
Mosterdsoep: romig en licht pittig
Mosterdsoep is een van mijn favoriete soepen: eenvoudig te maken, heerlijk romig en met een licht pittige smaak. In dit recept combineer ik prei, aardappel en grove mosterd tot een smaakvolle soep die perfect is als lunch of voorgerecht. Deze mosterdsoep staat binnen 25 minuten op tafel. Serveer met een stuk vers brood voor een complete maaltijd.
25 M
Ingrediƫnten
Voor personen
-
1 prei
-
250 gr aardappel ( geschild )
-
25 gr boter
-
2 eetlepels grove mosterd ( of meer )
-
1 blokje kippenbouillon
-
100 ml slagroom of kookroom
-
1 liter water
Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Bereiding
-
Hak de prei in ringetjes. Snijd de aardappels in stukken van 3 cm. Verhit de boter in een (soep)pan. Voeg de aardappel en prei toe en roerbak een paar minuutjes. Roer de mosterd erdoor en voeg dan het water toe en breng aan de kook. Laat het bouillonblokje in de soep oplossen en kook alles 15 minuutjes.
-
Pureer als de aardappel gaar zijn alles fijn met een staafmixer. Giet de room erbij en roer nogmaals goed door. Proef of de mosterdsoep goed op smaak is en misschien nog een snufje peper, zout of een beetje mosterd mist. Garneer de mosterdsoep eventueel met een beetje extra room of wat ringetjes prei.
-
Weetje: Mosterdsoep wordt vaak Groninger mosterdsoep genoemd omdat hij traditioneel wordt gemaakt met grove Groninger mosterd, bekend om zijn pittige en licht zure smaak die perfect past bij deze romige soep.
Tips
Welke mosterd gebruik je voor mosterdsoep?
Het lekkerste is om grove mosterd te gebruiken. Dit geeft de soep een pittige smaak en lekkere textuur.
Wat is lekker bij mosterdsoep?
Mosterdsoep is lekker met bijvoorbeeld een stuk vers stokbrood of een frisse salade.
Kan ik mosterdsoep invriezen?
Ja, mosterdsoep kun je invriezen. Laat de soep wel eerst volledig afkoelen voordat je deze in de vriezer legt.
Heeft het gesmaakt?
509 stemmen
Voedingswaarden per persoon/stuk
- kcal 180
- vet 10 gr
- verzadigd vet 6 gr
- koolhydraten 18 gr
- w.v. suikers 2.5 gr
- vezels 2 gr
- eiwit 3 gr
- zout 1.2 gr
Ook lekker