Aardbeien hart galette voor Moederdag

Moederdag staat weer voor de deur, en laten we dit zeker dit jaar niet onopgemerkt voorbijgaan. Daarom heb ik iets leuks bedacht waar je je (schoon)moeder mee kunt verrassen: een zoet gebak met aardbeien in hartvorm. 

Moeders hebben het (net als vaders) niet makkelijk in deze tijd. Zeker kersverse moeders die niet optimaal van hun kraamtijd kunnen genieten. Of moeders die thuis voor juf moeten spelen omdat de scholen gesloten zijn of waren. Of oma’s en opa’s die hun (klein)kinderen niet meer kunnen zien. Het is niet makkelijk. Laten we ze daarom nu een extra hart onder de riem steken met Moederdag en bedanken voor hun inzet, geduld en liefde.

Zelf zie ik mijn moeder en de rest van mijn familie helaas nu alleen digitaal, ze wonen ook niet om de hoek. Mijn schoonouders gelukkig wel en als het mooi weer is spreken we op veilige afstand af in hun tuin. En zo verraste ik Eric’s moeder Yvonne met deze lekkere galette met aardbeien en Griekse yoghurt. Die hebben we lekker samen opgesmikkeld. Je kunt er ongeveer met 4 tot 6 personen van eten.

Deze gelette met fruit is heerlijk bij de koffie of thee maar kan ook prima als verwenontbijtje. Hij is namelijk niet mega zoet en ik serveerde hem met Griekse yoghurt. Maar een toef slagroom of bolletje ijs kan natuurlijk ook. Een galette is bovendien niet moeilijk om te maken. Het is eigenlijk een vulling gewikkeld in een krokante korst deeg. En het fijne is ook dat het niet heel netjes hoeft, hij mag best lekker robuust zijn.

Een goeie galette kenmerkt zich door een lekkere en krokante korst. Die maakte ik met maar 4 basis ingrediënten: bloem, suiker, Blue Band en water. Bij het maken van het deeg is het belangrijk dat het water en de Blue Band heel koud zijn en je het deeg voor gebruik laat rusten in de koelkast. Hierdoor krijg je een extra krokante korst en bovendien is koud deeg makkelijker uit te rollen en te bewerken.

Met Blue Band krijg je overigens ook een mooi goudbruin resultaat en bevat 35% minder verzadigd vet dan roomboter. Omdat Blue Band margarine geheel plantaardig is kun je dit recept ook vrij makkelijk vegan maken. Vervang het ei, dat je gebruikt om te bestrijken, door een beetje plantaardige melk en de Griekse yoghurt door bijvoorbeeld kokos of soja yoghurt en je hebt een 100% plantaardig gebak.

Tip: je kunt het deeg ook al een dag van tevoren maken en in de koelkast bewaren en op de dag zelf gebruiken.

Fijne Moederdag!

Recept aardbeien hart galette

GEBAK/ONTBIJT – 30 MIN + 1 UUR KOELEN + 30 MIN OVENTIJD – 4 TOT 6 PERS.

Ingrediënten
200 gr bloem (+ om te bestuiven)
50 gr witte basterdsuiker
100 gr koude Blue Band
Snufje zout
50 ml ijskoud water
1 eetlepel paneermeel
1 ei om te bestrijken
1 eetlepel amandelschaafsel
½ eetlepel suiker
Lekker voor erbij: Griekse yoghurt en munt

Vulling
400 gr aardbeien
1 zakje vanillesuiker
1 eetlepel bloem
½ eetlepel citroensap

Benodigdheden
Deegroller
Bakplaat met bakpapier
 
Bereiding
Meng de bloem en suiker in een kom met een klein snufje zout. Snijd de Blue Band in blokjes en meng met je vingertoppen of mixer door het bloemmengsel. Voeg halverwege ook het koude water toe. Kneed kort tot een egale bal en laat minimaal 1 uur in de koelkast rusten.

Snijd ondertussen de aardbeien in plakjes en meng in een kom met 1 zakje vanillesuiker, 1 eetlepel bloem en citroensap en zet ook zolang in de koelkast. Verwarm de oven op 220 graden.

Rol het deeg daarna uit met een deegroller in een grote hartvorm tot ca. 2 a 3 mm dikte. Gebruik eventueel een beetje bloem om te bestuiven. Het hoeft geen perfecte hartvorm te zijn. Leg vervolgens op de bakplaat met bakpapier.

Bestrooi het middelste gedeelte van het hart met een beetje paneermeel, dit neemt het te veel aan vocht op van de aardbeien. Verdeel het aardbeien mengsel over het deeg en laat ca. 4 cm van de rand vrij. Vouw de rand iets over de aardbeienvulling.

Klop het ei los en bestrijk de bovenzijde van het deeg hiermee. Bestrooi met de ½ eetlepel suiker en het amandelschaafsel. Bak de galette met aardbeien ca. 30 minuten in de oven. Let op dat dit misschien een paar minuten korter of langer kan zijn afhankelijk van de oven.

Laat de galette iets afkoelen en serveer met Griekse yoghurt en munt.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Blue Band.

Vind je dit leuk?
1 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

Victoria Karmiris 10 mei 2020 om 22:06

Vandaag deze heerlijke taart gemaakt voor mn moeder op moederdag! Hij viel enorm goed in de smaak, plus het feit dat ie er super leuk uitzag 😍😍 heeerlijk!