Ga naar de inhoud
Budget en verspillingsvrije pastaschotel met romige prei

Budget en verspillingsvrije pastaschotel met romige prei

Maak deze heerlijke ovenschotel met pasta en romige prei met een krokante kruidenkorst. Een recept dat niet alleen heel erg lekker smaakt maar ook vriendelijk is voor je portemonnee inclusief 3 lekkere tips tegen voedselverspilling. Dat smaakt extra lekker!

27 september 2021

Sandra

In mijn eigen recepten houd ik er vaak rekening mee dat ik hele ingrediënten en verpakkingen gebruik. Maar uiteraard heb ik ook af en toe restjes over, zeker omdat ik veel kook. Van huis uit heb ik geleerd (bijna) niets weg te gooien. Meestal houd ik daarom 1 x per week een kliekjesdag en maak ik iets met de groenten, zuivel, pasta etc. die over zijn. Vaak komen hier de lekkerste dingen uit! Voedselverspilling is natuurlijk erg zonde, niet alleen voor jezelf omdat je hiermee geld kunt besparen maar ook voor de wereld en het klimaat. Door slim in te kopen, producten goed te bewaren en een beetje creatief te zijn kom je al een heel eind. Als er bewust om wordt gegaan met voedsel hoeft er minder weggegooid te worden en dus geproduceerd te worden, win win dus!

Topinitiatieven en tips tegen voedselverspilling

Voedselverspilling gebeurt niet alleen in je eigen keuken maar ook ligt voor een deel ook bij bedrijven zoals restaurants, winkels en supermarkten. Wie heel goed bezig is, is PLUS supermarkt. PLUS is daarom al vijf jaar op rij uitgeroepen tot Meest Verantwoorde Supermarkt van Nederland (GfK) en steunt en initieert veel initiatieven zoals het sponsoren van lokale sportclubs, zich inzetten tegen zwerfafval en natuurlijk ook voedselverspilling. Lees er hier meer over!

Naast dat PLUS heel bewust doet inkopen en producten die bijna over datum gaan afprijst doen ze nog veel meer zoals het doneren en aanbieden van voedsel via de apps van ‘NoFoodWasted en TooGoodToGo’. Dit is sowieso een leuke tip om eens naar te kijken, vaak heb je voor een paar euro een hele box met verse producten die anders weggegooid zouden worden aan het einde van de dag maar nog prima zijn. Daarnaast gaat er ook nog een deel van de producten van PLUS naar de Voedselbank wat natuurlijk een heel mooi initiatief is. En groenten die zijn overgebleven aan het einde van de dag worden tevens verwerkt tot heerlijke smeersels genaamd ‘groentegoed’, weer een lekkere tip om eens te checken! En mocht er aan het einde van de rit nog iets zijn overgebleven dan wordt dit verwerkt tot veevoer of gebruikt om biogas op te wekken. Zo is de cirkel rond. Top toch!

3 tips met restjes

Om binnen dit belangrijke thema te blijven heb ik een budgetrecept gemaakt dat vriendelijk is voor je portemonnee en geef ik 3 lekkere tips wat je kunt doen met eventuele restjes van dit recept. Ik maakte voor maar €1,31 p.p. deze heerlijke romige pastaschotel met prei en erwtjes inclusief een lekkere krokante kruidenkorst. De volgende dag kun je eventueel met overgebleven ingrediënten dit maken:

  1. Soep: met prei en erwtjes kun je een heerlijke soep maken. En roer er eventueel een schep overgebleven crème fraiche door.
  2. Vis met krokante korst: de paneermeel en geraspte kaas zijn ideaal voor het maken van een lekker korstje op vis, zie bijvoorbeeld dit recept voor kabeljauw met krokante korst
  3. Pasta: gebruik een restje gekookte pasta in een salade voor de lunch. Kijk voor inspiratie eens tussen al mijn recepten voor pastasalades.

Recept pastaschotel met romige prei

HOOFDGERECHT – 30 MIN + 25 MIN OVENTIJD – 4 PERSONEN

Ingrediënten
300 gr pasta €0.47
2 grote preien (500 gr) € 1.30
200 ml crème fraiche € 1.09
25 gr paneermeel kruiden (voor krokant laagje) € 0.08
100 gr geraspte mozzarella € 1.12
200 gr doperwten € 0.35
50 gr walnoten € 0.71
2 tenen knoflook € 0.12
Snuf nootmuskaat
Peper en zout
Olie om te bakken

Bereiding
Verwarm de oven op 200 graden. Kook de pasta beetgaar. Snijd de prei in ringetjes. Hak de knoflook fijn. Verhit een beetje olie in een pan en fruit de knoflook hierin. Voeg de prei toe en roerbak een paar minuten mee.

Voeg dan de erwtjes toe laat ze ontdooien in de pan. Roer dan de crème fraiche erdoor en breng het romige preimengsel op smaak met peper, zout en een snuf nootmuskaat. Schep dan de pasta erdoor en de helft van de geraspte mozzarella. Hak de walnoten grof en schep er op het laatst door.

Doe alles in een ingevette ovenschaal en bestrooi de bovenzijde met de rest van de kaas en kruiden paneermeel.

Tip: voor een versie met vlees vervang je de walnoten met gebakken spekjes.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Plus.