Wanneer ben je een flexitarier + recept vega bapao

Een paar dagen geleden zag ik een advertentie in de krant over een gratis e-kookboek voor en door flexitariers. Nou had ik de laatste tijd al een paar keer van deze term gehoord maar ik heb even de officiële betekenis opgezocht; flexitarisme is een dieet waarbij men één of meer dagen in de week geen vlees eet. Daarbij richt je je voor een groot deel op plantaardig voedsel en ben je bewust bezig met je gezondheid en met het milieu.

Ja, ik behoor dus ook tot deze groep, ik eet ongeveer 4 x per week vlees. Als ik op de overige dagen geen vlees eet heb ik niet het gevoel dat ik iets mis, er zijn immers zo veel heerlijke vegetarische recepten. Maar een lekker mals stukje vlees op zijn tijd is ook weer lekker.

Reden op een rijtje om flexitarier te worden of te blijven

   1. Voor je gezondheid, uit onderzoek is gebleken dat het goed is om niet elke dag vlees te eten, zo krijg je namelijk te veel eiwitten binnen.
   2. Voor de variatie, doorbreek de gewoonte van aardappelen-groente-vlees en experimenteer met andere ingrediënten.
   3. voor je portemonnee; vlees is relatief duur dus om dit af en toe te schrappen bespaar je op je boodschappen en heb je meer geld over om andere dagen te investeren in biologisch en duurzaam vlees.
   4. Voor het welzijn van de dieren, er worden veel dieren gefokt en geslacht terwijl dit niet nodig is.
   5. Het milieu, veehouderijen zorgen voor een groot deel van de uitstoot van broeikasgassen.
   6. Wereld voedselverdeling, omdat er op andere delen van de wereld grote stukken land worden gebruikt voor de verbouwing van veevoer is er geen ruimte voor de verbouwing van voedsel voor de lokale bevolking.
   7. Voor mij genoeg reden om flexitarier te blijven en misschien wel naar 4 x per week vlees over te stappen.

E-kookboek

Nadat ik de advertentie zag heb ik het e-book direct gedownload. Vooral om te kijken wat je allemaal precies kunt doen met vleesvervangers, want daar heb ik nog niet zoveel ervaring mee. Kun je dit bijvoorbeeld hetzelfde bereiden als gewoon vlees? En veranderd dit de smaak van je gerecht? Met welke andere ingrediënten combineren de vleesvervangers goed? Met dit boek kreeg ik voor een groot deel antwoord op mijn vragen. Het online kookboek bevat namelijk veel lekkere vegetarische recepten van o.a chef-kok Pierre Wind. Ook is het mooi vormgegeven en staan er smaakvolle foto’s in. Tijd om de smaak op de proef te nemen en een recept uit te proberen. Ik heb gekozen voor het broodje bapao met vegetarisch kruimelgehakt en amandel.
vegetarische babao
Ik had nog nooit een broodje bapao gemaakt en vond het een uitdaging. Het deeg is lekker op smaak gebracht met basilicum en de vulling van amandel en vegetarisch gehakt paste er perfect bij. Als je goed proeft merk je wel dat het geen echt gehakt was maar dat vond ik niet erg. De vleesvervanger is iets lichter van structuur en daarnaast ook heel makkelijk te bereiden. Wat mij betreft ga ik dit vaker toepassen in mijn recepten.
Vind je dit leuk?
1 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

carlien 17 februari 2017 om 14:08

Je hebt gelijk minder vlees is beter voor iedereen en vegetarische recepten zijn heerlijk. De link naar het E-kookboek bestaat helaas niet meer - kan ik ergens anders aan die link komen denk je? Ik sta altijd open voor nieuwe recepten.

Petra Jorissen 26 mei 2013 om 11:38

Hoi Sandra , ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord . Af en toe gebruik ik wel n vleesvervanger , bv groentenburger , of veg.gehakt en ik vind het ook best wel lekker. Nu ik dit gelezen heb , is het goede reden om vaker n vervanger te nemen en eens meer te gaan experimenteren . Groetjes

P Koopmans 26 mei 2013 om 11:22

hoi leuke receptenals ik dat zo lees hoor ik ook wel bij de flexitariers.......ik eet vaker vis, en een eitje smaakt ook goed op z n tijd. ook koop ik steeds vaker vleesvervangers, en die bevallen me goed. dit is een kleine moeite, en als steeds mensen t doen, komt dat t milieu en t dierenwelzijn alleen maar ten goede!groetjes