesbijbel. En in deze blog vertel ik je er meer over en deel ik een recept voor pindakoeken.

Het was lastig om 1 recept uit te kiezen voor deze review, want er staan er maar liefst 170 in deze Koekjesbijbel. Ik wist niet eens dat er zo veel verschillende koekjes waren haha. Maar het is gelukt en het zijn dus deze lekkere pindakoeken geworden. Een perfecte keuze!

Zelf bak ik niet zo heel vaak koekjes, ik ben denk ik meer van de taarten en muffins. Daarom kon ik deze bonk van inspiratie en tips wel goed gebruiken. Er staan ook heel veel stap voor stap foto’s en how to’s in om de basis onder de knie te krijgen. En bij alle recepten staat een hele mooie sfeervolle en duidelijke foto van het eindresultaat.

De Koekjesbijbel is deel van de bekende kookbijbels zoals de Groentebijbel, Pastabijbel en BBQ bijbel. De Koekjesbijbel, en tevens de Bakbijbel, zijn gemaakt door Rutger van den Broek die je vast nog wel kent van de eerste editie van Heel Holland Bakt en zijn eigen blog RutgerBakt.nl. En als iets gemaakt is door Rutger dan weet je dat het goed is, er is bij mij nog nooit iets fout gegaan tijdens het maken van een van zijn bakrecepten. En dat geldt ook voor die heerlijke pindakoeken uit dit nieuwe boek. Ze waren perfect knapperig en lekker van smaak. In het recept wordt wel aangegeven om de chocolade te tempereren zodat het een mooie glans krijgt, ik heb dit niet gedaan maar ze smaken vast even lekker.

Naast de pindakoeken vind je nog veel meer lekkere koeken zoals bokkenpootjes, gemberkoekjes, macarons en florentines. Maar ook lokale lekkernijen zoals Zeeuws speculaas, Duitse lebkuchen, Arabische ma’amoul en Utrechtse spritsen. En alles is verdeeld in handige hoofdstukken zoals brosse koekjes, delicate koekjes en hartige koekjes.

Dit 486 pagina tellend boek ik een echte aanrader voor elke thuisbakker, met of zonder veel ervaring. Voor in de schoen is ie misschien een beetje te groot en dik maar ook voor de feestdagen is dit een leuke tip! Te koop voor €29,99 via Bol.com

Recept pindakoeken met chocolade

GEBAK - 30 MIN + 1 UUR WACHTEN + 20 OVENTIJD - 20 TOT 25 KOEKEN

Ingrediënten:
1 ei, losgeklopt
250 gr ongezouten gebrande pinda’s
200 gr pure chocolade (eventueel getempereerd)

Deeg:
150 gr boter, op kamertemperatuur
150 gr witte basterdsuiker
rasp van ¼ citroen
¼ theelepel zout
½ ei, op kamertemperatuur
250 gr bloem + om te bestuiven
1 theelepel bakpoeder

Bereiding
Doe voor het deeg de boter, basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom en meng door elkaar. Meng het ei erdoor en voeg vervolgens de bloem en het bakpoeder toe. Kneed het tot een deeg, verpak in plasticfolie en laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Kneed het deeg kort door en rol het vervolgens uit op een licht bebloemd werkblad tot een dikte van 5 mm. Steek of snijd citrkels met een doorsnede van 7 cm uit het deeg en leg deze op de bakplaat. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen. Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei en bestrooi royaal met pinda’s. Druk de pinda’s licht aan en bestrijk de koeken nogmaals met ei.

Bak de koeken in 15-20 minuten goudbruin en laat ze afkoelen op een rooster. Doop de pindakoeken voor de helft in de gesmolten (getempereerde) chocolade, leg ze op een bakpapier en laat de chocolade stollen.

Hoe je chocolade stap voor stap doet tempereren lees je ook in de Koekjesbijbel.

Vind je dit leuk?
4 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

Jolanda 21 maart 2019 om 09:41

Ham kaas brood

Annemieke Smit 26 oktober 2018 om 08:13

Leuke makkelijke lekkere recepten Toppppppp