Friese foodtour door Leeuwarden – deel 1

 
Eind maart was ik samen met een klein twinigtal foodbloggers te gast in Leeuwarden voor een Friese foodtour. Ik, als zuiderling, kom bijna nooit in het noorden van het land dus ik was erg benieuwd wat er daar allemaal te beleven en te proeven viel, en dat was niet niks! Zo aten we er Fryske bapao broodjes, reisde we rond in een bus met een kalf en een kip en sloten we de dag af met gebakken stierenballen!
 
Ik was op uitnoding van Merk Fryslan die samen met PR bureau Cherrypicker, Hoofdstad van de Smaak en We are Grutsk deze Friese foodtour georganiseerd hadden. Op deze manier willen ze de Friese keuken en lokale producten en initatieven onder de aandacht brengen. En waar kan dat beter dan in Leeuwarden, deze mooie stad is in 2015 namelijk uitgroepen tot Hoofdstad van de Smaak.
 
We moesten om half 10 in het Oranje hotel in Leeuwarden verzamelen, dat betekende dus dat ik al vroeg op moest! Om kwart over 6 zat ik al in de trein richting het noorden, maar ik had gelukkig de nieuwe Allerhande bij. Toen idereen aanwezig was kregen we een korte presentatie over Friesland en welke culinaire activiteiten er dit jaar nog meer in de Hoodstad van Smaak plaats vinden.
 
friesland 01

friesland 01

friesland 01

 

Foodtour

Daarna kon onze ontdekkingstocht beginnen en gingen we in in groepjes op pad in de museumhaven. Als eerste maakte we een stop op een boot waar Barbera Geertsma uitleg gaf over Goedevissers. Het gaat namelijk niet zo goed met de vissstand van de Waddenzee en deze organistatie wil de vissers en de consument op een verantwoorde manier leren omgaan met de zee. Vanuit dit oogpunt zijn Jan en barbera Geertsma bezig, d.m.v crowdfunding, met het realiseren van het fileerlokaal ’t Ailand in Lauwersoog. Hier willen ze workshops en uitleg gaan geven over het fileren van verse vis en mensen een stukje educatie meegeven. De liefhebber op de boot mocht een wilde waddenoester proeven, maar ik liet deze beurt aan me voorbij gaan. Ik ben niet z’n oesterfan en het was nog erg vroeg ;)
 
friesland 01

friesland 01

friesland 01
 
Als tweede stop gingen we onder het dek van een boot om vers gestoomde Fryske bapao te proeven gemaakt van Koopmans volkoren mix, gevuld met lokale ingredienten zoals woudboontjes van Greijdanus, Friese droge worst van Weidenaar en Wartenster mosterd. En ook liet Hielke er ons zijn eigen gebakken Liewwader bierbrood proeven met daslook pesto, super lekker! Voordat we de boot verlieten sloegen we nog een shotje Boomsma Beerenburger achterover (ondanks dat het pas 11 uur was!). Dit kruidenbitter wordt al 130 jaar volgens hetzelfde recept gebrouwen.
 
friesland 01

friesland 01

friesland 01
Op de derde spot kregen we van Sicco Gerlsma het verhaal te horen achter LostAnimals. Deze stichting probeert een oplossing te vinden voor knelpunten in de voedselindustrie en de verspilling van het vlees van o.a. jonge stiertjes en geitenbokjes. Deze dieren worden namelijk vaak vernietigd omdat ze niet genoeg geld, melk of vlees opleveren. Niet leuk om te horen maar het is wel de realiteit. Door LostAnimals en de samenwerking tussen boeren, slagers en rastaurants heeft dit vlees en dit leven toch nog een doel gehad. Om zelf te ervaren hoe dit vlees smaakt had Esther van het restaurant Tandjong priok satestokjes met gemarineerd bokjesvlees gemaakt, erg mals en lekker moet ik zeggen.
 
friesland 01

friesland 01

friesland 01

Lunchen bij Sems

Alsof we nog niet genoeg gegeten hadden gingen we door naar de lunch. We werden opgehaald door een gele schoolbus waardoor ik het gevoel kreeg alsof we op schoolreisje waren. Na een klein stukje rijden kwamen we aan bij restaurant Sems, hier kregen we een 6 gangen lunch met o.a mini truffel pizza’s, eitjes gevuld met kip, wortelsap met sereh. We hadden helaas niet zo heel veel tijd want er stond nog een druk we middagprogramma op de planning, dus terug de bus in!
 
friesland 13friesland 13

Excursies en verhalen

Er stapte nog 3 passagiers op de bus: Wiebe het kalfje, Antionette de kip en Boer Bart. Onderweg naar onze volgende bestemming vertelde Boer Bart zijn verhaal en dat was geweldig om naar te luisteren. Op zijn boerderij geeft hij de natuur en de dieren de ruimte om zelf in stand te blijven. Mooi voorbeeld: zijn jersey koeien grazen buiten in het weiland waar vervolgens de kippen gaan scharrelen en zo op een natuurlijke wijze de mest over het land versprijden. Ook heeft hij een oplossing bedacht om er voor te zorgen dat jonge stiertjes niet direct worden afgemaakt omdat ze geen functie hebben. Je kunt namelijk je eigen kalfje adopteren voor 2 euro per dag waarna hij 7 maanden lang een mooi leven heeft op de boerderij. Daarna wordt hij geslacht en krijg jij het vlees, misschien handig om dit bijvoorbeeld samen met een groepje te doen. Kijk voor het inspirerende verhaal van boer Bart, opendagen op zijn boerderij en voor verse eitjes en yoghurt op zijn site: www.boerbart.nl.
 
friesland 01

friesland 01

friesland 01
Al hoe wel ik eigelijk van plan was om deze tour samen te vatten in 1 blog is dit toch een onmogelijke opgave geworden. Daarom heb ik deze blog in tweeen gesplits en lees je binnenkort deel 2 op de site met daarin mijn bezoek aan schapenboerderij Bongastate, een speciale aanbeiding voor een culiniar weekendje Friesland, en een leerzame en gezellige jamsessie met 4 Friese topchefs, en ja de stierenballen komen dan ook voorbij :)
 
Veel foto’s in mijn blog heb ik zelf met mijn iphone gemaakt maar ik heb er ook een paar ‘geleend’ van foodfotografe Simone van simoneskitchen.nl en van Cherrypicker, bedankt!
Vind je dit leuk?
1 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel