Ga naar de inhoud
Wat er gebeurde toen ik stopte met het eten van vlees

Wat er gebeurde toen ik stopte met het eten van vlees

Zo’n 1 ½ jaar geleden ben ik geheel gestopt met het eten van vlees. Wat betekende dit voor LeukeRecepten, zou ik bezoekers verliezen hierdoor? Had dit effect op mijn lichaam? En waar liep ik allemaal tegenaan?

17 augustus 2021

Sandra

Ben ik in 1 x gestopt met het eten van vlees? 

Ik had met mezelf afgesproken om op 1 januari 2020 nog maar 1 dag in de week vlees te eten. Daarvoor at ik al niet zo vaak vlees maar met het idee dat het beter is voor het milieu, dierenwelzijn en mezelf vond ik dat een mooi voornemen. Al snel merkte ik dat ik het vlees helemaal niet miste en ik een paar weken achter elkaar geen vlees at zonder daar bij stil te staan. Er zijn namelijk zoveel lekkere vegetarische alternatieven. Dus toen dat zo makkelijk ging ben ik meteen overgegaan op geheel vegetarisch eten met uitzondering van af en toe een stukje vis.

En hoe zit het dan met LeukeRecepten? 

Een van de vragen waar ik een beetje mee worstelde is hoe ik dit ging toepassen op LeukeRecepten. Want zou ik nu misschien volgers of bezoekers gaan verliezen die wel nog graag een stukje vlees eten? En zou ik sommige recepten niet meer kunnen maken? Ik moet zeggen dat dit uiteindelijk vrij makkelijk was. Tegenwoordig heb je vrij veel goede vleesvervangers. Dus als ik bijvoorbeeld een Turkse Durum maakte of gevulde courgette met gehakt of een burger gebruikte ik een vega variant. Dit zie (en proef) je bijna niet en bij het recept zet ik dan bijvoorbeeld (vega) gehakt. Zo kunnen mensen zelf kiezen. En bovendien staan er nog een heleboel recepten met vlees op de site. En het aantal bezoekers is de afgelopen tijd alleen maar gestegen! Verder heb ik 2 x een aanvraag voor een samenwerking afgezegd voor een product met vlees, maar dat is een eigen keuze en gelukkig heb ik ook andere leuke samenwerkingen.

Wat gebeurde er met mijn lichaam toen ik stopte met het eten van vlees? 

Ik was een beetje bang voor een vitamine b12 tekort. Vroeger als kind ben ik ook een paar jaar vegetariër geweest en werd ik op een gegeven moment snel ziek en moe, maar dat kwam ook omdat ik geen vervangers of supplementen at. Daar wisten ik of mijn ouders niet veel over toen.

Nu heb ik gelukkig nergens last van. Ik neem ca. 2 x per week een vitaminepilletje voor vitamine B12 en eet vaak ingrediënten zoals eieren, tempeh, peulvruchten, noten, yoghurt etc. En ook veel vleesvervangers bevatten toegevoegde vitamines, ijzer en eiwitten. Lees meer hierover in mijn blog: 5 manieren om vlees te vervangen.

Ik moet zeggen dat het stoppen met het eten van vlees juist een positief effect heeft op mijn lichaam (en ook mijn geest). Ik had voorheen vaker last van mijn buik en pds (prikkelbaar darm syndroom) en dat is een stuk minder. Dit kan natuurlijk per persoon verschillen. Maar eigenlijk is ons lichaam ook niet geschikt voor het eten van (veel) vlees en tevens zuivel. Vleeseters en omivoren (vlees en plant) hebben een gladde korte dikke darm om snel vlees te verteren, die van mensen is lang en oneffen. Ook ons gebit met platte kiezen is meer geschikt voor het eten van planten. En dan heb ik het nog niet gehad over de effecten van de vleesproductie op het klimaat. Check ook de bronnen hieronder om er meer over te lezen. Het is een heel interessant onderwerp!

Mis je het vlees niet? 

In principe niet. Het scheelde dat ik al niet veel vlees at. Ik was een beetje bang dat ik mijn geliefde bitterbal zou moeten missen maar er zijn tegenwoordig echt goede vega vervangers zoals van Mora en van Kwekkeboom. Iets wat ik wel echt lekker vond maar nog geen vervanger voor is zijn pata negra ham en parmaham. Maar dat neem ik voor lief en heb ik er voor over. Ook vervang ik regelmatig mijn zuivel door een plantaardige variant en ben ik hier bewust mee bezig.

En hoe zit het met Eric? 

Mijn man Eric die eet thuis gewoon vegetarisch mee. Ik kook bijna altijd dus hij heeft geen keuze, haha nee hij vindt het helemaal niet erg. Soms als we gaan uit eten pakt hij een biefstukje o.i.d. En veel vleesvervangers vind hij heel lekker, zo was hij bang dat we nooit meer thuis zijn geliefde broodje shoarma zouden eten. Maar je hebt een hele lekkere vega shoarma van Vivera die hij nog lekkerder vind dan de ‘echte’. En soms gelooft hij niet dat iets vega is. Zoals deze vegan moussaka.

En hoe gaat het met uit eten als vegetariër? 

Tegenwoordig staat er op elke kaart bij een restaurant wel een vegetarisch gerecht. En ik merk dat er steeds meer bij komen en er ook mee wordt geëxperimenteerd. Eerst stond er vaak alleen een groentetaartje (ook lekker hoor ) op de kaart maar tegenwoordig komen hier leuke en verrassende gerechten bij. Zo at ik laatst een gepaneerde gegrilde paprika of een couscous salade met gefrituurde bloemkool. Ook zijn er restaurants waar je geheel vega(n) kan eten. Vooral in de grote steden poppen deze als paddenstoelen uit de grond.

En als mensen bij ons thuis komen eten vind ik het leuk om te laten zien hoe lekker je vegetarisch kunt eten en dat valt altijd goed in de smaak. Ook heb ik 2 weken geleden een BBQ thuis gehost zonder vlees en dat ging heel goed. En de visite vond alles heel lekker! Bekijk ook mijn blog met vegetarische BBQ recepten. Wat ik soms wel lastig vind is als ik bij iemand anders ga eten om dan aan te geven dat ik vegetarisch eet want dan voelt het alsof je iemand met een ‘probleem’ opzadelt. Maar gelukkig is er veel begrip en eten veel mensen in mijn omgeving ook al geregeld vegetarisch.

Conclusie

Ik ben heel blij met de beslissing om vegetarisch te gaan eten. Het is echt niet moeilijk en bovendien heel lekker! Ik mis het vlees niet en als ik iets wil maken dan gebruik ik een vleesvervanger, ca 1 a 2 x per week. Verder eten we vaak een vegetarische pasta, Oosterse roerbak met gebakken tofu of tempeh, shakshuka met ei, curry of Mexicaanse wraps met bonen en groenten.

Ik ben een enorme dierenvriend en merkte dat ik steeds meer moeite had met het eten van vlees. En tevens ook de impact op het klimaat. Nu kan ik nog meer genieten van lekker vegetarisch eten en ik hoop jullie ook te inspireren met mijn recepten. En deze blog is niet bedoeld om iedereen vegetariër te maken maar ik wilde mijn verhaal en ervaring delen en laten zien wat de mogelijkheden zijn. En mocht je ook minder vlees willen eten, al is het 1 of 2 dagen per week minder, dan zou dat top zijn. Het is dus heel makkelijk en lekker!

Eet jij vaak vegetarisch of heb je een opmerking? Laat deze dan achter in een reactie.

Bronnen en meer info 

Ik las laatst het boek ‘Ooit aten we dieren’ van Roanne van Voorst. In dit boek neemt de schrijfster je mee van oermens tot een kijkje in de toekomst. Hoe we als mens zijn veranderd van voedingspatroon en wat voor impact dit heeft op de wereld en ook op onszelf. Een must read voor iedereen!

Ook keek ik de docu The game changers op Netflix. Hierin geven topsporters een kijkje in hun leven als veganist. Spoiler: die 2 dingen gaan heel goed samen. Ook wordt er veel achtergrond informatie gedeeld over het effect van het eten van vlees en zuivel op je lichaam.

Verder zijn er tal van vegetarische kookboeken verkrijgbaar. Zelf heb ik het boek Veg van Hugh Fearnley-Whittingstall en heeft Jamie Oliver ook een laagdrempelig boek genaamd Veg.