Filodeegtaart met spinazie uit de Bosch AutoCook multicooker

Wellicht hadden jullie al gezien dat ik eind april een workshop mocht geven met de Bosch AutoCook. Maar liefst dertig geselecteerde winnaars die zich in hadden ingeschreven waren aanwezig en kregen na afloop ook de Bosch AutoCook mee naar huis. En ze zijn al heel fanatiek aan de slag gegaan, hieronder een smakelijke verzameling.

Ook ik ben enthousiast aan de slag gegaan met deze nieuwe multicooker van Bosch. Een van mijn toppers is deze filodeegtaart met spinazie. Het recept is ook terug te vinden in het kookboek van de AutoCook en de gloednieuwe app. Uiteraard gaf ik er mijn eigen draai aan.

Even in het kort voor wie nog niet bekend is met het apparaat: de Bosch AutoCook is een handige multicooker die ook functioneert als snelkookpan. Met de combi van stoom en inductie creëer je snel een perfect resultaat. Je kunt er in stomen, bakken, koken, opwarmen, sous vide bereiden en stoven. Verder zitten er handige opties op zoals een warmhoudfunctie en uitgesteld koken.

En ben je geen keukenprinses (of prins)? Dan is de AutoCook juist echt iets voor jou. Want voor dit apparaat hoef je niet goed te kunnen koken, dat doet de AutoCook voor jou. Zo maak je makkelijk en snel toch een verse en gezonde maaltijd klaar met één druk op de knop. Hij is ook ideaal als je een kleine keuken hebt. Omdat je er in kunt koken, bakken, opwarmen, stomen enzovoorts maakt het je fornuis, magnetron, oven of een aparte stoompan bijna onnodig.

Ervaring Bosch AutoCook

Tijdens de workshop maakten we samen risotto met paddenstoelen, gevulde paprika’s met couscous en gestoomde vis met groenten. Als toetje maakte ik een Spaanse citroencake die in een mum van tijd op was. Ik vond de workshop in het begin best spannend, maar het was echt heel leuk! Iedereen had er heel veel zin in en we hebben heerlijk gegeten die dag.

Daarna zijn de kandidaten thuis in de keuken aan de slag gegaan. Het was echt een feestje om te zien wat voor lekkers er allemaal voorbij kwam op social media met de hashtag #Iedereenkankoken en #bereidhetmetBosch. Sommige gebruikte hem meerdere keren per dag, zoals voor de lunch en avondmaal. Ook de functie sous vide (vacuüm garen) werd uitgebreid getest. Soms was het nog een beetje aftasten met bereidingstijd of ingrediënten maar uiteindelijk was het resultaat erg geslaagd. En ik ben benieuwd wat jullie nog meer gaan maken met de AutoCook. Tip: gebruik de AutoCook app voor recepten, stap voor stap instructies en receptenvideo’s. Daarnaast maak je met de app heel makkelijk een boodschappenlijstje.

Reacties

Corina de Bruin maakte een Boeuf Bourguignon volgens het receptenboek en een beetje van haar zelf. Het resultaat was heerlijk mals. Corina vindt zichzelf niet een goede keuken prinses, ze is geen held in de keuken en is heel blij dat ze zo makkelijk iets echt lekkers kan bereiden.

Dat ook echt iedereen kan koken met de AutoCook bewijzen de kids van Jan van Luijn van 3 en 6 jaar oud. Ze bakte een heerlijke chocoladecake.

Laura Hoogeveen maakte de aardappelstoof met chorizo met zoete aardappel i.p.v. gewone aardappels. Hierdoor had het gerecht er iets minder lang in gemogen, maar de smaak was heel lekker. Laura is gek op koken en de AutoCook bespaard haar zo veel tijd, ook kan ze veel experimenteren en dat vindt ze leuk.

Steamed buns met buikspek staat al heel lang op mijn lijst om een keer te maken en Lisette Bartels Verheij maakte ze in de AutoCook met een heerlijke lunch als resultaat. "Als je eenmaal een beetje de instellingen onder de knie hebt durf je recepten te proberen die niet in het receptenboek staan, de mogelijkheden zijn dan bijna eindeloos.’’

Tijdens de workshop kwam de vraag of er ook brood in gebakken kan worden. Nou, Louis de Vries heeft het antwoord: "Ja en het resultaat was echt top! Ik had niet verwacht dat ik de eerste keer zo'n lekker brood kon maken met de AutoCook. Het apparaat is een welkome aanvulling in de keuken. Zelfs mijn zwager heeft de AutoCook nu ook gekocht.’’

De appeltaart van Eva Blokker was ook een groot succes! "Ik ben volop aan het experimenteren want het smaakt naar meer!’’

Rob de Baar maakte zelf een pastasaus i.p.v. een kant en klare saus in de winkel te kopen en kreeg daar geen spijt van. Makkelijk en heerlijk!

Een waanzinnig goed gelukte tortilla omelet van Johan Verweij. "Hij is echt waanzinnig lekker! Hoog op smaak!”

Marc Bos experimenteerde er op los met het recept van de pulled pork. Helaas bleek na 8 uur dat de plastic vacuüm zak die hij had gekocht niet helemaal goed hittebestendig was, maar het resultaat was toch heel lekker mals vlees. Zijn ervaring: "Handig apparaat. Zeker als je alle functies doorhebt en er meer mee gaat experimenteren, kan het een hoop geklungel in de keuken besparen.”

Nog een paar enthousiaste reacties van andere insiders:

Jessika van den Akker: "Ik vind het een handig apparaat, met veel mogelijkheden. Voor de kleine keuken ideaal. Ik heb gerechten gemaakt die ik eerder niet durfde te maken. Erg handig is de site waar je ervaringen en tips kan uitwisselen.”

Jan van Luijn: "Vervangt nu al meerdere apparaten in mijn keuken.”

Stephanie Klis: "Ideaal apparaat, vind het super leuk dat je er zoveel verschillende dingen mee kan maken! En vind het ook mooi staan in de keuken.”

Voor deze filodeegtaart gebruikte ik de bakfunctie van de AutoCook. Hierdoor werd de bodem lekker knapperig en goudbruin. Je doet de ingrediënten er in, drukt op de knop en je hebt er geen omkijken meer naar. Hoe makkelijk kan het zijn :)

Recept filodeegtaart met spinazie en munt

HOOFDGERECHT/LUNCH -  20 MIN + 40 MIN AUTOCOOK – 8 TAARTPUNTEN  

Ingrediënten
250 gr ricotta
3 eieren
5 vellen filodeeg (ontdooid)
125 gr geitenkaas
Paar takjes munt
Handje rucola
Peper en zout
Snufje nootmuskaat
5 eetlepels olijfolie
2 eetlepels pijnboompitten  
225 gr bladspinazie (diepvries)
40 gr paneermeel

Vel bakpapier

Bereiding
Ontdooi de spinazie. Meng het paneermeel, de ricotta en de eieren. Knijp de ontdooide spinazie goed samen, zodat het overtollig water weglekt. Hak de spinazie daarna fijn. Maak de lente-uitjes schoon en snijd ze in ringen. Was de munt, verwijder de blaadjes van de steeltjes en hak ze fijn. Roer de lente-uitjes, de kruiden en de spinazie door het ricottamengsel. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Kruimel de geitenkaas er bij en schep er door. Bestrijk de filodeegvellen rijkelijk met olijfolie en leg ze op elkaar en snijd of knip de hoekjes rond af.

Vouw een vel bakpapier in het formaat van het filodeeg en leg in de pan van de AutoCook. Leg hier het filodeeg op. Verdeel het spinazie-ricottamengsel over het deeg en strooi er pijnboompitten overheen. Stel het baking-programma in, selecteer medium en stel een temperatuur van 160 °C in. Sluit het deksel en druk op Start. Doe het deksel open zodra het signaal klinkt.

Tips:
Om uitdrogen en scheuren van de filodeegvellen te voorkomen kun je de vellen die nog niet zijn ingestreken met olie afdekken met een iets vochtige theedoek.

Als je in de periode van 13 april t/m 2 juli 2017 de nieuwe Bosch AutoCook koopt, ontvang je €50,- retour.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Bosch

Vind je dit leuk?
1 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

NW 19 november 2018 om 20:13

Hoi, dat klinkt allemaal fantastisch. Ik zal dit recept zeker een keer maken. Wel loop ik tegen een probleempje aan - hoe moet je de instellingen zetten om te kunnen slowcooker? Ik wil ossenstaart maken, dat moet acht uur slowcooken, maar ik heb geen idee hoe ik dit moet instellen. Zou je kunnen helpen?

Ada Slachter 4 juni 2018 om 07:57

Ik heb een multicooker van bosch En zoek ook gerechten maar ook meer om van het apperaat. Te leren gebruiken. Gr.Ada

Saskia 23 mei 2017 om 15:40

Ik heb een multicooker van Delonghi, die ik aan mijn zoon heb beloofd. Misschien probeer ik de Bosch wel. Ik maak al heel veel in de multicooker en ik heb een sous-vide / slowcooker. En 2 ovens, dus ik kan heel veel dingen tegelijk maken. Ideaal.

Maria de 21 mei 2017 om 13:55

Ik vind heel leuk recept! Ik ga proberen...

Lisette Bartels 17 mei 2017 om 16:50

Hoi Sandra! Wat leuk die samenvatting van onze recept probeersels ? En ook ik ben nieuwsgierig naar deze taart, maar zo zijn er nog wel meer recepten. Lieve groeten Lisette