Ga naar de inhoud
10 tips voor malse pulled pork van de BBQ

10 tips voor malse pulled pork van de BBQ

Sinds ik voor het eerst pulled pork heb gegeten op de Flavour fair van de Big Green Egg staat dit op mijn lijstje om een keer zelf te maken. Het is een van de lekkerste dingen de ik ooit gegeten heb en hoe fijn zou dit zijn om dit ook thuis te bereiden en te eten natuurlijk.

6 juni 2018

Sandra

En nu we zelf ook zo’n EGG in de tuin hebben staan werd het tijd om de proef op de som te nemen. Ik wist niet zo goed waar of hoe ik moest beginnen dus heb ik een en ander opgezocht, o.a. op de site van vlees.nl las ik welk vlees ik nodig had voor het maken van pulled pork. En op verschillende barbecue forums vond ik handige tips en adviezen.

Ik kan je vertellen dat mijn pulled pork super goed gelukt was, echt perfect. Het vlees was heel erg mals en goed op smaak en net zo lekker als het broodje pulled pork op de Flavour Fair. Hoewel ik van te voren dacht dat het veel werk zou zijn om pulled pork te maken viel het reuze mee. Je hebt vooral veel geduld nodig. In totaal heeft mijn pulled pork ongeveer 7 uur gegaard op de barbecue. Dus als je het vlees in de ochtend er op legt heb je ’s avonds een heerlijke maaltijd. Bekijk hier mijn complete recept voor het maken van een broodje pulled pork.

Voor ik aan de slag ging kocht ik ongeveer 1,2 kilo procureur bij de keurslager. Zo ver ik weet is het niet verkrijgbaar in de supermarkt. Procureur komt uit de schouder/nek van het varken en wordt ook wel boston butt genoemd (maar heeft verder niets met het achterwerk van het varken te maken). Normaal gesproken ben ik niet zo van de grote stukken vlees en wissel ik door de weeks af met vlees en vega gerechten. Wel vind ik het steeds belangrijker wat de afkomst is van het vlees.

Gelukkig is er steeds meer duurzaam vlees te vinden in de winkel en zijn er diverse keurmerken die het dierenwelzijn en het milieu vertegenwoordigen. Zo kun je op een verpakking snel en makkelijk zien of je een goede keuze maakt. Een aantal voorbeelden van keurmerken voor vlees zijn: het Beter Leven 3 sterren Keurmerk, EKO, Europees Keurmerk voor Biologisch en Demeter (bekijk hier meer over de inhoud van deze keurmerken). Ook streeft de overheid en het bedrijfsleven naar verduurzaming in de vleesindustrie en zijn er diverse initiatieven en plannen om bijvoorbeeld in 2020 de broeikasreductie te verlagen met 30%. Meer over dit onderwerp lees je op vlees.nl

Tips voor malse pulled pork

1. Haal het vlees bij voorkeur een uur van te voren uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.

2. Maak een heerlijke dry rub van verschillende kruiden of gebruik een kant en klare kruidenmix. Bekijk mijn recept of gebruik een kant en klare mix of kijk hier voor andere lekkere suggesties. Wrijf het vlees hier goed mee in. Je kunt het vlees een paar uur laten marineren maar een half uurtje was voor mij ook voldoende.

3. Zorg dat je een barbecue hebt die indirect kan grillen, dus waarbij het vlees niet direct in aanraking komt met het vuur en een deksel heeft. Ook moet je ca. 8 uur een constante en lage temperatuur kunnen behouden. Met de Green Egg was dit geen probleem mede dankzij de convEGGtor. Op een Weber of andere BBQ zou het eventueel ook kunnen door het vlees niet direct onder de briketten te leggen door ze bijvoorbeeld aan 1 kant te schuiven.

4. Verhit de barbecue tussen de 100 en 120 graden en zorg dat de meeste rook is verdwenen. Probeer deze temperatuur de gehele tijd te behouden. Het is niet erg als je een keer een uitschieter hebt naar 140 graden, maar reguleer de temperatuur dan weer iets naar beneden. Wil je de temperatuur lager hebben dan schuif je de ventilatieroosters iets dichter, wil je hem juist heter maken dan schuif je ze iets verder open. En probeer de klep zo min mogelijk te openen.

5. Leg een aluminium bakje onder de grill dus op de kolen of op de convEGGtor. Vul dit met wat water. Door het water dat verdampt blijft het vlees extra mals. Ook functioneert dit bakje als lekbak voor het vet dat uit het vlees drupt.

6. Leg het vlees op de grill en steek de vleesthermometer er in. Zorg dat het uiteinde in het midden zit van het stuk vlees. Je hebt fancy digitale vleesthermometers maar ook eenvoudige van een paar euro net als ik die ook prima werkt.

7. Gebruik eventueel houtsnippers op de BBQ voor een extra rooksmaak. Week deze van te voren in water en strooi ze tussen de briketten of houtskool. Dit geeft ook een extra lekkere smaak aan het vlees.

8. Voeg tijdens het wikkelen in aluminiumfolie een klein scheutje appelsap toe en schenk dit over het vlees. Het vocht zorgt er voor dat het vlees extra sappig blijft en geeft meteen een lekkere smaak.

9. Haal het vlees als het gaar is van de grill en laat nog een half uurtje rusten in de folie. Sappen blijven hierdoor beter behouden. Twijfel je of het vlees goed gegaard en zacht is? Prik dan met een satéprikker in het vlees en als deze er makkelijk doorheen glijd is het goed mals.

10. Voeg het vocht uit het pakketje (gedeeltelijk) toe aan de barbecuesaus tot hij wat dunner is. Voeg deze saus vervolgens beetje bij beetje toe aan de pulled pork tot je een smeuïge massa hebt.

Leg het vlees daarna in een schaal en trek met 2 vorken uit elkaar en meng met barbecuesaus. Serveer de pulled pork traditioneel op een broodje met koolsalade of gebruik hem in een salade of wrap.

Bekijk hier mijn recept voor een heerlijk broodje met pulled pork inclusief hoeveelheden .

Andere bereidingswijze pulled pork:

Je kunt pulled pork ook in de oven bereiden mocht het bijvoorbeeld slecht weer zijn. Leg dan het vlees in de oven op 90 graden met een bakje met water er onder en bereid hetzelfde als op de barbecue. Je mist op deze manier wel de lekkere rooksmaak van de BBQ. Er zijn online nog veel meer handige en lekkere tips te vinden over het bereiden van vlees op de barbecue.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met vlees.nl.