Recept tomatenschotel met kip

Vorige week was ik voor het eerst op persreis! Woehoe! Ik was namelijk gevraagd door Knorr of ik in Spanje wilde zien en proeven hoe ze ‘hun’ tomaten daar duurzaam verbouwen en verwerken.

Behalve dat het Spaanse eten en het klimaat mij natuurlijk erg aansprak was ik ook heel benieuwd hoe dat allemaal in zijn werk gaat. Want gaan er ook echte tomaten in hun zakjes? En hoe dan? Daar kreeg ik dus allemaal antwoord op tijdens die 2 dagen in Badajoz in Extremadura.

Samen met een groepje reisde ik naar Lissabon waar we de transfer (en een pastel de nata) pakte naar Badajoz. De volgende ochtend vertrokken we naar een Knorr Landmark Farm die duurzaam tomaten verbouwen op het veld. Dit houd o.a. in dat er gebruik wordt gemaakt van een natuurlijk eco systeem. Zo lieten ze ons zien dat d.m.v. insectenhotels, vogelhuisjes, kikkerpoelen plagen werden bestreden. En tijdens het oogsten worden de tomaten die niet goed zijn meteen weer door de oogstwagen op het land ‘uitgespuugd’ en geploegd waardoor het een natuurlijke mest wordt voor het volgende gewas. Dingen zoals de conditie van de grond, temperatuur en het aantal insecten worden allemaal geregistreerd waardoor de hoeveel water en mest hier op kan worden aangepast en verminderd.

Klinkt fantastisch toch! Inmiddels zijn er 40 bedrijven die ook onder de Rules for Sustainable Farming van knorr de titel Knorr Landmark Farm hebben gekregen. Zij laten de positieve impact laten zien van duurzame landbouw op de kwaliteit van hun oogst en van het milieu. Maar er is nog veel te doen, het plan is dat in 2020 alle bedrijven die aan Knorr leveren aan deze regels voldoen.

Daarna vervolgde we de trip naar de fabriek waar we een hele sexy outfit (not!) aankregen en een haarnetje. We zagen hoe de tomaten uit de truck werden gecontroleerd en vervolgens werden gewassen. Dit water wordt steeds gerecycled. Het leek wel een groot zwemparadijs met glijbanen en zwembaden waar tomaten in dreven. De tomaten werden op 3 verschillende manieren verwerkt: tot stukjes (je kent ze wel uit blik of pak), tot tomatenpuree en tot tomatenpoeder. Bij dit laatste proces wordt bijna al het vocht er uit gehaald en in hoge snelheid gedroogd zonder dat er chemische middelen worden gebruikt. En vervolgens verpakt om bijvoorbeeld te leveren aan Knorr. Het oogsten en het leveren aan de fabriek duurt ongeveer 3 uur, en binnen 5 uur zijn de tomaten verwerkt tot poeder. Dat gaat dus super snel. En ja, er gaan dus echte tomaten in een pakje.

Ik heb ook geleerd dat niet alle tomaten hier geschikt voor zijn. De ‘gewone’ tomaat bevat namelijk te veel water waardoor er maar weinig van over blijft als je hem pureert of droogt. Daarom gebruiken ze een soort stevige roma tomaten, deze zijn lekker van smaak omdat ze gerijpt worden in de zon op het veld en hebben bovendien een laag vochtgehalte. We mochten beide soorten tomaten ook proeven en er was duidelijk veel verschil in smaak en structuur.

De volgende dag kregen we onder leiding van 4 chefkoks van Knorr uit verschillende landen een kooksessie. Ik dacht een beetje kijken en roeren. Maar nee, het was een echte kookbattle! In teams streden om het lekkerste gerecht en beste kruidenmix die we binnen 1,5 uur en met 6 hoofdingredienten moesten maken. And guess what! Mijn team won met een melanzane parmigiana en gevulde ibericoham met courgette. Daarna lunchen en de bus in terug naar het vliegveld. Het was een hele leuke ervaring en heb veel geleerd. En ik hoop dat er nog veel bedrijven volgen die een voorbeeld nemen aan de tomatenfarm in Badajoz. En om in de tomaten ‘vibe’ te blijven maakte ik na thuiskomst een heerlijke tomatenschotel met kip.

Recept tomatenschotel met kip

HOOFDGERECHT – 4 PERSONEN – 25 MIN + 20 OVENTIJD

Ingrediënten
4 kipfilets
750 gr roma tomaten
Snuf paprikapoeder
Verse basilicum
1 teen knoflook
1 rode peper
1 bol mozzarella
Voor er bij: pasta, gnocchi, rijst of brood

Bereiding
Verwarm de oven op 200 graden. Kruid de kip met peper en zout. Verhit een beetje olie in een (grill)pan en bak de kip ca 5 minuten zodat deze mooi aan de buitenzijde gekleurd is. Hij hoeft nog niet gaar te zijn van binnen. Snijd de tomaten in stukjes en doe deze in een ovenschaal. Snijd de knoflook en rode peper heel fijn en schep deze samen met een flinke snuf peper, zout en paprikapoeder door de tomaten.

Leg de kip tussen de tomaten en leg stukjes mozzarella er bovenop. Zet de ovenschotel 20 min in de oven en zet de laatste 5 min als mogelijk de grill er bij aan voor een mooi gegratineerd korstje. Bestrooi met verse basilicum. Serveer met pasta, gnocchi, rijst of dip er wat brood in.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Knorr.

Vind je dit leuk?
19 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

Corne 9 mei 2020 om 14:33

Net dit recept gemaakt. Erg lekker en simpel te bereiden!

Tessa 14 november 2016 om 16:50

Dit zal ik zeker eens proberen! Ziet er zo lekker uit.

Lisa 10 oktober 2016 om 19:18

Super lekker!

Nicole 29 september 2016 om 18:33

Ik heb je trip via instastories gevolgd en het zag er heel interessant uit! Leuk om het zo terug te lezen :)

Sandra 29 september 2016 om 21:09

Wat leuk Nicole! Ik volg je vanaf nu ook op Instagram :)