Ga naar de inhoud
Gepofte aardappels: uit de oven of van de BBQ

Gepofte aardappels: uit de oven of van de BBQ

Met dit recept voor gepofte aardappels zet je eenvoudig knapperige, zachte aardappels op tafel. Door de aardappels in aluminiumfolie te wikkelen met wat olie, zout en peper, worden ze van binnen zacht en van buiten lekker krokant. Heerlijk uit de oven maar ook zeker van de bbq. Serveer ze met zure room en verse kruiden.

10 M + 1 U

De moeilijkheidsgraad van dit receptuur is: gemiddeld.
Vegetarisch recept Glutenvrij recept

Ingrediƫnten: Gepofte aardappels

Voor stuks

  • 2 grote aardappels
  • 1 eetlepel olijfolie
  • zout & peper
  • 125 gr verse zure room
  • 0.5 theelepel knoflookpoeder
  • Snuf zwarte peper
  • Handje verse bieslook
  • handje verse peterselie

Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding: Gepofte aardappels

  1. Verwarm de oven voor op 200° graden.


  2. Neem 2 aardappels van gelijke grootte zodat ze tegelijk klaar zijn. Maak met een vork gaatjes in de aardappels. Leg ze vervolgens op aluminiumfolie en besprenkel met de olijfolie, zout en peper.


  3. Vouw het aluminiumfolie dicht en doe de aardappels voor 1 uur op 200° graden in de oven.


    gepofte aardappels gepofte aardappels gepofte aardappels
  4. Meng ondertussen de zure room met de knoflook en zwarte peper en knip de kruiden fijn. Schep die er ook doorheen.


  5. Als de gepofte aardappels klaar zijn, snijd ze dan in en doe de zure room erboven op. Maak af met wat extra verse kruiden en zwarte peper.


  6. Tip: Ook lekker van de bbq. Leg ze dan tussen de kolen en onthoud goed welke kant je ze opdraait, zodat ze gelijk garen.


Tips

Hoe maak ik de perfecte gepofte aardappel?

De perfecte aardappel is zacht van binnen en licht krokant van buiten. Prik met een vork wat gaatjes in de aardappel en wikkel deze in aluminiumfolie met wat olie, peper en zout. Pof de aardappel ongeveer 60 minuten in de oven of bbq. Lekker om te serveren met wat zure room.

Moet je een gepofte aardappel eerst koken?

Dat hoeft niet, maar het kan wel. Traditioneel wordt een gepofte aardappel rauw gepoft, maar dit kost wel wat meer tijd. Als je minder tijd hebt kun je de aardappel eerst 10 minuutjes voorkoken. Dan hoeft die daarna nog maar 20-30 minuten in de oven.

Welke aardappel is het beste om te poffen?

Voor gepofte aardappels kun je het beste kiezen voor kruimige aardappels zoals Bintje of Frieslander. Deze blijven lekker luchtig en zacht.