Tex Mex: quinoa ovenschotel met fajita kip

Als je aan de Tex Mex keuken denkt dan denk je vaak aan burrito’s, taco’s en enchiladas. Maar wist je dat je ook een hele lekkere quinoa ovenschotel kunt maken met een Tex Mex twist? Jazeker, en in deze blog deel ik het recept!

Quinoa is een zaadje afkomstig uit zuid Amerika en werd door de Inca’s als heilig beschouwd. En niet voor niets, want het zit bomvol goede voedingsstoffen. Quinoa is erg vezelrijk en bevat veel eiwitten en is daarom ook ideaal voor vegetariërs. Je kookt het net zoals rijst en kunt het vervolgens verwerken in een salade of, net als in dit recept, in een ovenschotel.

Om de ovenschotel een echte lekkere Tex Mex smaak te geven gebruikte ik de Fajita kruidenmix van Santa Maria. Deze bevat o.a. paprika, komijn, oregano en een snuf chili en combineert heerlijk met kip of ander vlees. De kruiden geven super veel smaak aan het gerecht en tijdens het koken ruikt het echt heerlijk! Naast groenten voegde ik ook nog tomatenblokjes toe en een potje Santa Maria Chunky Salsa aan de quinoa. Ik gebruikte de milde variant want de fajita kruiden hebben ook al een licht pittige smaak maar je kunt ook een potje medium of hot salsa gebruiken.

Deze ovenschotel bevat dus super veel lekkere smaken in één. En om het compleet te maken strooide ik er vlak voor het serveren nog wat blokjes avocado over die het gerecht nog wat extra kleur geven en zorgen voor een romige smaak. Om ook nog iets crunchy’s toe te voegen aan dit gerecht heb ik de tortilla wraps net iets langer in de oven verwarmd zodat ze lekker knapperig werden. Je kunt deze krokante tortilla chips vervolgens gebruiken als een soort schep om de quinoa, kip en groenten uit de ovenschaal te scheppen. Handig en lekker!

Tips: Voor een vegetarische variant vervang je de kip door kidneybonen of wat geroosterde zoete aardappel.

Recept quinoa ovenschotel met fajita kip

HOOFDGERECHT – 35 MIN + 20 MIN OVENTIJD – 3 A 4 PERSONEN **

Ingrediënten:
1 grote paprika
285 gr mais
175 gr quinoa
300 gr kipfilet
1 blik tomatenblokjes a 400 ml
1 x Santa Maria Fajita Seasoning mix
1 x potje Santa Maria Chunky Salsa mild
Santa Maria mini Tortilla Original
75 gr geraspte kaas
1 avocado
1 ui
Peterselie of koriander om te bestrooien
Zure room om er bij te serveren

Bereiding:
Verwarm de oven op 200 graden. Kook de quinoa volgens de verpakking gaar. Snijd de kip in blokjes en bak samen met de gesnipperde ui in een grote pan met een beetje olie. Voeg na een paar minuten ook de paprika in blokjes toe en de fajita seasoning mix.

Roer alles door elkaar en doe de uitgelekte mais er bij en daarna ook de tomatenblokjes en het potje salsa. Laat de quinoa uitlekken en roer als laatste door het kipmensgel. Doe alles in een grote ovenschaal en bestrooi royaal met kaas. Zet de ovenschotel ca. 20 minuten in de oven tot de kaas mooi gesmolten is.

Leg de wraps een paar minuten langer dan gebruikelijk in de oven tot ze knapperig beginnen te worden, maar laat ze niet te bruin worden. Snijd de avocado in blokjes en strooi deze samen met wat peterselie of koriander over de quinoa ovenschotel zodra deze uit de oven komt. Serveer met de zure room en zelfgemaakte tortilla chips.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Santa Maria.


Vind je dit leuk?
8 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

maarten1999 16 december 2019 om 18:13

Super!

Cat Lynn 10 maart 2019 om 07:55

Hoeveel calorieen is dit gerecht? Lijkt me super lekker!

Diane 1 december 2018 om 14:29

Het is een heel smakelijk recept. Bedankt!

Hicran 18 oktober 2018 om 14:21

Erg pittig. Hierdoor is het niet echt geschikt voor kinderen. Verder is het een lekker recept.

corrie 17 oktober 2018 om 22:36

Heerlijk gerecht. . Makkelijk