Romige Italiaanse orzo in tomatensaus met krokant broodkruim

Een romige tomatensaus met orzo en courgette met een crunchy topping van broodkruim en geroosterde tomaatjes uit de oven. En dit smaakt net zo lekker als dat het klinkt, misschien nog wel lekkerder!

Dit recept is nu al één  van mijn favorieten van dit jaar. Orzo, ook wel risoni genoemd, is een pastasoort in de vorm van rijst en wordt vaak bereid als risotto of in een salade gebruikt. Mijn recept met tomatensaus is zo lekker als comfortfood en tevens perfect in balans qua structuur en smaak. Bovendien kun je er alle kanten mee op, hieronder deel ik ook een paar variatietips. Het gerecht is lekker romig en smeuïg, maar door de topping van krokante broodkruim heb je ook een lekkere crunch; en die twee dingen gaan perfect samen!

En dan heb ik het nog niet over de smaak gehad. Want in dit recept gebruikte ik de nieuwe Heinz Tomato Frito Creations Roasted Garlic extract & Mediterranean Herbs. Deze saus is gebasseerd op uit een basis van de welbekende fluweelzachte Tomato Frito, waaraan extra ingrediënten zijn toegevoegd voor een rijkere smaak,zonder het gebruik van toegevoegde smaakstoffen of conserveermiddelen.

Tijdens het bereiden van de orzo kwam de geur van de geroosterde knoflook en kruiden uit de saus me al tegemoet. Normaal gesproken fruit ik vaker knoflook als basis voor een saus, maar de geroosterde knoflook smaak gaf het gerecht iets extra’s zonder daadwerkelijk knoflook te hoeven toevoegen. Deze smaakvolle toevoegingen besparen je dus ook een hoop tijd! Naast deze variant zijn er ook nog twee andere smaak variaties: gekarameliseerde ui & sjalot en geroosterde paprika & ui? Hierdoor heb jij je maaltijd extra snel op tafel staan. En deze sauzen zijn niet alleen lekker als basis voor een pasta, maar ook bijvoorbeeld als basis voor chili con carne, shakshuka, couscous of Griekse stoof.

Variatie tips:

  • Mocht je er nog iets bij willen serveren dan is een frisse Italiaanse salade een goede tip. Of serveer met een stukje gegrilde kip of vis.
  • Liever wat minder vetten en calorieën? Vervang dan de mascarpone door een light crème fraiche of light roomkaas.
  • Voeg ook eens wat extra groenten toe zoals aubergine, groene asperges en/of champignons.
  • Vervang de mascarpone door plantaardige haver fraiche of plantaardige roomkaas en je gerecht is vegan.
  • Kun je geen orzo vinden, probeer dit gerecht dan ook eens met risottorijst. Houd dan wellicht een iets langere kooktijd aan van ca 25 minuten.
  • In plaats van panko kun je ook zelf broodkruim maken door oud brood te vermalen in een keukenmachine en daarna in de oven of pan goudbruin te roosteren.

Recept romige Italiaanse orzo in tomatensaus

HOOFDGERECHT – 30 MINUTEN - 3 A 4 PERSONEN

Ingrediënten
1 Fles Heinz Tomato Frito Creations with Roasted Garlic extract and Mediterranean Herbs  (495 ml)
300 gr orzo
300 ml warm water
250 gr cherrytomaatjes (aan tak)
125 ml mascarpone (of light crème fraiche of roomkaas)
1 grote courgette
5 eetlepels panko of broodkruim
Olie om te bakken
Snuf peper en zout
Verse basilicum om te garneren

Bereiding
Verwarm de oven op 200 graden. Snijd de courgette in kleine blokjes en bak een paar minuten in een grote pan met een klein beetje olie. Voeg de orzo toe en vlak daarna het water en de Heinz Tomato Frito Creations saus. Doe een deksel op de pan en roer regelmatig door. Kook de orzo ca 15 minuten in de saus tot hij beetgaar is.

Doe de cherrytomaatjes in een ovenschaaltje en besprenkel met een beetje olie en bestrooi met een klein snufje peper en zout. Rooster ze ca 10 minuten in de oven.

Roer een paar minuten voordat de orzo klaar is de mascarpone door de saus om hem lekker romig te maken. Als de saus nog erg vochtig is dan laat je hem een paar minuten zonder deksel staan. Mocht hij te dik zijn dan kun je een beetje extra water toevoegen. Proef of hij eventueel een snufje peper en zout nodig heeft.

Rooster het broodkruim of de panko een paar minuten in een droge koekenpan krokant en goudbruin. Bestrooi de orzo in de romige tomatensaus met het krokante broodkruim en leg de geroosterde tomaatjes on top. Garneer met wat verse basilicum.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Heinz.


Vind je dit leuk?
7 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel