Hoe maak je een kaasplankje?
27 december 2017
Sandra
Een kaasplank is onmisbaar tijdens de feestdagen, bijvoorbeeld tijdens het borrelen met Oud en Nieuw. Maak hoe maak je deze nu het beste?
Een kaasplank bestaat uit verschillende onderdelen en verschillende soorten kaas. Alleen kaas is natuurlijk ook niet lekker, dus er moeten ook wat lekkere extra’s bij. Een kaasplank bouw je op door te kiezen uit de onderstaande opties. Zo is er voor ieder iets wils.
Romige kazen
Dit zijn romige kazen zonder harde korst zoals:
- Roomkaas met kruiden
- Roomkaas met walnoten zoals Rambol
- Boursin
- Smeerbare geitenkazen
Harde kazen
Deze kazen zijn iets steviger van structuur:
- Parmezaanse kaas
- Manchego
- Pecorino
- Geitenkaas
Witte korstkazen
Witte kazen hebben een witte korst, dat spreekt vanzelf. Toch zijn er veel verschillende soorten en kunnen ze erg in pittigheid verschillen.
- Roombrie
- Camembert
- Brie de Meaux
- Comté
Rode korstkazen
Deze kazen hebben een licht rode of oranje korst:
- Tallegio
- Chaumes
- Port Salut
- Reblochon
Blauwader kazen
Er zijn zowel harde als zachte blauwader kazen en vaak zijn de zachte kazen ook iets milder van smaak. Dat is dus de perfecte om mee te beginnen.
Milde blauwader kazen:
- Morbier
- Cambozola
- Roquefort
- Blue Stilton
- Gorgonzola
Voor erbij
Een kaasplank met alleen kaas is niet compleet. Daar horen andere lekkere hapjes bij om mee af te wisselen, zodat je ook de smaken van de kazen kunt onderscheiden. Denk hierbij aan de volgende hapjes:
- Fruit zoals druiven, blauwe bessen of aardbeien.
- Gedroogd fruit zoals abrikozen, dadels of vijgen.
- Verschillende noten zoals walnoten, amandelen of hazelnoten.
- Jam voor bij de kaas.
- Noten en vijgen brood of andere varianten.
- Olijven of zongedroogde tomaatjes.
- Crackers en stokbrood.
- Vleeswaren of worst.
Wat drink je bij de kaasplank?
De kazen kun je goed combineren met een wat stevigere rode wijn of zelfs een glaasje port. Natuurlijk is een wat kruidigere witte wijn ook erg lekker of wat dacht je van een donker biertje? Over het algemeen kun je dus wat zwaardere dranken erbij drinken.
Algemene tips voor een kaasplank:
- Leg de kaasjes altijd ongeveer 30 minuten van tevoren uit de koelkast en laat de kazen op temperatuur komen. Zo komen de smaken beter tot zijn recht.
- Maak een combinatie van milde en pittige kazen en harde en zachte kazen voor een perfecte balans. Begin met de milde kazen en eindig met de pittigere kazen.
- Het is leuk om af te wisselen van vorm kaasjes. Denk aan een stuk kaas, blokjes, een half rondje enzovoorts.
- Gebruik ongeveer 125 tot 175 gram kaas per persoon en ongeveer 3 tot 5 verschillende kazen is voldoende voor 4 personen.
Deze blog is gemaakt door Jaimy
Vind je dit leuk?
10 stemmen