Zelfgemaakte crackers + 3 toppings

Ik had nog nooit zelf crackers gemaakt, meestal eet ik ze kant en klaar uit een pak. Maar nu ik weet dat je ze heel makkelijk zelf kunt maken ga ik dit zeker vaker doen. Want ze zijn lekker en ook nog eens gezond. En ik geef 3 verantwoorde topping suggesties voor er op.

Wat deze belegde crackers nog meer bijzonder maakt is dat ze helemaal plantaardig zijn. Er komt dus geen dierlijk product van pas. En als basis voor de topping gebruik ik Becel 100% plantaardig. Deze is smeuïg, lekker van smaak en 100% plantaardig. Deze vegan crackers zijn dus niet alleen een heerlijke lunch maar je bent ook nog eens goed bezig. Want wist je bijvoorbeeld dat je door vaker te kiezen voor plantaardige voeding je ook mee helpt aan een lagere uitstoot van broeikasgassen en het milieu zo een handje helpt.

En deze vegan spread is gemaakt met zonnebloem-, lijnzaad-, en koolzaadolie. Deze oliën bevatten van nature Omega 3 en 6 die goed zijn voor het hart, ze dragen bij aan het behoud van een gezond cholesterolgehalte in het bloed. Door te kiezen voor plantaardig zorg je dus goed voor onze aarde én voor jezelf. Lees er hier meer over in mijn vorige artikel.

Basis recept crackers

ONTBIJT/LUNCH – 15 MIN + 30 OVENTIJD – 12 STUKS

Ingrediënten
75 gram havermout
100 gram speltmeel
3 eetlepels sesamzaad
3 eetlepels pompoenpitten
3 eetlepels zonnebloem
4 eetlepels lijnzaad
2 eetlepels olijfolie
Snuf zout
140 ml lauwwarm water

Becel 100% plantaardig
Spinazie, gedroogde vijg, sinaasappel en balsamico crème
Gerilde aubergine en granaatappelpitten
Komkommer, radijs en alfalfa

Materialen
Bakpapier
Bakplaat
Deegroller o.i.d.

Bereiding
Verwarm de oven op 170 graden. Meng alle droge ingrediënten door elkaar in een kom. De zaden kun je heel laten maar mocht je het willen ook grof hakken. Voeg de olie toe en daarna beetje bij beetje het water en meng tot een stevig mengsel en laat dit een paar minuten staan tot het koel is. Leg een stuk bakpapier op het aanrecht of bakplaat en leg hier het mengsel op en dek af met een ander stuk bakpapier. Rol uit tot een rechthoek van ca. 2 a 3 mm dik. Verwijder het papier.

Snijd er vierkantjes of rechthoeken van met een scherp mes. Je hoeft ze niet uitelkaar te leggen want ze gaan niet uitlopen in de oven. Bak de crackers ca. 30 minuten in de oven tot ze droog en iets knapperig zijn. Wil je ze nog iets knapperiger dan kun je ze nog een paar minuten extra in de oven laten staan. Laat ze daarna afkoelen en beleg ze met je favoriete topping.

Tip: Je kunt ook variëren met de zaden, zolang de hoeveelheid maar hetzelfde blijft. Bijvoorbeeld 6 eetlepels sesam en geen pompoenpitten.

3 x toppings
Hierboven alvast 3 lekkere ideeën voor op de crackers die 100% plantaardig en vegan zijn. En we beginnen met een laagje Becel 100% plantaardig, die is lekker smeuïg en romig en zorgt dat de topping er goed op blijft liggen. Varieer ook eens met andere groenten en fruit zoals tomaat, avocado, paprika, mango en banaan.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Becel.

Vind je dit leuk?
1 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

Petra1985 23 maart 2017 om 10:20

Hoi, Welke havermout moet ik hebben. Ik heb havervlokken in huis (grof). Kan ik de crackers daarmee maken?

Catherine 4 november 2016 om 02:19

Hey! Ziet er goed uit! Ik vroeg me af hoe lang ze ongeveer houdbaar zijn denk je? Ik ben verhuisd naar Argentinië en heb tot nu toe nergens goede crackers kunnen vinden, dus lijkt me een goed idee om van deze meteen een voorraadje te maken haha

Sandra 14 november 2016 om 11:49

Ik gok dat ze 3 of 4 dagen goed blijven in een afgedekte trommel of in folie. Veel plezier :)

joke 1 november 2016 om 01:54

Wat ziet dat er leuk uit om te gaan doen. Ben benieuwd of het veel lekkerder is dan wat je kant en klaar in een pakje koopt.