10 plantaardige alternatieven die ik vaak gebruik

Meer plantaardig eten hoeft niet moeilijk of minder lekker te zijn, zelf eet ik niet geheel vegan maar maak ik wel veel gebruik van plantaardige vervangers omdat ik geloof dat het gebruik van veel dierlijke producten niet goed is voor je lichaam en deze aarde. 

Naast dat ik vegetarisch eet vervang ik dus veel zuivel en andere dierlijke producten met plantaardige alternatieven. Gelukkig is er tegenwoordig veel keuze in de winkels. En wordt het vegan assortiment bijna dagelijks uitgebreid. Hierdoor hoef je bijna niets te missen of op te geven. Misschien wil jij ook wel vaker voor plantaardig kiezen of eet je al vegan, dan vind je in deze blog handige tips en producten die ik bijna dagelijks gebruik. Door vaker voor deze plantaardige keuzes te maken verminder je de co2 uitstoot, het watergebruik, landgebruik en dierenleed. Zo werken we samen aan een betere en tevens ook smaakvolle toekomst.

Tip: kijk ook eens in mijn lijstje met al mijn vegan recepten.

1. Melk vervangen door een plantaardige drink 

Deze zuivel is vrij eenvoudig te vervangen door een plantaardige variant. Zelf gebruik ik vaak sojadrink, amandeldrink of haverdrink. Maar je kunt ook voor rijstdrink of hazelnootdrink kiezen. Ze hebben allemaal een eigen smaak en voedingswaarden. Let wel op dat plantaardige drinks vaak minder calcium en vitamine B bevatten dan gewone melk. Maar er bestaan ook plantaardige drinks waar deze aan zijn toegevoegd. Aan de andere kant bevatten plantaardige drinks vaak meer vezels en minder suiker dan melk. En daarnaast zijn ze voor het milieu ook een betere keuze, ze verbruiken namelijk minder land, water en zorgen voor minder uitstoot.

Tip: kijk ook eens op de site van Consumentenbond waar alle varianten en de voedingsstoffen op een rijtje staan. Of lees hier op de site van de BBC hoeveel uitstoot, water en land je bespaart door voor gewone of plantaardige melk te kiezen.

2. Boter vervangen door margarine 

Nog een makkelijke switch is het gebruik van plantaardige margarine i.p.v. boter. Zowel voor op mijn brood en om in te bakken gebruik ik vaak een plantaardige variant. Hoewel er veel mensen zijn die zeggen dat er niets aan de smaak van roomboter kan tippen ben ik het er gedeeltelijk eens. De smaak is iets anders maar ik vind er tegenwoordig weinig verschil meer in zitten en ben helemaal gewend aan margarine. Voor een speciale gelegenheid maak ik nog wel eens een uitzondering en kies ik voor roomboter, zoals het paasontbijt oid.

Tip: Let wel op dat niet alle margarine vegan is, soms zitten er toch nog melkbestandsdelen in. Merken die ik vaak gebruik die vegan zijn: Becel (zowel de kuipjes als de flessen met vloeibare variant), Blue Band en Flower Farm. 

3. Vlees vervangen door vleesvervangers

Ik eet nu al een hele tijd vegetarisch en gebruik ca 1 a 2 keer per week een vleesvervanger. Van vega gehakt tot wokreepjes en burgers. Of ik eet falafel in een pitabroodje of gebruik stukjes tofu of tempeh in een roerbak. Verder gebruik ik veel peulvruchten, noten en extra groenten. Lees hier ook mijn blog met 7 manieren om vlees te vervangen.

Er zijn veel verschillende soorten en merken vleesvervangers, en ook de voedingswaarden verschillen nogal. Wat smaak betreft vind ik ze bijna altijd lekker en worden ze wat structuur en kwaliteit steeds beter merk ik. Niet alle vleesvervangers zijn plantaardig, dus check de verpakking of er een vegan logo op staat.

Tip: een van mijn favo snacks zijn bitterballen, gelukkig zijn deze tegenwoordig ook in een vegan variant verkrijgbaar, zoals van de Vegetarische slager of AH huismerk.

4. Kookroom en creme fraiche vervangen door plantaardige room

Ik gebruik vaak een scheutje room in mijn soepen, sauzen of quichevulling. Maar al geruime tijd gebruik ik hiervoor een plantaardige variant. Ook deze heb je net als melk in veel verschillende varianten op basis van bijvoorbeeld soja, haver of rijst. En voor Aziatische gerechten zoals curry’s en soepen gebruik ik kokosmelk. Ook bij deze varianten is het een beetje een persoonlijke smaak welke je voorkeur heeft.

Tip: sinds kort zijn er ook varianten op creme fraiche en zure room breder verkrijgbaar in de winkels zoals haverfraiche. Kijk vooral ook eens bij EkoPlaza. Of gebruik tofu om een romige vulling te maken voor je quiche zoals in dit recept voor een vegan quiche

5. Kaas vervangen door plantaardige varianten

Dit vind ik persoonlijk een van de lastigste swaps. Ik gebruik daarom nog steeds wel mozzarella, geitenkaas en feta in mijn recepten. Maar ik ben hier steeds meer mee aan het experimenteren. Zo gebruikte ik al verschillende keren plantaardige rasp voor over mijn ovenschotels of een plak op mijn tosti. Ook de plantaardige variant op feta van Violife heb ik diverse keren gebruikt in salades. De smaak is vaak niet helemaal 1 op 1 te vergelijken maar wordt ook steeds beter en verfijnder. Het assortiment in de winkels breidt met rap tempo uit dus ik ben heel benieuwd wat hier nog meer aan toe wordt gevoegd.

Tip: online zijn er veel aanbieders van plantaardige kazen. En er zijn ook speciale kaaswinkels die soms uitsluitend vegan kaas verkopen. Hier vind je een lijstje van 10 adresjes in Amsterdam.

6. Hoe maak je een vegan cappuccino 

Zelf drink ik ca. 1 kop koffie per dag, en dan het liefst een cappuccino. Nu deed ik dat eerst vaak met ‘gewone’ opschuimmelk maar ik heb inmiddels ook geëxperimenteerd met plantaardige melk. En een perfect schuimlaagje creëren is nog een uitdaging, gelukkig zijn er speciale barista en opschuim varianten verkrijgen zoals van Oatly, Wunda of Alpro. Welke je kiest is vaak een persoonlijke keuze en smaak. Ga daarom lekker experimenteren.

Tip: als ik weinig tijd heb gebruik ik mijn Dulce gusto apparaat waarbij ik de vegan oat caffee latte cups gebruik.

7. Roomkaas en dips vervangen door plantaardige spreads 

Lekker een toastje met roomkaas of een lekkere spread tijdens de borrel of tussendoor. Ook dit maak of koop je makkelijk plantaardig. Er zijn namelijk steeds meer grote merken zoals Heksenkaas en Boursin die een plantaardige variant aanbieden.

En er zijn ook neutrale plantaardige roomkazen op basis van cashew, haver of kokos verkrijgbaar die je zelf op smaak kunt brengen met kruiden zoals die van Oatly, Violife of huismerk AH. Deze heb ik allemaal al eens gebruikt als spread of in een hartig recept maar ik heb er nog geen zoet recept mee gemaakt zoals cheesecake maar dat wil ik wel een keer gaan proberen.

Tip: met dit recept maak zelf je vegan kruidenroomkaas of ga voor een complete vegan borrelplank.

8. Yoghurt vervangen door plantaardige varianten 

Een bakje yoghurt met muesli of yoghurt als toetje eet ik geregeld. Maar ik gebruik hier altijd een plantaardige variant op. De versie met kokos vind ik zelf vaak het lekkerste. Zeker met wat fruit en noten er in. Die van Abbot Kinneys vind ik erg lekker, maar is ook wel prijzig. Van het huismerk of Alpro heb je ook verschillende soorten en smaken. Vaak op basis van soja.

Tip: eet je liever niet veel suikers, neem dan een plantaardige yoghurt waar geen suikers aan toe zijn gevoegd en let op met varianten met smaakjes.

9. Roomijs vervangen door vegan ijs 

Vooral in de zomer eet ik geregeld een ijsje, van waterijs tot roomijs en sorbets. Ook hierin kun je makkelijk een plantaardige keuze in maken. Vaak zijn waterijsjes sowieso vegan. En bij sorbetijs is dit ook vaak het geval, maar niet altijd. Check daarom goed de verpakking of vraag dit bij de ijssalon na. Ook een Magnum of mijn geliefde Cornetto hoef ik niet te missen, die zijn er tegenwoordig ook in plantaardige varianten. En ook het ijs van het merk Gigi vind ik persoonlijk erg lekker!

Tip: benieuwd naar vegan softijs? Ga dan naar de Ikea, daar hebben ze speciaal plantaardige softijs! 

10. Honing vervangen door plantaardige zoetmakers 

Honing wordt gemaakt door bijen en is daarom niet plantaardig. Zelf gebruik ik het nog wel eens in de thee, in gebak of toetjes. Maar steeds vaker gebruik ik ahornsiroop (ook wel maplesiroop genoemd) hiervoor. Deze is gemaakt van de esdoorn en daarom plantaardig. Ook heb ik agavesiroop in huis en stroop. Verder zijn er nog andere stropen en siropen op plantaardige basis en is er ook vegan honing. Kijk ook eens naar deze blog met 10 vegan bakrecepten

Tip: je kunt ook fruit gebruiken als natuurlijke zoetmaker, zoals bijvoorbeeld banaan of dadels.

Vind je dit leuk?
3 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel